婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

fungwongphie 發表於 17-7-25 00:20
點會唔del得? 你係小朋友個監護人,冇經你同意放咗小朋友張相再用字不良喎

我一定會要求FB del佢 ...

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試咗呢個原因未?

1st choose I don't like this photo, then I don't think it should be on FB

伯爵府

fungwongphie 發表於 17-7-25 08:23
試咗呢個原因未?

1st choose I don't like this photo, then I don't think it should be on FB

呢種舉左 就係report 返黎話無違返守則啊!

不過我試左另一投訴,many thanks
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Supertalkative 發表於 17-7-24 23:18
我唔怕佢,佢可以做啲咩啫,咪喺個page 同啲豬朋狗友發up癲啫,我99仲要幫佢湊b,我老公同大伯反面,基本 ...

再向FB要求delete 、你係小朋友既父母,當然有權利可以再要求!要delete 為止!

呢個人唔駛再理佢任何,所謂既教育人仕,自己仲好意思放上網話自己唔鍾意你,所以小朋友就打你的小朋友,太有教養了!

大宅

回覆樓主:

樓主,你要同99講,以後唔可以再sd相俾你大嫂
不過好奇一問,你99點解無啦啦會sd你小朋友嘅相俾你大嫂,係你大嫂特登問99攞相嚟post上網,定有咩原因會sd相俾大嫂

曾經都有你類似嘅事發生,又係大嫂,不過就唔係小朋友,係我父母,佢自己貪玩攪散咗頭家,成日係fb, wechat度呻老公對佢唔好,但實情係佢唔痴家,連嗰女病咗都出去玩,早出晚歸,屋企當酒店只係瞓覺(當時我未結婚同佢哋一齊住),我一個星期只係見到佢1,2次,仲要係say嗰hi後,唔係我返工,就係佢要返工嗰種,佢每日放工就同班fd去蒲,仲要蒲大咗個肚,好啦,佢知同我哥無機會啦,就盡地一鋪離家出走,想我哥為咗小朋友去氹佢返嚟,問題係,小朋友唔係佢湊,係我媽湊,佢搬咗d嘢時又發癲咁發脾氣亂掉嘢,嚇到小朋友鎖門逼咗自己亞媽,連佢叫小朋友開門都唔夠膽開,要我媽開聲先肯開門,之後我哥唔show佢,佢又唔好意思自己要返嚟,但又唔捨得離開依個家,因為佢係屋企唔係湊小朋友,又唔駛做家務,我父母又對佢好好,成日買嘢送俾佢(唔係平嘢),佢一句話見頭暈,我媽就煲d補湯俾佢,但佢離開嗰家,就要自己交水電媒,又要交租,又無人清潔,又無飯飯同湯水飲,所以佢就係fb講我父母,又話唔捨得嗰女,又話唔捨得嗰老公等,佢fd唔知頭唔知路,梗係信佢,覺得佢好慘,叫佢放手,我睇唔過眼就係fb嗰度覆佢,講晒佢點做人新抱,點做人老婆,點做人亞媽俾佢d fd知,佢見我係佢fb status 嘅回覆,即del嗰個post,再開一個新嘅反駁我嘅說話,我又再係佢嗰status 回覆佢,佢即block咗我fb,佢要係fb亂講我係阻佢唔到,但俾我見到,我唔會俾咁屈我屋企人,講真,你身無屎,駛鬼del post咩,你d fd見到,都知發生咩事啦,就算佢d fd信佢,起碼我已係你fb出咗氣

公爵府

點解我咁黑 發表於 17-7-25 02:41

刑事訴訟或離婚官司才可以申請法律援助。

錯,見過有成功申請法援的Case是完全與這兩種情況毫無關係的(不是刑事案也不是離婚)

翡翠宮

畀面勳章

點解我咁黑 發表於 17-7-25 02:41

刑事訴訟或離婚官司才可以申請法律援助。
什 麼 是 法 律 援 助 ?

法 律 援 助 是 為 合 資 格 的 申 請 人 , 在 民 事 或 刑 事 訴 訟 中 提 供 代 表 律 師 或 大 律 師 ( 如 有 需 要 ) 的 服 務 。

法 律 援 助 主 要 適 用 於 在 區 域 法 院 、 原 訟 法 庭 、 上 訴 法 庭 及 終 審 法 院 審 理 的 案 件 。 此 外 , 亦 適 用 於 裁 判 法 院 聆 訊 的 交 付 審 判 程 序 。

任 何 人 士 , 不 論 是 否 香 港 居 民 , 只 要 牽 涉 在 上 述 法 院 的 法 律 程 序 , 便 可 申 請 法 律 援 助 。 只 要 申 請 人 的 財 務 資 源 符 合 法 定 規 定 , 而 案 情 又 具 合 理 理 據 提 出 訴 訟 或 抗 辯 , 便 可 獲 法 律 援 助 。

資料來源:
http://www.lad.gov.hk/chi/las/overview.html

日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友打人小朋友就係唔岩!
就算父母間有咩過節,都唔應該將尼份仇恨,轉嫁俾小朋友!
而且唔中意人地媽媽,所以打人地嘅仔女?咁做太過分,罪不及家人,媽媽有咩唔岩,小朋友都係無辜~你阿嫂唔識尼個道理?
仲話辦教育,我除左想知佢係邊間補習社,仲想知係邊個page?

子爵府

樓主,你是可以告她的,但預無得再出現在男家,C6接受嗎。

伯爵府

cchwin 發表於 17-7-25 09:16
樓主,你要同99講,以後唔可以再sd相俾你大嫂
不過好奇一問,你99點解無啦啦會sd你小朋友嘅相俾你大嫂,係 ...

伯爵府

thankyou201020 發表於 17-7-25 09:57
樓主,你是可以告她的,但預無得再出現在男家,C6接受嗎。

伯爵府

做個靚太 發表於 17-7-25 09:29
小朋友打人小朋友就係唔岩!
就算父母間有咩過節,都唔應該將尼份仇恨,轉嫁俾小朋友!
而且唔中意人地媽媽 ...

呢個女人就係唔識,對住自己父母都可以狂鬧,總之就係無咩家教啦!

我識佢既時間已經係好自大同唔尊重人,所以無來往!

子爵府

樓主,對住這些人,我的心態,錯的不是我,我唔會驚你,所以我唔理你,但你影響到我小朋友我一定同所有人講的,無面的又不是我,但我知你唔想在大家面前噪因為驚唔夠同這些歪理的人講。叫老公出面吧。

大宅

Supertalkative 發表於 17-7-25 10:20
真係總有一個唔知醜的所謂「家人」人無恥就係無敵!

佢咪就係睇死你哋唔係佢fb亂講嘢先夠膽咁做,如佢唔係,就算佢要post,都唔會公開埋俾你睇,佢就係知你哋唔會係佢fb status 度話返佢,所以佢就特登公然開post,你又奈佢唔何呀,面對面俾男家話幾句後就當無事發生,但佢可以係網上鍾意幾話你哋男家發洩,佢真係當你哋係精神病咁睇,因為依d家務事無人公開講,得佢講,咁佢咪得到同情心贏晒

我嫂都係呀,當初佢一開始扮可憐等人同情,同安慰,贏晒呀,我哋一開始唔理佢,我d親戚都以為我哥蝦佢呀,但當我係fb反擊時,佢咪即del post,同唔夠膽俾我見到,仲即block晒男家有關嘅人,男家先知佢原來係d咁癲嘅人
我仲同我媽講,如果有親戚問起發生咩事,千冀唔好隱瞞,我嫂就係睇死因為佢係出去玩所以攪散頭家,覺得我哋唔好意思講出口,所以先周圍同人嘈講,有人問佢發生咩事,就輕描寫頭咁帶過,唔話重點,只暗示我哥對佢唔好同嘈交,所以我同我媽講,有人問,一定要話返俾人知,係依個女人問題,唔好話d咩後生嘅事就算,人哋見你唔講,就以為嗰個女人啱晒,最起碼話俾人知,佢晚晚掛住蒲bar飲酒飲到胃出血,小朋友病都唔理照出去蒲等攪到離婚

大宅

回覆樓主:

真係好過份 點憎一個人有必要拉埋小朋友黎報復嗎 仲覺得自己小朋友打人好岩咁有精神病既係佢吧

伯爵府

cchwin 發表於 17-7-25 11:38
佢咪就係睇死你哋唔係佢fb亂講嘢先夠膽咁做,如佢唔係,就算佢要post,都唔會公開埋俾你睇,佢就係知你哋 ...

我無add個女人的FB ,個page 係佢開嘅,如果我留言佢都可以delete ,仲可以block埋我,所以無咩用!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

虎到金來勳章

唔告都好, 你地都要俾佢知佢係構成誹謗, 你地可以告佢, 唔好為今次唔告就冇事, 再踩底線你地一定會反擊, 佢又開補習社又freelance化妝, 睇下邊個蝕

伯爵府

美之選468 發表於 17-7-25 01:15
就是因為你是FTM才要告她呀,因你無收入完全可以用法援告她,她有收入反而要付律師費,輸左她還要付堂費, ...

誹謗好難告架

要舉証 証明 實際損失

唔好亂叫人告人啦

公爵府

馬明嫂 發表於 17-7-25 14:36
誹謗好難告架

要舉証 証明 實際損失

甘你有更好的方法嗎?

琥珀宮

回覆樓主:

發生過咩事牙齒印咁深?

首頁