醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法

大宅

回覆樓主

我已經有半年了,睇緊中西醫都唔好

別墅

回覆樓主

我都有半年了 依家睇緊中醫

複式洋房

我講下我經歷, 本身唔係食物敏感, 唔係轉天氣, 都唔知因咩事起風爛.....

我之前都係慢性, 出左有一年, 未試過出咁耐, 仲要全身出, 之前都係急性, 即日黎即日走, 但果次出左一年, 每日同一時間開始起, 睇西醫中醫都唔得, 食完西醫藥第日一樣照起, 食中醫藥直程情唔散, 仲勁左!!
試過由得佢出唔食藥, 係痛到想死, 全身都興到滾, 由頭到腳都出, 豬頭咁...

冇辨法, 就是但去屈記買冶X速食, 食左半個鐘係散, 但第日又起返, 當開始起第一撻就食..日日如是

之後又再睇醫生, 同佢講食呢隻就散, 佢話WORK就繼續食, 因為佢都冇咩辨法.....

咁就每日食一粒, 食左半年, 風爛冇咁嚴重, 改食每日食半粒, 之後隔日食半粒, 慢慢就唔起, 改食3分1粒.... 就唔再食, 過程足足一年.... 而家少左起風爛, 都即來即走, 冇食藥

樓主如果你搵到一樣可以制止到風爛, 就繼續用, 祝你快D好返

複式洋房

JP809 發表於 17-7-19 16:20
我講下我經歷, 本身唔係食物敏感, 唔係轉天氣, 都唔知因咩事起風爛.....

我之前都係慢性, 出左有一年, 未 ...

你好,我情況跟你很類似,不是因爲食物或東西令我過敏

醫生說情緒對此病病有影響, 而我就正是有天情緒很差後發出來的

複式洋房

為食肥師奶 發表於 17-7-15 22:47
我已經有半年了,睇緊中西醫都唔好

我無睇中醫, 一直靠西醫呀
現在間中會出, 如果忍到就唔食藥,當嚴重時才食西藥控制

複式洋房

小米果 發表於 17-7-19 19:22
我無睇中醫, 一直靠西醫呀
現在間中會出, 如果忍到就唔食藥,當嚴重時才食西藥控制
...

我都係 都唔知做乜慢性 起下又好下
尤其晚上先出得勁
勁㾗
仲諗住預備生bb

中醫叫我唔好諗住 搞好啲毒先
但已非常高齡(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

回覆樓主:

我都出了9個月了。。-

複式洋房

回覆樓主:

我4~5年前都出过大半年,中西醫都睇過,不見好,後來無意中係淘寶買药食好了,不過當時都需要好大勇氣。

別墅

回覆樓主

之前我仔都出過,晚晚到時到候會痕醒,搞左大半年,中醫,西醫睇過,要睇係咪食物敏感定環境敏感,要抽埋血check 下致敏源。因為原因有好多,每個人個病因都唔同,最後check係蛋,海鮮,同塵蟎,。。之後幫佢戒口同比多啲湯水,少食加工食品,例如腸仔,火腿。同西醫開藥舒緩,而家無事了

別墅

回覆樓主

http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/8705/3595.htm

你參考呢個網站
自己再了解多啲唔同資訊,同問下醫生建議

大宅

2024年龍年勳章

bulau806 發表於 18-4-8 06:29
之前我仔都出過,晚晚到時到候會痕醒,搞左大半年,中醫,西醫睇過,要睇係咪食物敏感定環境敏感,要抽埋血 ...

我女6歲,她已出了10日,已睇醫生食緊抗敏藥,曾試停食一日,之後又出,很擔心她變慢性要不停食藥。請教你仔仔有無睇中醫,定check咗致敏源便好了

大宅

小米果 發表於 17-7-15 00:25
皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法

如果係風爛,我有親人試過食某種品牌有幫助,如你有興趣了解,可pm me.

另外一個係親身經歷,我都試過雙腳越r越痕,越r越大dart, 甚至r 到損或留血,有兩三年了,但用左此品牌某products 外full後,好快已冇事。但我的不是風爛。

大宅

Maggieb1122 發表於 18-4-12 00:39
我女6歲,她已出了10日,已睇醫生食緊抗敏藥,曾試停食一日,之後又出,很擔心她變慢性要不停食藥。請教你 ...

咁細個常要吃西藥很傷身呢,如你也有興趣了解我剛post 的相關products,也可pm 我。趁早去調理好身體對佢將來的健康打好基礎。不用擔心,我介紹的只係食物,我懷孕/坐月/餵人奶/我兩個女都食的,所以安全性很高。樂意分享更多,希望幫到你囡囡。

別墅

回覆 小米果 的帖子

起因就是身體濕氣重。引起身體濕氣的方式很多,凍飲是最普通一種。游水(暖水除外)也是其中一種。居住在潮濕寒冷的地方(譬如地下室)也是其中一種。戒凍飲雪糕。我戒凍飲雪糕一年半後斷尾。

民房

回覆樓主:

試下低"水揚酸鹽"飲食,我的疹改善很多
http://www.hkasthma.org.hk/hk/about-asthma/%E5%90%AB%E6%B0%B4%E6%A5%8A%E9%85%B8%E9%B9%BD%E7%9A%84%E9%A3%9F%E7%89%A9%E5%92%8C%E7%94%A2%E5%93%81

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

民房

回覆樓主:

我吃medimart的益生菌個多月,疹少了點。
後來睇精神科醫生醫吃藥抗焦慮, 點知啲疹好了九成!

複式洋房

interbeing 發表於 18-12-15 09:41
我吃medimart的益生菌個多月,疹少了點。
後來睇精神科醫生醫吃藥抗焦慮, 點知啲疹好了九成!
...

我的蕁痲疹也是因情緒問題引起,而家好好多
前兩年每日都會出疹,到今天已經無再出了

複式洋房

piggyhouse 發表於 18-4-12 01:29
如果係風爛,我有親人試過食某種品牌有幫助,如你有興趣了解,可pm me.

另外一個係親身經歷,我都試過雙 ...

Hello, 我有風癩,可唔可以pm你親人試過既品牌?

首頁

尾頁

跳至