自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

OforOsaka 發表於 17-7-17 11:00
其實都要睇老人家性格、有啲老人家、行下又話累、搭車耐又辛苦、野又話唔啱食。

有次跟團、家中長老大大聲 ...

我99正是呢啲人,百彈齋主。我c6成日想同亞媽去旅行,我叫佢諗清楚先。請佢自己同62去冇所謂,一齊去日日對住樣樣彈,莫講話我,佢自己都未必頂得順。

公爵府

曾經帶父母、6299旅行。

我家躁父差不多日日口黑面黑難為我;另外一次去Europe 話去唐人街,跟住同香港中餐比較猛咁彈,佢十幾年後仲講呢件事

62係cheap精,旅行乜都要慳唔俾我ordered 足夠食物(我出錢),試過餓住返hotel.

象牙宮

2024年龍年勳章

OforOsaka 發表於 17-7-17 11:00
其實都要睇老人家性格、有啲老人家、行下又話累、搭車耐又辛苦、野又話唔啱食。

有次跟團、家中長老大大聲 ...

呢D長老,平日食飯已見佢個性,旅行同食同住,更加明顯。

象牙宮

2024年龍年勳章

OKC 發表於 17-7-17 11:04
曾經帶父母、6299旅行。

我家躁父差不多日日口黑面黑難為我;另外一次去Europe 話去唐人街,跟住同香港中 ...

唉……最慘仲要被唱咁多年

珍珠宮

回覆樓主:

我99都係百彈,所以未敢同佢去旅行

佢自己話去旅行去左年幾兩年都未去得成

翡翠宮

2018復活節勳章

最主要係睇個老人家容唔容易相處, 同佢仲有冇氣力去玩, 如2樣都係正面, 能力又許可, 請埋佢地就更加開心

瑪瑙宮

好媽媽勳章

my005 發表於 17-7-17 10:41
其實都係睇同長老既感情點啫。

如係我,長老表示想去,如能力許可,會帶埋佢地去既,講老實,佢地仲可以去 ...

my005    發表於 17-7-17 11:12

伯爵府

回覆樓主

我會帶父母。
父母年邁,去得一次得一次。
如果年紀再大D,帶埋工人照顧父母。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

Sumyeema1 發表於 17-7-17 11:05

唉……最慘仲要被唱咁多年

佢唔會記住開心嘅野只諗差嘅野。

如果長老負面、控制狂,百彈或嬌生慣養,帶佢地旅行good luck

公爵府

最好俾$長老跟團

yiu_mimi    發表於 17-7-17 17:07

水晶宮

其實帶老人家去, 只係需要預算多少少或者d行程果d 要大家就下咁就得
同佢地去旅行真係旨在輕鬆下去玩幾日咋,
之前我仔2歲半帶佢去台灣, 帶埋99去,
因有老有幼, 都係去d輕鬆既地方好似動物園、遊樂場、去下九/十分行下, 去下shopping之類, 去d唔太就腳位就包車, 點都要諗下佢地先,
咁就開心輕鬆咁玩左五日, 其實都幾好

象牙宮

2024年龍年勳章

birdbird 發表於 17-7-17 11:03
我同長老去旅行, 冇諗過係旨意佢地湊孫!

平時出街, 2公婆都撹得掂個B, 唔会帶工人, 更何況去旅行?! 同埋 ...

如此安排,非常好!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我前年都帶媽咪去台灣旅行,這是我的心願,由細到大都對我們照顧周到,我有困難時,佢無條件幫助我。唔係大細超唔帶6299因爲佢地都已仙遊了,爸爸也是,所以我要早點帶媽媽去旅行,不想有遺憾。旅行後唯一後悔的,是帶媽媽自由行,要記住同老人家旅行最好跟團,免得舟車勞頓。

大宅

回覆樓主:

我父母70幾歲會自己同佢哋老友去旅行,唔會同我哋去。 佢哋好獨立,唔係一般老人家要享受天倫之樂。

象牙宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 17-7-17 11:00
我唔會囉,自己要照顧仔女,點照顧佢媽呢?個媽係佢嘅梗係等c6去照顧啦

就係 c6 冇乜理佢阿媽,簡單如行街,唔會就老人家步伐,99一定要帶足夠熱水,去洗手間………

雖則係c6帶阿媽旅行,有咩唔妥,都係入新抱數,所以我要更加照顧佢。

侯爵府

回覆樓主

同老人家去旅行真係要考慮好多野,亦都預咗好多說話聽,但真心仲去得幾多次呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Vivis 發表於 17-7-17 10:58
我帶齊四大長老,不知幾開心,雖辛苦但值得,這些機會去一次少一次

好鄧你開心
極難得4長老有心有力和平開心又夾到去旅行

象牙宮

2024年龍年勳章

vitatio 發表於 17-7-17 11:21
我父母70幾歲會自己同佢哋老友去旅行,唔會同我哋去。 佢哋好獨立,唔係一般老人家要享受天倫之樂。
...

我都希望第日成為呢類精靈長者。

伯爵府

回覆樓主

其實工人又點可以同6299俾呀一個幫你打工,一個就你要孝順佢嘅……

公爵府

回覆樓主:

老老實實,我小朋友不嬲自己湊,工人係幫下眼,但當我睇實小朋友時,工人可以幫我攞行理執下野,而99就湊唔掂小朋友,小朋友唔跟佢,我又冇理由俾d行理佢睇,一陣話我當佢工人,我都寧願帶工人啦如果係我媽,我仔好中意跟佢,咁我跟住後面拖行理執下野,我做工人都得

首頁
12345...7

尾頁

跳至