興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

蝴蝶蘭開花之後,剪去枯枝,10至15日淋水一次,大乾大濕。葉子每隔幾天就變黃一塊,宜家只剩幾塊,請問需要做啲咩嘢先可以救翻佢哋?

伯爵府

回覆樓主:

轉盆。你個盆會焗死d蘭花呀。轉返蘭花盆呀。水台要壓實d. 10至15日淋水啱哂呀。冬天太凍可以20日先淋一次都得,而家換左盆先呀。

伯爵府

回覆樓主:

我轉緊水種蝴蝶蘭呀。好方便一星期換一次水,一個月比2滴液肥就ok, 張相係網上面揾呀。聽日我先影我浸緊個d呀。浸左有個幾月呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 17-7-22 23:25
轉盆。你個盆會焗死d蘭花呀。轉返蘭花盆呀。水台要壓實d. 10至15日淋水啱哂呀。冬天太凍可以20日先淋一次都 ...

蘭花盆同而家我用緊啲啲盤有咩分別?這些不是蘭花盆嗎?這些盆係新年買蘭花時,店舖的人幫我放入的。
再想請問需唔需要順便換過D新嘅水苔?

侯爵府

anson2007 發表於 17-7-22 23:32
我轉緊水種蝴蝶蘭呀。好方便一星期換一次水,一個月比2滴液肥就ok, 張相係網上面揾呀。聽日我先影我浸緊個d ...

今晚返到嚟,見佢哋仲比今日晏晝黃,所以即刻起咗啲水苔,JM講得好啱,四棵之中,有一棵啲根全部爛晒,只有放棄,另外三棵,情況如下。
唔知仲有冇得救呢?
聽日再諗辦法。
1)出花墟買蘭花盆
2)買水苔
3)蘭花花肥(有無牌子或者種類介紹?)
希望可以救得返佢哋!
或者也想學習用水種,請問需要什麼準備?

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-23 00:28
今晚返到嚟,見佢哋仲比今日晏晝黃,所以即刻起咗啲水苔,JM講得好啱,四棵之中,有一棵啲根全部爛晒,只 ...

按d根如果淋嘅剪走佢,個硬身就留返。洗干淨。吹返干。如果用水種就揾個膠杯仔,底放1/3水。根掂到d水就得。係咁浸。如果用水苔種就要浸軟水苔查返干身。包住d根。放陰位一個星期,之后就可以放係有陽光嘅位啦。不過吾可以直接哂太陽。揾個位有小小陽光就ok.

伯爵府

回覆樓主:

蘭花盆有好多洞洞比蘭根透氣,而你個盆會焗死d蘭花呀。吾會種得靚呀。

伯爵府

回覆樓主:

我地種開用尼隻蘭花盆呀。覺得吾靚可以整好哂之后出面加個大d靚靚嘅花盆就ok,

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-22 23:42
蘭花盆同而家我用緊啲啲盤有咩分別?這些不是蘭花盆嗎?這些盆係新年買蘭花時,店舖的人幫我放入的。
再想 ...

賣花嘅人吾會理你d花種得好吾好。只會收錢呀。你d水苔都重ok, 可以浸水之后查反干身再用過呀。年零2年后睇到灰灰黑黑時就要換新水苔呀。

侯爵府

anson2007 發表於 17-7-23 00:56
我地種開用尼隻蘭花盆呀。覺得吾靚可以整好哂之后出面加個大d靚靚嘅花盆就ok,

...

非常感謝你的詳細解答。
聽日即刻買返個蘭花盆先,希望可以救翻佢哋啦。
如果蘭花肥要買啲粒狀定係液體比較好啲?

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-23 01:04
非常感謝你的詳細解答。
如果蘭花肥要買啲粒狀定係液體比 ...

花肥用花寶液肥呀。一個月加小小落水度淋水。如果水種落左肥第二日要換過d水佢呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingaga 發表於 17-7-23 01:04
非常感謝你的詳細解答。
如果蘭花肥要買啲粒狀定係液體比 ...

剪咗的爛根 , 換過曬的水台 , 試吓重救唔救得番 。

侯爵府

anson2007 發表於 17-7-23 01:50
花肥用花寶液肥呀。一個月加小小落水度淋水。如果水種落左肥第二日要換過d水佢呀。
...

我就用你個方法,將一棵做水種;另外嗰啲,用水苔。
睇吓邊個方法,救得返佢哋,希望兩個都得啦

侯爵府

VCBB小天使 發表於 17-7-23 02:05
剪咗的爛根 , 換過曬的水台 , 試吓重救唔救得番 。

啲爛根已經剪咗,啲水苔其實今年年頭新買放入去。
建議我用新水苔,一陣出去花墟再買,希望今日有開門啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingaga 發表於 17-7-23 14:06
啲爛根已經剪咗,啲水苔其實今年年頭新買放入去。
建議我用新水苔,一陣出去花墟再買,希望今日有開門啦! ...

我之前剛學人將新年過後嘅蘭花再重 ( 以前係開完花就送俾垃圾筒先生 ) 都試過好似你咁 , 當時唔知係有菌爛根 , 直至最後一塊葉都甩埋 , 後尾無意中係網上見到有個蘭花學會 , 先知道發生乜野事 , 同埋先識得開哂花後要剪枯枝 ( 如有 ) 同換水台 , 每次淋水係用另外大啲嘅盆裝水 , 然後成盆花放入去等佢慢慢吸透水 , 大約 15 日 ( 睇天氣係潮濕定乾燥 ) 淋 1 次水 , 咁第二年佢就會再開花 。

珍珠宮

VCBB小天使 發表於 17-7-23 14:23
我之前剛學人將新年過後嘅蘭花再重 ( 以前係開完花就送俾垃圾筒先生 ) 都試過好似你咁 , 當時唔知係有菌爛 ...

打錯字 , 係將花枚剪剩約半吋 , 有爛根要剪同換水台 。

侯爵府

VCBB小天使 發表於 17-7-23 14:23
我之前剛學人將新年過後嘅蘭花再重 ( 以前係開完花就送俾垃圾筒先生 ) 都試過好似你咁 , 當時唔知係有菌爛 ...

非常感謝你詳細解釋,一陣睇完女排,就即刻出去花墟買嗰啲新水苔,真係唔可以慳,要救翻佢哋,就要盡力救,多謝你點醒我

珍珠宮

mingaga 發表於 17-7-23 14:43
非常感謝你詳細解釋,一陣睇完女排,就即刻出去花墟買嗰啲新水苔,真係唔可以慳,要救翻佢哋,就要盡力救 ...

我都係處睇緊女排 , 昨日中國隊輸咗好失望呀 。

侯爵府

VCBB小天使 發表於 17-7-23 15:46
我都係處睇緊女排 , 昨日中國隊輸咗好失望呀 。

開波啦!
頭先趁着個空檔,即刻撲去買咗,即時採取拯救行動。
最弱過棵,有兩粒肉芽仔,希望佢能夠成長啦

珍珠宮

mingaga 發表於 17-7-23 16:09
開波啦!
頭先趁着個空檔,即刻撲去買咗,即時採取拯救行動。
最弱過棵,有兩粒肉芽仔,希望佢能夠成長啦

打緊啦 , 中國隊加油 , 樓主嘅蘭花加油 。

首頁
12345...8

尾頁

跳至