醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Lovely媽咪 發表於 17-7-17 20:29
首先要睇吓係咩病令到要洗腎,唔好亂咁食咩營養補品,最好聽醫院營養師教食咩好。另外醫院會安排上堂學洗肚 ...

請問有無話洗肚好啲定係洗血好啲?謝謝你

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

yamiyami 發表於 18-8-14 19:45
請問有無話洗肚好啲定係洗血好啲?謝謝你

其實唔到你話洗邊樣好,一開始多數係洗肚先,如果洗得好同小心唔好腹膜炎,可以洗好多年,但就會好困身,因每日都要換水3至4次,去旅行都要帶埋啲水去,洗血就1星期2至3次,中間可以有啲時間自由啲,但後遺症亦會多啲,2樣都一定要小心處理,同最緊要照顧病者既情緒,好易有抑鬱病

男爵府

Lovely媽咪 發表於 18-8-14 20:01
其實唔到你話洗邊樣好,一開始多數係洗肚先,如果洗得好同小心唔好腹膜炎,可以洗好多年,但就會好困身, ...

謝謝你回覆,我媽現在指數是360左右,姑娘建議要準備洗,其實有無話大約幾多度先要洗?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

yamiyami 發表於 18-8-14 20:08
謝謝你回覆,我媽現在指數是360左右,姑娘建議要準備洗,其實有無話大約幾多度先要洗?
...

醫生叫得洗就應該要洗,其實唔好太驚,因為毒素高會令到個人好唔舒服,成身水腫,最差係開始影響呼吸,所以洗完反而會精神啲。

男爵府

Lovely媽咪 發表於 18-8-14 20:12
醫生叫得洗就應該要洗,其實唔好太驚,因為毒素高會令到個人好唔舒服,成身水腫,最差係開始影響呼吸,所 ...

姑娘有講洗血和洗肚後嘅指數一樣,但洗血真係方便好多但就好貴,每月要二萬幾,係咪無平啲方法?請問會有什麼後遺症呢?

版主

yamiyami 發表於 18-8-14 20:21
姑娘有講洗血和洗肚後嘅指數一樣,但洗血真係方便好多但就好貴,每月要二萬幾,係咪無平啲方法?請問會有 ...

2萬幾?你係私家洗?洗血要係醫院留4至5個鍾,洗血過程心臟負荷會好大,同埋都有啲痛,洗得耐血管會開始硬化,我媽咪最後係因為啲血管好多都硬化咗,心臟亦負荷唔到,洗洗吓血轉差,最後都走咗

男爵府

Lovely媽咪 發表於 18-8-14 20:34
2萬幾?你係私家洗?洗血要係醫院留4至5個鍾,洗血過程心臟負荷會好大,同埋都有啲痛,洗得耐血管會開始硬化 ...

Sorry 呀提起你傷心事。

姑娘話要醫生轉介,才可以在政府做洗血,咁就平啲,百幾蚊一次,無醫生轉介,都可在政府做,咁就要二萬幾。

聽你咁講,洗肚似乎無咁大傷害性,但就困身。

版主

yamiyami 發表於 18-8-14 20:38

姑娘話要醫生轉介,才可以在政府做洗血,咁就平啲,百幾蚊一次,無醫生轉介,都 ...

唔緊要,都年半前,佢可以唔駛再受苦都係一種福,叫醫生寫信啦,呢個係長期病,係私家多多錢都唔夠,再加埋之後有其他問題都可繼續係政府跟番。
但如果錢唔係問題,係私家洗係會舒服啲

男爵府

Lovely媽咪 發表於 18-8-14 20:45

唔緊要,都年半前,佢可以唔駛再受苦都係一種福,叫醫生 ...

要試左洗肚,証實唔適合如發炎或有併發症等,才會考慮由醫轉介洗血。

咁你媽媽當年係咪洗肚先?洗幾耐先轉洗血?

版主

yamiyami 發表於 18-8-14 20:51
要試左洗肚,証實唔適合如發炎或有併發症等,才會考慮由醫轉介洗血。

咁你媽媽當年係咪洗肚先?洗幾耐先 ...

洗肚,大約1年,第3次腹膜炎後就轉洗血,洗肚啲水唔平,私家都有?如果政府就只需買喉蓋,啲水唔駛錢

大宅

yamiyami 發表於 18-8-14 20:38

姑娘話要醫生轉介,才可以在政府做洗血,咁就平啲,百幾蚊一次,無醫生轉介,都 ...

盡快安排在政府醫院處理。

唔好介意,唔係話你窮,因為呢種病,真係跟你燒銀紙冇分別的。

大宅

豬仔肥媽咪 發表於 18-8-19 11:25
盡快安排在政府醫院處理。

唔好介意,唔係話你窮,因為呢種病,真係跟你燒銀紙冇分別的。

我媽媽都係比呢個病,足足折磨咗佢十幾年,真係好痛苦,媽媽常常講,講不出的痛苦-

所以,你哋要無限量支持佢,多D關心佢。

大宅

回覆樓主:

大家努力, 我媽8x, 冼了兩年多, 我要番工, 早午晚夜幫佢, 幸得老闆體諒, 我早番工, 食個長午餐, 中午回家。 有時係好攰, 又要照顧幼女, 只知自已吾病得

大宅

Carolinangxie 發表於 17-7-15 22:48
洗腎 洗肚 可以租機嗎? 政府幾錢 ? 有無jm 家人洗緊 屏時飲食 (emoji)️以比d 咩 另到媽咪多d 營養
...

我媽咪都係,醫生話已經準備要洗腎了,但我媽咪堅持唔肯洗,因為佢話唔想有條喉,佢話要佢洗腎,佢寧願揀死,所以我都好頭痕

別墅

dedeedward 發表於 18-10-23 08:43
我媽咪都係,醫生話已經準備要洗腎了,但我媽咪堅持唔肯洗,因為佢話唔想有條喉,佢話要佢洗腎,佢寧願揀 ...

生命寶貴 !!! 見見社工 媽媽幾多歲???我媽果時都難以接受 為左生全 要堅硬 加油

別墅

dedeedward 發表於 18-10-23 08:43
我媽咪都係,醫生話已經準備要洗腎了,但我媽咪堅持唔肯洗,因為佢話唔想有條喉,佢話要佢洗腎,佢寧願揀 ...

請問你媽媽而家有無洗腎?
身體有無咩唔舒服嘅病徵?

大宅

moon.n 發表於 18-11-26 14:46
請問你媽媽而家有無洗腎?
身體有無咩唔舒服嘅病徵?

佢畏疾忌醫唔肯去洗

大宅

回覆 dedeedward 的帖子

我爸都要洗腎的~ 你媽媽而家個腎功能指數係幾多呀? 胃口同精神點呀? 腎唔好個人會好攰, 如果積好多毒素喺身體, 對其他各方面都有影響 ~
我爸洗腎後都有唔舒服, 有唔同0既情況出現, 但如果唔洗, 積佐好多毒唔洗出黎, 會更多問題....我們要多點解他們

大宅

MuiC 發表於 18-11-27 15:46
回覆 dedeedward 的帖子

我爸都要洗腎的~ 你媽媽而家個腎功能指數係幾多呀? 胃口同精神點呀? 腎唔好個人會 ...

啱啱覆完診 醫生話指數5xx 胃口及精神都ok 但比較容易攰及皮膚會較乾及變深色 但佢都係話唔使話自己頂得順

大宅

dedeedward 發表於 18-11-27 16:02
啱啱覆完診 醫生話指數5xx 胃口及精神都ok 但比較容易攰及皮膚會較乾及變深色 但佢都係話唔使話自己頂得順 ...

醫生話唔洗住都ok? 我爸都係5xx時開始洗。醫生建議洗,話好過再變差先洗。醫生提我地唔好食中藥,怕加重腎負荷。

如果你媽媽唔肯,唯有定時驗指數,同留意佢身體狀況。一齊加油。

首頁

尾頁

跳至