興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-6-7 10:45
可以。好粗生,如果你等得我插枝有新芽比盆你種呀。佢開左花嘅枝吾會再開花。但可以插枝再生苗。但你要入 ...

有好消息呀!所以水種、蘭石、蘭木栽種的蝴蝶蘭已停止爛根,狀態穩定下來。
已經有小小的新芽、新葉長出。
另外,買咗「花後」加多利亞蘭,正在適應緊水種,暫時進展順利。
希望快快轉入直路啦!

伯爵府

mingaga 發表於 18-8-13 16:57
有好消息呀!所以水種、蘭石、蘭木栽種的蝴蝶蘭已停止爛根,狀態穩定下來。
已經有小小的新芽、新葉長出。 ...

出新根呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-8-13 16:59
出新根呀。

係呀!我真係好開心,呢一種開心係好滿足嗰種。望穿秋水,終於長出新芽,之前嘅努力冇白費
過一排再更新進度給大家看看
請問可以施肥未呢?

伯爵府

mingaga 發表於 18-8-13 17:39
係呀!我真係好開心,呢一種開心係好滿足嗰種。望穿秋水,終於長出新芽,之前嘅努力冇白費
過一排 ...

可以比小小水肥噴下都得。記得薄身d.

侯爵府

anson2007 發表於 18-8-13 17:41
可以比小小水肥噴下都得。記得薄身d.

即係滴兩滴液肥就可以,對嗎?

我有位親友,佢用水苔種蝴蝶蘭,每次都係淋「放三日後的洗米水」,三日淋一次,沒有什麼技巧,到時都候,佢啲蝴蝶蘭就開花,真係各師各法。

伯爵府

mingaga 發表於 18-8-13 22:46

我有位親友,佢用水苔種蝴蝶蘭,每次都係淋「放三日後的洗米水」,三日淋 ...

揾個噴壺加水放幾滴液肥。一個星期噴一次。就得。

侯爵府

anson2007 發表於 18-8-13 22:48
揾個噴壺加水放幾滴液肥。一個星期噴一次。就得。

原來咁樣操作,等我又試吓。
遲啲再同大家分享

侯爵府

三個月過去,匯報一吓我家蘭花的狀況。
圖一的市場花後蘭花,經歷過我這個超新手的打理,過去半年水培終告失敗,換回水苔加蘭石陶土墊底,即失去一片葉(葉子變黃掉落)
入秋之後竟然出咗三條新根,其中一個技巧就係唔好太關心它
見到新根,真係好開心。現階段我只要求它的根漸漸健康成長

侯爵府

醒目開學勳章

mingaga 發表於 18-8-13 22:46

我有位親友,佢用水苔種蝴蝶蘭,每次都係淋「放三日後的洗米水」,三日淋 ...

我以前用浸冬菇嘅水同埋洗米水,到時候就會開花。

今年淨係用洗米水也開花枝。

首頁

尾頁

跳至