親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1家4口去完大阪8日,分享一下行程同經歷先

第一日,中午12點幾到關西,一落機就去攞之前租左既wifi蛋,係淘寶訂,人仔2.9/日,8日都只係幾十蚊港幣,但要比500押金,等攞機就耐d,等左15至20分鐘

跟住去買Icoca卡同南海電鐵飛,南海電鐵飛大人1500yen包特急車飛去難波仲有1張地鐵1日飛,小朋友就半價。

買完飛就搭車去住既地方,頭4日我經Airbnb租民宿,9百幾蚊晚,地點係櫻川,同難波差1個站,google話行去10分鐘左右,但我未試過行,民宿地方夠大,只係不能對衛生要求太高,沖涼房原先白既防漏膠位有d黑邊,自己帶左即棄床單同毛巾,問題都不大,住得都舒適。
安頓好行李,搭地鐵出去難波食野,第一站去搵一蘭,未食過香港,冇得比較,略貴,味道不錯。
因第一次去日本,好多野都覺得好新奇,又唔知行咩先好,四圍睇下行下好快就又到晚飯時間,超多食肆,花多眼亂,唔識點揀,搵左間鋪面細細既若狹屋食魚生飯,超正,喜出望外,海膽勁正,dd腥味都冇。食完返民宿,附近有超市,勁方便,買左d飲品,零食,雪糕同桃,桃超正6百幾yen 2個。
一陣再寫

FiFiMa    發表於 17-8-3 13:12
amalee    發表於 17-7-23 14:08

男爵府

回覆樓主:

第二日去USJ, 門票淘寶買,2大2小港幣1604,前一晚收電子票,入場掃QR code入,方便,順利。
冇買express pass 一入園直去哈利波特園區,排左20分鐘左右,好刺激,仔女玩完唔敢玩其他4D野,玩完出黎已超多人排隊,見唔到龍尾。
中午個巡遊好好睇,天氣超熱,表演者個個大汗淋漓,仍然面帶燦爛笑容咁跳舞,比人好開心既感覺。

第三日去黑門市場食早餐,海膽1000yen一隻,唔知係咪我果隻唔新鮮,帶灰,腥,蝦好大隻但味道一般,早餐食左10000yen, 但有點失望。

跟住去奈良餵鹿,真係好多,好乖,唔驚人,好友善,有d仲識鞠躬, 玩到唔捨得走。途中有檔賣雪糕零食既小店,雪糕300yen一杯有多種口味選擇,好好味。

FiFiMa    發表於 17-8-3 13:12
Goldman2388    發表於 17-7-23 13:10
wcpcelia    發表於 17-7-22 20:35

侯爵府

回覆樓主

下年1月去大阪,follow 吓先:mother:
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

男爵府

回覆樓主:

第四日去神戶食牛,去左旅遊書介紹既太田家,人唔多,8100yen食左4個set, 好味,抵食。
行去神戶港附近咁岩有個當地活動,順手行下感受下當地氣氛。

第五日,轉去另一住處,book左hotels and rooms, 之前一早book晒酒店,但臨出發前發現原來有其他酒店仲抵,原先以為越早book越平,點知又唔係喎。3晚價錢3千鬆d, 位置無民宿咁方便,附近得便利店,問職員最近超市係邊,佢地話要20分鐘先行到去,咁我唯有放棄喇。間房一開門就見到床,以為好細,點知入到去又ok喎,衛生環境好好,始終酒店感覺乾淨d。

之後去大阪港坐摩天輪,海遊館好多人排隊,唔想排,下次再去。轉陣去左梅田行街,感覺好似好多野行,但都係睇多過買。

第六日諗住去動物園,點知摸門釘,平時動物園係星期一休館既,我地星期二去,點個原來如果星期一係公眾假期,動物園就會開放,下一日先休息,咁我地唯有周圍行下啦,去下新世界,通天閣,可能因動物園休假關係,四圍都好少人行。
夜晚去左蟹道樂食,環境舒適,食物質素ok,價錢都有點貴。

第7日,因知道唔會去機場outlet,趕唔切,所以去左個三井outlet, 唔多野行但都行左成日, nike好抵,買左4對鞋3件衫先至19000yen。

第8日要返歸,朝早一早check out去黑門市場買水果,再係車站附近買手信,入到機場還完wifi蛋繼續買買買,機場內都好多店舖,價錢應該高出面少少,不過好齊,想買咩種類都有。

FiFiMa    發表於 17-8-3 13:13

子爵府

Icoca 卡係未好方便?你覺得值得買嗎?小朋友5yrs,要買嗎?thx

男爵府

LittleMiyo 發表於 17-7-22 08:57
Icoca 卡係未好方便?你覺得值得買嗎?小朋友5yrs,要買嗎?thx

ICOCA卡如同8達通,方便,好似6歲或以上先要買飛

大宅

Karena1015 發表於 17-7-21 22:43
第四日去神戶食牛,去左旅遊書介紹既太田家,人唔多,8100yen食左4個set, 好味,抵食。
行去神戶港附近咁岩 ...

nike買了咩款式鞋

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

thx for sharing
I 大蚊豬   

大宅

回覆樓主:

請問wifi蛋收得好5好?
义足電大約用幾耐?
可否pm淘寶條Link?

男爵府

chungchungmummy 發表於 17-7-23 11:10
請問wifi蛋收得好5好?
义足電大約用幾耐?
可否pm淘寶條Link?

【苏州海客旅游专营店】,点击链接再选择浏览器打开http://c.b1yt.com/h.n2s2Kb?cv=7AJv0bOUWo7&sm=87d6b3 ,或复制这条信息¥7AJv0bOUWo7¥后打开(emoji)手机淘宝(emoji)

淘寶link如上,佢會要你比國內手機號碼做登記,但唔會send msg比你既,冇國內手機可係自己電話前加133,我去到攞機地方要比名同登記左既號碼佢搵機,收得好,其實我都有買AIS卡當地用,2樣互補,卡收唔到就用機,機收唔到就用卡,老公話蛋收得好D

男爵府

小朋友7歲先要比錢搭車.

複式洋房

回覆 Karena1015 的帖子

請問在淘寶買環球影城門票平多少? 安全嗎? 有沒有LINK?

打算8月尾和小朋友去, 但乜都未訂...機票和酒店那裡訂平呢?

謝!

別墅

回覆樓主:

我都想知你買了咩款式nike鞋,可以分享下嗎,因為打算買比亞女,平平地,不用太貴。

男爵府

我不想不要 發表於 17-7-22 18:38
nike買了咩款式鞋

如圖

男爵府

HoLizz 發表於 17-7-23 13:54
我都想知你買了咩款式nike鞋,可以分享下嗎,因為打算買比亞女,平平地,不用太貴。
...

已加圖係上一回覆

別墅

回覆樓主:

伯爵府

Karena1015 發表於 17-7-21 20:07

請問南海電鐵1500 yen票連ㄧ天地鐵任搭票, 可否回程才用? 因我回程由難波去關西空港, 其間想去outlet, thx

男爵府

Bellemami 發表於 17-7-24 10:45
請問南海電鐵1500 yen票連ㄧ天地鐵任搭票, 可否回程才用? 因我回程由難波去關西空港, 其間想去outlet, thx ...

南海特急電鐵飛已劃定時間同坐位只可於機場出發去難波,錯過左指定既列車就需另外買飛,唔可以由難波搭去1機場
地鐵1日飛可分開唔同日子用,唔洗搭完南海特急就用
詳情可上網search “小氣少年之部落” 佢提供左好多有用資料可供參考

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Thx for sharing

首頁

尾頁

跳至