醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

piggyhouse 發表於 18-4-12 01:29
如果係風爛,我有親人試過食某種品牌有幫助,如你有興趣了解,可pm me.

另外一個係親身經歷,我都試過雙 ...

Hi, 我有風癩,可唔可以pm你親人試過既品牌?

民房

小米果 發表於 17-7-15 00:25
皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法

係免疫系統出了問題, 我之前因爲個仔升中, 攪到情緒唔好, 朋友介紹用左張床墊, 訓左一個月, 就無再出.

複式洋房

Tiffanyzc 發表於 19-2-24 19:39
係免疫系統出了問題, 我之前因爲個仔升中, 攪到情緒唔好, 朋友介紹用左張床墊, 訓左一個月, 就無再出 ...

可否pm我什麼床墊?我都痕左半年了仲話想生B真係根本冇可能,每晚由其冲涼後更痕

複式洋房

piggyhouse 發表於 18-4-12 01:33
咁細個常要吃西藥很傷身呢,如你也有興趣了解我剛post 的相關products,也可pm 我。趁早去調理好身體對佢將 ...

可否pm我,thx!

洋房

出風癩有好多原因,有時天氣,壓力都會有影響。要keep住食一倫敏感藥,不能停。可以食Aerius ,情況好轉可慢慢減藥。

象牙宮

小米果 發表於 17-7-15 00:25
皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法

驗血及檢測皮膚活組織等,以找出病因對症下藥。

好返了嗎?

我小五開始 身上突然不斷長出俗稱風癩的蕁麻疹,皮膚腫起一塊塊,十分痕癢,令她無法入睡,而且腫塊消退後不久又再重來。而且帶來的痕癢感足以令人坐立不安,甚至無法入睡,日常生活及工作也受影響。出風癩,日日都起,痕得好緊要。並且持續很長的時間,而身體上的疹塊又紅又腫,面積有幾毫米至幾公分也有。眼腫面腫,對日常生活造成困擾和阻礙。不能穿着太緊的衣服。护皮膚保濕。

慢性蕁麻疹 紅腫滿身 痕癢難耐, 我也是患者之一。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

[quote]piggyhouse 發表於 18-4-12 01:29
如果係風爛,我有親人試過食某種品牌有幫助,如你有興趣了解,可pm me.
可否pm我,thx!

大宅

我都曾經有幾個月係咁出,出到半夜去急症打針先得,後來發現西醫根本束手無策,就係過敏lor,後來有一晚又出,死忍到第二日去銅鑼灣鄧肇堅中醫院睇,食左三日藥就好返晒,仲無咁易再發,大約隔左1個月先再發,又即沖去睇返果個中醫,又work,之後就無咩點出。
但諗返果排,其實好大壓力,又晚晚好夜睡,免疫力好差,仲要狂食生冷野

別墅

起因:身體濕氣重。戒凍飲少雪糕。不游水。避免受寒。我戒凍飲一年半後,
濕疹斷尾, 過敏消失。
中醫對身體的認識才是正確的。

複式洋房

tingting_567 發表於 19-3-14 23:57
出風癩有好多原因,有時天氣,壓力都會有影響。要keep住食一倫敏感藥,不能停。可以食Aerius ,情況好轉可 ...

醫生當時也是開Aerius給我
而家終於唔駛再食藥了(emoji)

侯爵府

小米果 發表於 19-4-9 18:10
醫生當時也是開Aerius給我
而家終於唔駛再食藥了(emoji)

你最後點好返?keep住食藥?

大宅

我幾年前出過, 自己發現對蝦會敏感都少食,但上次爆發時沒有食到蝦, 不知原因。
懷疑身體免疫系統差同時又可能遇到致敏源但自己唔知。
病發左一年多,有睇皮膚科醫生,都係俾敏感藥+藥膏, 藥膏有類固醇成份,
是治標不治本, 當時我介口介得好有恆生,
慢慢好番左, 都好痛苦,我到現在都唔會食蝦。

大宅

以我經歷,慢性蕁麻疹無咁快會突然好番晒,一定要介口介口介口(避免食致敏食物), 雖然好辛苦但盡量keep心情開朗d, 身體搞番好,免疫系統正常番, 就會好番架喇。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔之前又係久唔久出風癩,次次5日起碼先退 仔前日中左流感之前又起風癩,見到佢就慘。
我都好驚會變慢性,見有人話食益生菌有幫助?有無jm試過?

男爵府

yuensiu 發表於 19-5-28 10:03
我仔之前又係久唔久出風癩,次次5日起碼先退 仔前日中左流感之前又起風癩,見到佢就慘。
我都好驚會變 ...

我仔呢排都出風癩。起初我地以為佢比蚊咬,跟住以為比「失」咬,跟住唸可能係張新床有甲醛過敏,跟住又再唸係用左新既蚊怕水過敏,但到而家斷曬d致敏原,都仲未好⋯ 日日一起就R到d皮膚爛曬⋯日日沖菊花水都仲未見效⋯ 點算?好心痛⋯
屋企人又話係過敏唔駛睇醫生,我想比野佢搽比藥佢食都冇,只係搽蘆薈膏同木瓜膏⋯

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

YuenYuenKwok 發表於 19-6-19 12:29
我仔呢排都出風癩。起初我地以為佢比蚊咬,跟住以為比「失」咬,跟住唸可能係張新床有甲醛過敏,跟住又再 ...

我仔一起食過敏藥,會快d退。
真係好煩又幫唔到佢。
我仔退左食野都無戒口又無事喎。

男爵府

yuensiu 發表於 19-6-19 12:50

我仔一起食過敏藥,會快d退。

係咪平時傷風果隻止鼻水抗敏感藥就ok? 真係好無奈,自己又唔敢肯定係風癩,但屋企人又話我冇事冇幹成日捉佢睇醫生⋯

珍珠宮

YuenYuenKwok 發表於 19-6-19 13:00
係咪平時傷風果隻止鼻水抗敏感藥就ok? 真係好無奈,自己又唔敢肯定係風癩,但屋企人又話我冇事冇幹成日捉 ...

普通收鼻水藥個d就得,最common就政府開個隻黃丸,我仔退左風癩睇中醫,都話可能係免疫力問題。

珍珠宮

YuenYuenKwok 發表於 19-6-19 12:29
我仔呢排都出風癩。起初我地以為佢比蚊咬,跟住以為比「失」咬,跟住唸可能係張新床有甲醛過敏,跟住又再 ...

會唔會係濕疹?濕疹又係好痕嫁。
風癩就一舊舊會起下退下。我仔起風癩都痕但佢都忍到下手,有時退返d又無咁痕。

男爵府

yuensiu 發表於 19-6-19 18:08

會唔會係濕疹?濕疹又係好痕嫁。

應該唔係濕疹,佢平時冇濕疹問題。佢而家係一出就R, R到又紅又腫又損曬⋯ 見到都心痛。最擔心唔知係咩敏感⋯ 驚免疫系統果d問題

首頁

尾頁

跳至