在職全職

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

amy60 發表於 17-7-19 03:12
只無做嘢七年

上小學先最重要

複式洋房

回覆樓主:

不會了

琥珀宮

只無做嘢七年

放學校長假或考試早放點算先,之前做份半日文職都好煩,成日要請假,錢又唔多,最後冇做。阿仔六月頭考完試就一直返半日至暑假,根本返唔到咩工
情願帶佢去圖書館睇下書仲好啦

複式洋房

只無做嘢七年

我都係因為兩個小朋友,決定辭左原本份工,依家自己做網絡生意,時間有彈性,最緊要係無風險

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想過做家務助理,但未過到要洗人地個廁所果關。

珍珠宮

回覆樓主:

其實小學會更忙,一早忙早餐,接送,買餸,clean up, 如會送飯就要煮飯,送飯,返來自己都要食lunch, 然後仲要完成餘下嘅clean up, 開始預備佢返來嘅tea,晚餐,睇佢功課,煮飯,溫習,幾乎佢瞓覺嗰刻先可以停落來。如你做part time, 日頭你要做嘅家務,煮飯都難做得好喎

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tommuchshe 發表於 17-11-8 17:47
細路上小一後,做過2份兼職,僱主唔肯就,日日被人罵,學校放長假無奈要辭職,家務2,3小時便做完,唔做太悶 ...

其實都難, 好多假要放
聖誕, 新年, 復活節的長假, 暑假
老師發展日, 運動會, 旅行
考試, 測驗, 或者唔舒服

真係要有個好僱主會體諒.....好難

你真係幸運

男爵府

tommuchshe 發表於 17-11-8 17:47
細路上小一後,做過2份兼職,僱主唔肯就,日日被人罵,學校放長假無奈要辭職,家務2,3小時便做完,唔做太悶 ...

係咩類型公司呀?點搵架?你見工已講明會成日請假?

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

百佳惠康?

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

想搵、但好難塭工

大宅

我做 Freelance,錢不多,但保持住與行業的接觸。
等孩子再大些看看能否做半日吧。但都好難,孩子有甚麼事情、活動又要動輒請假,老闆不喜歡,同事未必配合到,但我無人幫我湊,我又無請傭人,所以我明白好困難。唯有自己節儉些。

公爵府

回覆樓主:

我7年ftm,今年兩個升小學,原本計畫搵工但年頭生左第三個,我發覺自己望唔到盡頭,唔想再做ftm,原本有一個工人姐姐但佢搞唔掂3個,請多個工人又間屋太迫,我好想出去搵份hea工,再請鐘點姨姨幫手,但可能我太耐冇做野好難搵到好工,可能份糧全部俾哂鐘點,但我覺得受夠了……

大宅

myki 發表於 17-7-19 12:31
我會搵返半日嘅pt,希望到時搵到啦

Me too,希望搵到半曰pt做

複式洋房

回覆樓主

唔會啦。大仔已經9歲,而家陀緊第二個。平時多數老公湊。返學早餐個仔自己整,送返學老公送,家務都係佢地兩個做多。我個仔無功課唔洗跟

無做野太耐個人好懶,通常訓到10點幾11點。會同朋友行吓街... 之前大仔bb時都係我老公湊。呢排鐘意左整野食可能會試吓整

洋房

可以諗下做parttime~

首頁

尾頁

跳至