自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 virgokaren 於 09-1-26 03:56 發表

我表妹剛出完,佢話未變水泡前好似係紅點喎!
但又講得似是而非!

我仔都係紅點.
無發燒

擴散得好快, 你好快就知係唔係架喇

等待驗證會員

yes, a

原帖由 doremi_store 於 09-1-26 01:05 發表
我當然知唔得啦, 但佢個白痴兼自私o既父母話得呢, 仲有邊有人又唔帶細路去打水豆針, 攪到8-9歲黎出水豆, 仲話做全職湊仔添。

我係想知航空公司會唔會唔比佢上機o者。

多謝大家意見。 ...

That parents are crazy(sorry, forgive me, I said that).........did your friend take his kid to see doctor? If yes, ask the doctor write a letter for your friend, and ask your friend take the letter to airline, it might help to change the date............we live in UK, and we were in HK at 2004, then my twins got chickenpox, but we had back to UK soon, so I asked the doctor and wrote me a letter, I took the letter to airline and changed our date 2 weeks later.............hope it helps your friend............

子爵府

原帖由 doremi_store 於 09-1-26 01:05 發表
我當然知唔得啦, 但佢個白痴兼自私o既父母話得呢, 仲有邊有人又唔帶細路去打水豆針, 攪到8-9歲黎出水豆, 仲話做全職湊仔添。

我係想知航空公司會唔會唔比佢上機o者。

多謝大家意見。 ...

無打針 ng 係錯
但係帶個細路去傳染其他人就好過份 lor
因為水痘係 100% 中梗
sigh....都 ng 知有無撘過 mtr

洋房

出水豆,都唔應該返學啦,要留在家休息,空氣一定要流通, 仲搭飛機.

大宅

原帖由 christinayl 於 09-1-26 10:19 發表
出水豆,都唔應該返學啦,要留在家休息,空氣一定要流通, 仲搭飛機.

我女都係上飛機前兩日出水痘,我打去航空公司問,佢真係搞笑,問我水痘係唔係傳染病. 佢自己真係唔知,係就唔得.當然最後我地去唔成,張機票可以一年內再用.至於訂左既酒店,就因為已經買左旅遊保險,全部可以退番D房租.叫做冇左個假期,但係有金錢上冇乜損失.

其實係水痘紅點出現之前一星期,身體裏面已經有病毒,已經會傳染到人,到水痘已經結疤,就唔會再傳人,如果唔怕肉酸,其實都可以出街.水痘傳左俾大肚婆隨時個BB 會有事,如果咁唔好彩傳左俾個AIDS病人,直情係會冇命架.

侯爵府

sorry..... 我真係覺得樓主既 parents 勁自私, 佢唔係咁白痴, 唔知係高度傳染病呀 ma.....
唔該你叫佢唔好做 d 白痴兼害人害己既行為啦

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

同意!!

原帖由 cubixluk 於 09-1-26 12:01 發表
sorry..... 我真係覺得樓主既 parents 勁自私, 佢唔係咁白痴, 唔知係高度傳染病呀 ma.....
唔該你叫佢唔好做 d 白痴兼害人害己既行為啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問下佢坐邊間航空公司,跟住打去同航空公司講唔好俾佢地上機!

禁止訪問

大宅

我估佢上左飛機lu!

我而家大緊肚,本來諗住復活節同老公帶大仔近近地去玩下,因為細B出世暑假都去唔到旅行....睇完e個topic之後,先知原來仲有d人咁自私,所以我都唔敢搏.

珍珠宮

環保接龍勳章

梗係要小朋友o係屋企抖下啦!不但佢自己辛苦,水痘又會傳染人,過意得去咩?

伯爵府

當然係唔得啦....生水痘應該只留在家休息,街都唔可以出,何況去旅行?而且生水痘時身體都弱d啦,點解咁自私唔為自己的小朋友著想?(都唔敢奢望你為他人著想啦)

伯爵府

牛年勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-1-26 04:01 發表
我仔都係紅點.
無發燒

擴散得好快, 你好快就知係唔係架喇

第二日了,都係多左一兩點,到底係唔係呢?
駛吾駛睇醫生?
有人又話吾好食藥"禁"住佢,點好?

伯爵府

原帖由 virgokaren 於 09-1-26 20:01 發表

駛吾駛睇醫生?

應該即刻帶小朋友去見醫生確診先,我記得我大仔當年只係背部有一粒紅,醫生已經能夠確認佢係出水痘,即刻開左葯,所以佢出得好好,好快就好返添

複式洋房

出水痘要留在家, 仲要睇醫生食藥

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 virgokaren 於 09-1-26 20:01 發表

駛吾駛睇醫生?

同佢去睇下醫生囉
上年我仔都出水痘...
有一粒紅點...成個week都係一粒...但係到初一晚就忽然爆左好多出黎..不過都只係係身軀位...四支同臉都冇...返學前就謝晒囉

不過我仔都有出街(太麻大壽...唔去唔駛過年)...為左唔傳染人..唔係好凍都包都佢實...戴口罩,著手套..全身得對眼露出黎

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實根本就唔使問水豆係會傳染, 而且小朋友出緊好辛苦, 仲帶佢周唯去真係唔啱....

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 nicki 於 09-1-27 00:18 發表

俾空姐見到一定會趕佢落機
頭先我姑仔(做空姐)先講有個細路上飛機時用帽, 圍巾包實自己, 原來出水痘搏人睇唔到, 好彩佢地有同事醒目即刻叫佢落機, 我第一個反應都係如果有大肚婆o係機上就多得佢唔少 ...

d父母真係好自私呀!如果傳左比個大肚婆良心過意
得去嗎??

大宅

樓主好簡單.....問那對父母一個問題,如果航空公司容許一個有疑似沙士的乘客同佢一齊搭飛機,佢會點?!

首頁

尾頁

跳至