網購天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

C6一直用我名開既淘寶買嘢, 但一直無實名認證, 請問可以用C6自己名開支付寶HK, 然後去返我名淘寶買嘢付款嗎? 請賜教

翡翠宮

回覆樓主:

似乎唔得,淘寶登記嘅姓名要同支付寶一樣。

伯爵府

lyh80115 發表於 17-7-17 21:10
似乎唔得,淘寶登記嘅姓名要同支付寶一樣。

哦!多謝解答先!咁請問開支付寶HK要跟手機號碼嗎?若我用自己手機下載開通後,俾登入+密碼C6, 佢自己手機用,可以嗎?因我自己都想開個賬戶買自己嘢

翡翠宮

mameme 發表於 17-7-17 21:35
哦!多謝解答先!咁請問開支付寶HK要跟手機號碼嗎?若我用自己手機下載開通後,俾登入+密碼C6, 佢自己手機 ...

你同C6各自用自己香港號注册支付寶HK,各自用,咁好啲。

伯爵府

lyh80115 發表於 17-7-17 21:44
你同C6各自用自己香港號注册支付寶HK,各自用,咁好啲。

大概明喇,唔該佢用咗我ac好耐,話已經好高信用度,買工作用貴零件會易啲,咁我打算用返佢名開個新淘寶+支付寶hk自己用,佢照舊用我名啦,唔該晒。

公爵府

mameme 發表於 17-7-17 21:35
哦!多謝解答先!咁請問開支付寶HK要跟手機號碼嗎?若我用自己手機下載開通後,俾登入+密碼C6, 佢自己手機 ...

可以,例如你用電話 91111111 註冊一個支付寶HK 戶口,註冊完可以用另一個電話 92222222 登入 91111111 既支付寶HK 戶口,但係 91111111 電話既支付寶HK 會自動登出

不過其實冇意思,因為淘寶買野只要淘寶 app 就夠,根本唔洗登入支付寶HK 個戶口,甚至冇支付寶HK 個 app 都冇問題

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 17-7-17 21:59
可以,例如你用電話 91111111 註冊一個支付寶HK 戶口,註冊完可以用另一個電話 92222222 登入 91111111 既 ...

明白,thx! 咁若要用7.11增值支付寶HK, 都唔需要用app?淘寶網就可以增值?若可以,C6話乜app都唔想裝

公爵府

mameme 發表於 17-7-17 23:25
明白,thx! 咁若要用7.11增值支付寶HK, 都唔需要用app?淘寶網就可以增值?若可以,C6話乜app都唔想裝
...

淨係淘寶買野裝淘寶 app 就夠,淘寶 app 主頁有支付寶HK logo,入去可以睇到餘額,有入錢果個專用 qr code,有買野記錄

如果想要用支付寶HK,去百佳屈臣氏萬寧果 D 地方買野,先要裝支付寶HK app

之前淘寶用支付寶HK 比錢買 100 回 50 ,都要用支付寶HK app 確認,不過好似已經滿左額

公爵府

mameme 發表於 17-7-17 23:25
...

其實叫佢裝個淘寶 app 喇,7仔 ok 入錢要比 app 入面個 qr code 佢嘟,就算佢 cap 左個 qr code 幅圖出黎入錢用,餘額都要 app 先睇到,電腦係睇唔到

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 17-7-17 23:50
其實叫佢裝個淘寶 app 喇,7仔 ok 入錢要比 app 入面個 qr code 佢嘟,就算佢 cap 左個 qr code 幅圖出黎 ...

好! 清楚明白晒,唔該晒你啊

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-17 23:37
淨係淘寶買野裝淘寶 app 就夠,淘寶 app 主頁有支付寶HK logo,入去可以睇到餘額,有入錢果個專用 qr code ...
我係淘寶新手, 正在煩緊咩付款方式最方便易用, 你話"淨係淘寶買野裝淘寶 app 就夠,淘寶 app 主頁有支付寶HK logo" 意思係點付款? 如果淘寶 app 主頁有支付寶, 係咪付款都係via 支付寶? 都要另外開支付寶戶口? 吾開用八達通可以嗎? 吾好意思, 網購我只識用creditcard, 但淘寶要收手續費3%, 所以想用另一方式付款, 謝謝幫忙.

公爵府

MacyT 發表於 17-7-18 10:26
我係淘寶新手, 正在煩緊咩付款方式最方便易用, 你話"淨係淘寶買野裝淘寶 app 就夠,淘寶 app 主頁有支付寶H ...

淘寶買野唔理用咩方式付款,支付寶HK / pps / 八達通 / 信用卡,都係經支付寶比錢,所以淘寶戶口同支付寶戶口都同時要有 (搵人代付款唔計),新手我覺得去 ok 入錢落支付寶HK 買野最好,因為最簡單,揀貨拍單比錢順住落好方便

如果一次淘寶都未買過野,我建議先裝晒 “淘寶 app” 同 ”支付寶HK app”,唔好註冊淘寶戶口住,先開 “支付寶HK app” 註冊支付寶HK 戶口,詳細唔記得不過好簡單,註冊完喺 “支付寶HK”,右下 “我的”,右上 “設置”,“淘寶會員名” 入面加一個你鍾意既淘寶名,有時會有人用左咁就諗過第二個,但係名改左就冇得再改,加完其實已經開左淘寶戶口,同埋佢已經自動幫你綁落 “支付寶HK” 戶口,兩個戶口咁就完成晒

其實個 “支付寶HK app ” 除非你去百佳屈臣氏買野用支付寶HK 比錢,如果唔係佢差唔多係冇用,洗左佢都得,因為你已經可以開 “淘寶 app” 用個新名登入,淘寶 app 入面都有你 “支付寶HK” 戶口個 qr code,用黎去 ok 入錢果陣比佢嘟(建議去 ok 唔好去 7仔)

文字睇好似好麻煩,其實做落去唔複雜

大宅

回覆 MiuMiuLi 的帖子

好清楚呀.......如果我冇理解錯. 多謝詳細解釋.

首頁

尾頁

跳至