懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

持續流啡+肚痛,睇急症,再轉去睇專科,大約4-5WEEK。4日內已照2次陰超,一次B超。第2次照陰超後,醫生用紙抹下面話冇啡
但我自己抹就有,醫生話咁可自行決定留院定回家。
由於係第一胎,屋企人就決定留院,護士一早講左床位緊張,可能要等好幾個鐘。
同屋企人商量後,決定等。
等左接近3個鐘既時候,有位病房經理就叫左我入房,諗住叫埋屋企人,但覺得佢好趕,就冇叫。
入到房,病房經理就同我解釋流啡+肚痛係正常現象,每個人5同,再叫我同屋企人商量要5要再等。
再過多陣,病房經理又再同我地(我同屋企人)解釋一次,而且床位緊張,又多細菌,再決定要5要等。
如果係流紅既,就一定5比你走,流啡+肚痛係正常架

最後都決定回家,但屋企人都仲好擔心我,醫院都寫左幾日假紙
屋企人話再睇私家拎安胎藥,但又怕又要再照。
宜家係屋企休息緊

試過有一日冇流啡,番工就即流番,5知關5關坐車又行一段路事。

大宅

回覆樓主:

我前期都有留啡返工先有,亦都有睇急症入院觀察
醫院乜藥都無比我食,淨係幫我照過一次陰超
而且佢話作小產係正常既所以我住左一晚就出院返屋企訓床。
果段時間我放慢哂所有動作,吾敢大動作&急同埋辭職,最後流左1個星期多啲就無流過啦!
依家已經27wk+4,所以樓主亦都吾洗太擔心,寶寶一定會痴實你

大宅

回覆樓主:

我4-5week時流左幾日,仲好深色,不過我就無去睇醫生,自己係屋企休息。7周去照得胎囊,之後又流左兩日啡,見好多人6-7周話有閃閃,我都有心理準備啦,琴日再去復產,有心跳同size都正常。所以休息多D,平常心。如果都係擔心,就睇一次私家。

男爵府

回覆樓主

我醫生話流啡唔好,加肚痛更差,去公立無用,睇私家先會比安胎藥同打針,幫你保住個b,唔明點解搵私家幫會驚照,照左見到仲喺度唔係安心好多咩?等就一定要等,正常產檢好少唔洗等,但快過等公立。

複式洋房

圍威喂 發表於 17-7-19 10:03
持續流啡+肚痛,睇急症,再轉去睇專科,大約4-5WEEK。4日內已照2次陰超,一次B超。第2次照陰超後,醫生用 ...

行得多係會流多啲 最好卧床休息多幾日冇再流先返工 病假唔夠就睇私家醫生叫佢寫多一星期
我流啡流紅本來私家醫生都淨係開黃體酮安胎同寫一星期假俾我 但第二日情況變差我入咗政府醫院急症即收上病房 可能我間醫院冇你去嗰間咁爆 同埋冇紅佢哋冇咁緊張
你先休息多啲 同埋book個私家照一照安心啲
我最近試過book 銅鑼灣聖保祿門診婦產科第二朝就有位 照肚+診金$430咋
祝bb痴實

別墅

持續流啡+肚痛,睇急症,再轉去睇專科,大約4-5WEEK。4日內已照2次陰超,一次B超。第2次照陰超後,醫生用 ...

我16號晚流啡,17號去睇急症就安排住院一晚,期間陰照兩次,到18號冇再流啡就出院,回到家又流紅色血水兩次,都係自己卧床休息,今日流啡水,少過尋日,都係自己多休息繼續睇住,下星期四約左睇私家

祝大家痴實健康

男爵府

流啡最好臥床休息,唔好行咁多,你暫時務上班住,在屋企休息下先仲好

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Kayuchan 的帖子

我都決定今個星期留係屋企抖,咩都5做住啦。
多謝你,大家一齊努力

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 水深火熱 的帖子

恭喜
最緊要大人同BB都平安

仲諗緊過多一兩個星期要5要去睇一次私家

別墅

圍威喂 發表於 17-7-19 18:07
回覆 Kayuchan 的帖子

我唸緊自己請唔請假休息下

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 KILW 的帖子

因為怕照得太密,會5會有影響

子爵府

2024年龍年勳章

dsbop123 發表於 17-7-19 11:34
行得多係會流多啲 最好卧床休息多幾日冇再流先返工 病假唔夠就睇私家醫生叫佢寫多一星期
我流啡流紅本來 ...

可能呢幾日公立醫院床位都緊張。
今個星期都要留係屋企抖,5亂走啦
謝謝你提供,都5貴呀!!!!

子爵府

2024年龍年勳章

chengkayan 發表於 17-7-19 15:03
流啡最好臥床休息,唔好行咁多,你暫時務上班住,在屋企休息下先仲好

收到⋯
我都係留係屋企臥床休息,今個星期都5會去上班住
但都訓5到咁多,有時都會挨住枕頭

子爵府

2024年龍年勳章

harrypottermama 發表於 17-7-19 18:11
我唸緊自己請唔請假休息下
醫生冇開假紙比你嗎??

別墅

回覆樓主

我已經休左3日了,不過又冇啦啦流啡又冇睇醫生,所以要番工了

子爵府

2024年龍年勳章

harrypottermama 發表於 17-7-19 18:40
我已經休左3日了,不過又冇啦啦流啡又冇睇醫生,所以要番工了

一就你去睇多次醫生,叫醫生開多幾日都假紙比你。如果5去睇,一就放自己假啦。
5好動太多,我都係因為番左半日工,又再流啡
多多休息,BB痴實你

別墅

回覆樓主

要番埋今星期

我請下星期休息下,因為我就快去旅行了,旅行前會去睇私家叫佢開定藥俾我

珍珠宮

回覆樓主

前期流啡一定要臥床,唔好走動。政府醫院唔會開藥比你,你可以睇下私家。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生話正常,就唔使太擔心住,暫時先臥床休息。

大宅

流啡最有效嘅藥其實就係張假紙⋯我6w流啡流到8w⋯又係一返工就會多⋯放假臥床就得少少⋯有時見佢好似停咗⋯出廳坐多咗又會有返⋯我真係瞓足兩星期先停⋯瞓到我腰酸背痛⋯so far 依家BB仲好健康⋯仲日日踢我⋯所以你都唔使太擔心冇變鮮紅色就ok...多d同bb打氣~叫佢要痴實媽咪啦

首頁

尾頁

跳至