自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

o_____o 發表於 17-7-17 19:24
我係超級辛苦,直頭辛苦到夜晚自己係廁所喊,我當時係貼身照顧我細仔,醫生都話我好易中,我張相係初發未 ...

一定好痛

大宅

我無接觸過小朋友都試過有手足口病。 係個口腔入面爛爛地, 個幾日都食野都無乜味覺。 本身以為普通發燒應冒, 後來都唔退先去睇急症, 仲好快比間病隔離我。 仲有7 日病假。我估係公眾地方坐巴士惹到。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔中咗
個時我大肚
好在無傳俾我

我覺得唔一定會中既

伯爵府

ctsang1006 發表於 17-7-17 17:37
有無人試過比小朋友傳染手足口,通常小朋友發病後幾多日,大人先會中?我仔剛中咗手足口,我係照願者,醫生 ...

你要勤洗手,大便係最易傳染,多消毒,照顧者其實幾易中,我果陣都中咗,我已經洗到手都爛都中

子爵府

namnamnamlolo 發表於 17-7-17 21:39
我仔中咗
個時我大肚
好在無傳俾我

希望唔中啦!

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-17 21:41
你要勤洗手,大便係最易傳染,多消毒,照顧者其實幾易中,我果陣都中咗,我已經洗到手都爛都中
...

咁你係小朋友發病後幾多日先知自己中?

伯爵府

ctsang1006 發表於 17-7-17 21:43
咁你係小朋友發病後幾多日先知自己中?

好似一個星期左右,因為佢差唔多好返時我就開始燒同痛

大宅

有無人試過比小朋友傳染手足口,通常小朋友發病後幾多日,大人先會中?我仔剛中咗手足口,我係照願者,醫生 ...

你自己要帶口罩吖,大人好辛苦嫁,我個陣入埋院,姑娘敎用消毒噴劑噴空氣,如果屋企有人病的話,我兩個小朋友個陣就反而唔太辛苦

大宅

回覆樓主

超辛苦 個種高燒係好熱
喉嚨 超超超痛
腳生水泡 直頭落唔到床
我以為自己會死

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係大人通常免疫力會比小朋友強所以唔會傳染到?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Take more vitamin C. Wear mask and use gloves when necessary.

Rest whenever your kid rests. Take care

大人中好辛苦的。可以食雪糕如果不能進食
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

fungwongphie 發表於 17-7-17 21:59
Take more vitamin C. Wear mask and use gloves when necessary.

Rest whenever your kid rests. Take ...

Thanks

子爵府

回覆樓主

我小朋友中過,我照顧佢第三日都中,發高燒。頭一日勁辛苦

男爵府

五日潛伏期
村姑 亞Bee

男爵府

ctsang1006 發表於 17-7-17 18:55
死啦,我好驚中呀,醫生話大人中會好辛苦,我仔so far ok.

唔洗太驚,我岩岩好番,其實我覺得最慘係個口,爛曬,好痛,其他我都覺得ok...可能我無發燒,所以覺得最慘係個口!

禁止訪問

複式洋房

我小朋友上個星期中咗,早兩日到我老公中埋,兩個都發高燒,個口爛晒,我係照顧者,日日要攞 滴露抹屋, 抹廁所,洗手洗到爛,超辛苦......我都好驚我自己會中........(emoji)

大宅

wingchan823 發表於 17-7-31 19:00
我小朋友上個星期中咗,早兩日到我老公中埋,兩個都發高燒,個口爛晒,我係照顧者,日日要攞 滴露抹屋, ...

之前老公中佐,分享下經驗:

1 全屋不設洗面,抺手巾,轉用廚房紙或tempo盒紙,減低交叉感染機會

2 買佐滴露噴製,只要有人去廁所,廁所板,坐廁,門柄,狂噴

3 買佐大枝酒精,倒入小噴壼內噴老公房(當然係隔離佐,家有小朋友,要更加小心)

4 老公去完廁所,即倒漂白水消毒

5 洗完手後,再用消毒酒精搓手

6 入老公房必帶口罩

7 用過嘅碗筷再用熱水消毒,冇時間就用用完即棄碗筷

醫生都讚我消毒得好徹底,托頼本人冇中招

大宅

pw2011 發表於 17-7-31 19:36
之前老公中佐,分享下經驗:

1 全屋不設洗面,抺手巾,轉用廚房紙或tempo盒紙,減低交叉感染機會

可以請教一下 衣物方面應該點清潔呢?
床單被枕頭等要日日換嗎?

大宅

ren609 發表於 17-7-31 21:23
可以請教一下 衣物方面應該點清潔呢?
床單被枕頭等要日日換嗎?

衣物我分開洗衣機用九十度水洗,其實最痛個2日佢連涼都沖,我舖張薄被當床單用,都等其無傳染性先再洗,不過經當用酒精噴床。

其實手腳之後會甩皮,大人出得多差不多2個星期先甩完,其間無日日換床單但要日日吸床。

仲有隻手如果甩皮嚴重,無佐表皮會好痛,而且觀感唔好,如果要返工可以去大藥房買白色手套(唔係膠造,似棉造),幾好用。

首頁

尾頁

跳至