自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新屋剛裝修好,清潔時發現地腳線,牆同櫃都有好細隻啡啡地嘅昆蟲,請問係卜泥定蚤呢?

大宅

各位可以幫幫手嗎?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

peggy_pigpeg 發表於 17-7-14 03:08
新屋剛裝修好,清潔時發現地腳線,牆同櫃都有好細隻啡啡地嘅昆蟲,請問係卜泥定蚤呢?
似是"卜泥",潮濕就會有
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

wong2323 發表於 17-7-14 11:42
似是"卜泥",潮濕就會有

多謝版主回覆,成屋都有
可以點處理呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

搭單問下...卜泥會咬人嗎?
Childhood is journey, not a race.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

peggy_pigpeg 發表於 17-7-14 11:45
多謝版主回覆,成屋都有
可以點處理呢?

「 卜泥 」( 牆虱)大多數由於環境濕氣,加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。再用澳洲清潔消毒劑 spectrum(或漂白水),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了

或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑(要紫色蓋的)噴都有效!

唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

似卜泥

公爵府

bio-kill紫色滅蟎噴劑,
呢支我用過都得,

超級版主

是是但但 發表於 17-7-14 11:48
搭單問下...卜泥會咬人嗎?
卜泥唔會咬人
唵嘛呢叭咪吽      

大宅

wong2323 發表於 17-7-14 11:50
「 卜泥 」( 牆虱)大多數由於環境濕氣,加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不 ...

多謝回覆

大宅

miemiemie 發表於 17-7-14 11:51
bio-kill紫色滅蟎噴劑,
呢支我用過都得,

多謝回覆

水晶宮

其實用完Bio -killer,成塊牆滴水,效用也不大,我會用吸塵機吸完,再稀釋漂白水抹,再開風扇吹乾,可連抹兩三天或隔天抹幾次就冇了。

大宅

HLDMaMa 發表於 17-7-14 11:57
其實用完Bio -killer,成塊牆滴水,效用也不大,我會用吸塵機吸完,再稀釋漂白水抹,再開風扇吹乾,可連抹兩三天 ...

我會試試,多謝回覆

首頁

尾頁

跳至