自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

lun0715 發表於 17-7-25 20:12
補習老師今日WhatsApp 我,話吾再來幫阿女補習,本來平復左,又來過

佢咁話你小朋友,擺明唔諗住再來啦,你會唔會鬧完你老細口臭樣衰兼人渣後第二日仲可以若無其事咁返工?

自己花心機了解下小朋友程度先,同埋睇睇佢係咪老師講到咁唔掂;如真係好需要,不妨試試再問下幼稚園老師小朋友之前返學時的情況或同佢商量一下
請勿打招呼~

子爵府

lun0715 發表於 17-7-25 20:12
補習老師今日WhatsApp 我,話吾再來幫阿女補習,本來平復左,又來過

唔補咪仲好,你自己跟番啦!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁我仔升小都是文盲,小二有改善
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

lun0715 發表於 17-7-21 19:01
阿女5歲半,來緊9月小一,由6月尾開始搵左個老師來幫佢補英文,中文。但是老師話覺得阿女有學習障礙,話教 ...

我朋友細個好懶,,咩都無反應,,佢又入左間無良小學,小學時學校建議佢媽要送佢去特殊學校,好彩佢媽無聽,,,佢而家仲精靈過我 ,所以係都要接受專業評估,,咪信晒呢個老師,,,關乎你小朋友一生喎。。。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實現實有一d老師係只懂得做「啤」公仔嘅工廠工人,佢地完全唔識因材施教(但就自以為自己識因材施教同有做出來),佢地會覺得細路表現得同majority唔同就係個細路本身有問題(而家就會好聽d咁講話個細路係有病)佢地仲會話係專業判斷添!但事實係,全香港有能力作真正專業斷症嘅老師係極少數,好多老師都只係參加過短期工作坊/課程,又或者只接觸過小量嘅真實個案,就覺得自己識判斷個細路係有咩病,言之鑿鑿。

Jm,當然你可以去搵真正能斷症嘅醫生/專業人士去睇下你小朋友,但單憑補習老師咁短時間嘅接觸,就咁肯定下個咁嘅結論,我認為老師太不專業了,而且好明顯佢無反省過佢自己嘅教學能力、技巧,其實佢好可能係患有「教學能力障礙症」呢!

翡翠宮

牛年勳章

樓主,去做評斷心安理得,如果真係有問題,有report交俾小學,應該會有支援,未嘗係壞事

首頁

尾頁

跳至