自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

蛋皇哥0127 發表於 17-7-24 22:38

好嘈。。。不斷meow..要摸佢, 抱佢

之前兩三星期貓貓都黏着她,但最近幾天就不怎理她

大宅

吉蒂0603 發表於 17-7-24 22:39
樓主,猫係好有個性的動物,我家老大和老二相差3歲,十多年老死不相往來,完全獨行俠各據一方。老大好痴人 ...

大宅

mariefish 發表於 17-7-24 22:43
貓貓係好飄忽,要花啲時間相處耐啲先至溝通到,每天要不停讚美佢好乖好靚好叻,如果食玩訓大小便正常,亦 ...

OK, 會多加留意,thanks!

珍珠宮

開心吸收勳章

懶鬼23 發表於 17-7-24 23:30
之前兩三星期貓貓都黏着她,但最近幾天就不怎理她

吾好擔心
高竇貓 有名比人叫

違規內容

大宅

caryfox 發表於 17-7-24 22:48
貓草、貓薄荷⋯⋯有冇比佢食呀?

要check下,我不知道,thanks!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

吉蒂0603 發表於 17-7-24 22:56
老猫好煩,跳又跳唔倒高,又恨望窗,擘大口嘶嘶低嗚,不用傳心術都知應該發老脾爆緊粗 ...

你家貓叔叔咁燥底?我窗邊放左梯級比貓太后跳,佢好少喵喵叫,多數都'鴨' 咁'鴨'一聲,開餐又扭我餵,我就話微臣待奉太后娘娘用饍

大宅

吉蒂0603 發表於 17-7-24 22:54
老大過身的那半個月,正值聖誕假期,我仔十幾歲(佢先係細佬,三弟),日日都陪住老大。我們一家三 ...

妳們一家好有愛心

大宅

meowmi722 發表於 17-7-24 22:57
貓本性係唔理人架
仲有如果你唔係養開2隻貓
第時加貓要好小心

講真,這隻都攪不來,唔會諗開多一個火頭住

大宅

LokYauYau 發表於 17-7-24 23:00
佢夜晚叫,是否想入睡房同主人瞓?貓貓有時愛痴人瞓。我大仔初初唔入房瞓,後來晚晚熄灯就跳上床尾或床頭 ...

可能係痴人,但因日間工作所以半夜叫也不理牠,唯有等牠自己停止。

大宅

liumeowjen 發表於 17-7-24 23:04
其實最好養多隻,因為一隻同兩隻無分別,一隻貓自己係屋企好慘

係啦,但她已盡量陪牠了,出少很多街。看見她很着緊牠了

大宅

evip 發表於 17-7-24 23:16
咁唔好擔心,過一排佢mood 好又痴過來。冬天應該唔會離開你

希望啦,希望牠過一排又好似之前咁痴下人

子爵府

mariefish 發表於 17-7-24 23:33
你家貓叔叔咁燥底?我窗邊放左梯級比貓太后跳,佢好少喵喵叫,多數都'鴨' 咁'鴨'一 ...

我隻老二太肥美,前腿有點行動不便,行平路都跛跛吓。連梳化咁嘅高度都要「爬」,唔係跳,有點似大國寶大熊貓 (牠是白毛安哥拉。)

子爵府

懶鬼23 發表於 17-7-24 23:34
妳們一家好有愛心

所以,寵物和人之間的互動很微妙

男爵府

kitkit218 發表於 17-7-24 21:25
我果隻,望唔多望我一眼,各有各住

Sorry, 笑咗,roommate 黎

大宅

以前養過,有段時間工作忙,少左陪佢,隻貓不停推野落地,又吾彩人,後來接左新貓,有個伴就冇事=V= 如果養兩隻,最好吾同性別,會易夾d

子爵府

貓B就會成日玩, 成貓通常都係坐, 瞓. 食野先會嚟嗲下你, 食飽即閃

你friend可以買D貓草玩具, 放工後同佢玩下貓棒棒互動下

最好當然係養多隻有個伴

大宅

阿珠媽 發表於 17-7-25 10:55
以前養過,有段時間工作忙,少左陪佢,隻貓不停推野落地,又吾彩人,後來接左新貓,有個伴就冇事=V= 如果養兩隻, ...

謝謝,暫時很難應付到2隻貓貓,由細到大都好少養寵物,真係要時間去適應

大宅

catcatloves 發表於 17-7-25 11:06
貓B就會成日玩, 成貓通常都係坐, 瞓. 食野先會嚟嗲下你, 食飽即閃

你friend可以買D貓草玩具, 放工 ...

已呢幾個星期已買了差不多十樣玩具了。其實一有時間她就陪貓貓,當然星期一至五放工後時間很有限。

首頁

尾頁

跳至