跳至

首頁

尾頁

複式洋房

穎言bb 08年1月14日出生

係咪報 2010年9月入n1的?

沙田市中心邊一間有n1而又好的呢?

幾時要申請的?

同埋個學券仲有冇的?

要申請or自動扣學費的?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

N1 無學券架喎. K1先開始有
N1 2009年八月開始報啦

複式洋房

原帖由 言媽媽 於 09-1-30 15:46 發表
穎言bb 08年1月14日出生

幾時要申請的?

同埋個學券仲有冇的?

要申請or自動扣學費的? ...

我不太熟沙田區,不過一般幼兒學校會接受18個月大bb的申請,但最好打電話去學校問下啦!
此外,N1(2歲班)係冇學券架,讀N2或K1先有的

大宅

我早兩年同大仔報沙田救世軍, 當時佢只係得6個月大, 但已經排到去#126 !!! 佢地只收幾十人, 阿仔連 interview 都無得in 呀 !!

如果你唸住報救世軍, 東華三院, 浸信會 果d, 已經可以報定架啦. 但其他一般幼稚園8, 9月開始接受報名.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

原帖由 Miffy-miffy 於 09-1-30 16:27 發表
我早兩年同大仔報沙田救世軍, 當時佢只係得6個月大, 但已經排到去#126 !!! 佢地只收幾十人, 阿仔連 interview 都無得in 呀 !!

如果你唸住報救世軍, 東華三院, 浸信會 果d, 已經可以報定架啦. 但其他一般幼稚園8, ...

奧. 咁我即係唔使報啦

洋房

言媽媽,

yes

睇下你想入咩小學, 有冇附屬幼稚園
救世軍唔錯, 好多人報, 都可以去攞下籌
如果係其他, 我見人地話第一城嘉得麗唔錯
仲有係廣源九龍城浸信會

禾輋同乙明救世軍差唔多咋

幾時要申請的?
2010年頭

同埋個學券仲有冇的?
可以上學生資助處個網睇下, 有詳細學校資料同申請方法

要申請or自動扣學費的?
要申請的喲
BB健康,快高長大!!!!

大宅

我想問吓 , 我個囝1月30號出世 , 咁係咪應該2011年9月先入N1呢?!我都仲係好亂 , 唔係好明 !?

原帖由 fbbdoris 於 09-2-1 00:08 發表
言媽媽,

yes

睇下你想入咩小學, 有冇附屬幼稚園
救世軍唔錯, 好多人報, 都可以去攞下籌
如果係其他, 我見人地話第一城嘉得麗唔錯
仲有係廣源九龍城浸信 ...

大宅

如果入n1就係2010年9月,如果入k1就係2011年9月!
原帖由 maggieklliu 於 09-2-1 14:52 發表
我想問吓 , 我個囝1月30號出世 , 咁係咪應該2011年9月先入N1呢?!我都仲係好亂 , 唔係好明 !?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都幫囡囡報左救世軍.....
2010年9月入學啊....
不過可以足兩歲就讀既, 即係2010年2月做插班生囉...

別墅

我都正為囝囝頭痛緊讀邊一間既N1,我想幫佢揀係九龍塘個邊既黎讀~ 但係又唔知邊一間好。

我想請問大家有冇資料,知道九龍塘個邊既幼稚園,有邊一間係男仔讀的話可以成功或機會高可以入讀男拔/喇沙架??

大宅

原帖由 spicesanpo 於 09-2-9 00:50 發表
我都正為囝囝頭痛緊讀邊一間既N1,我想幫佢揀係九龍塘個邊既黎讀~ 但係又唔知邊一間好。

我想請問大家有冇資料,知道九龍塘個邊既幼稚園,有邊一間係男仔讀的話可以成功或機會高可以入讀男拔/喇沙架?? ...

讀男拔(新校)應該都好似女拔咁經CCKG入, 不過百份比好似入女拔高d. 至於入CCKG k2前, 可以考慮St. Cat., Kentville或者international kindergarten讀k1, 至於n1就唔係間間幼稚園都有.

喇沙係津校, 按計分同抽籤, 係old boy會較有優勢.

我個係b女, 我諗住夠15個月比佢讀綠苗, 好似話讀滿3個月可以唔駛面試考迦南, 咁k1再考St. Cat同根德園, 之後唔會轉一直到k3畢業. 而家我剩係入左紙報耀忠n1, 另外9月先再試埋hkps.

有冇mommies都諗住比bb讀迦南playgroup(綠苗)?

大宅

但係我個囝2010年九月尾先足 2歲8個月, 咁即係點呢?係咪算細仔 , 到時係咪要足歲數先可以插班呢?!

原帖由 gigi_soha 於 09-2-2 00:06 發表
如果入n1就係2010年9月,如果入k1就係2011年9月!

複式洋房

I also want to know, b'cause my bb will only be 2 years and eight months in mid-September.

原帖由 maggieklliu 於 09-2-9 14:17 發表
但係我個囝2010年九月尾先足 2歲8個月, 咁即係點呢?係咪算細仔 , 到時係咪要足歲數先可以插班呢?!

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實係2011年滿2歲8個月呀, 唔係2010年呀...
因為讀n班只需要足2歲就ok, 無一定規定, 所以2010年2月, bb滿左1歲, 已經可以安排插班
只係政府規定, k1 (或者n2) 就一定要足2歲8個月囉...
我地bb一月出世點都會係大b, 點解set做2歲8個月因為年尾出世既bb 去到9月都未夠3歲, 如果定左係3歲佢地就唔可以同年讀書.... 所以先定為2歲8個月咋麻.

2011年9月我地bb已經3歲有多,, 所以一定無問題啦!

原帖由 maggieklliu 於 09-2-9 14:17 發表

大宅

2010年9月開學我地bb係2歲7個月, 咪可以讀n1, n1係足2歲已經可以讀, 我地係大仔, 大人家成7個月先讀n1. 同樣地, 人地足2歲8個月讀k1, 我地要成3歲7個月先讀.

可以考慮足2歲就插n1班, 不過要睇有冇位, 同埋到9月要再讀n1, 有少少似留班.

複式洋房

"人地足2歲8個月讀k1, 我地要成3歲7個月先讀." is this true? too bad! i thought bb can study k1 in 9/2010

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

珍珠宮

Yes it's true.....

原帖由 Aryan 於 09-2-9 18:51 發表
"人地足2歲8個月讀k1, 我地要成3歲7個月先讀." is this true? too bad! i thought bb can study k1 in 9/2010

大宅

My boy was born on 1/1. So, is it OK for him to enter K1 directly in Sep 2010, as he'll be 2 years and 8 months by then?

大宅

原帖由 FlorashleyTim 於 09-2-10 09:48 發表
My boy was born on 1/1. So, is it OK for him to enter K1 directly in Sep 2010, as he'll be 2 years and 8 months by then?

that s a tricky situation u should ask the kinder when u apply in the coming sept.

珍珠宮

I think no, 因為你報小一時, 佢會check你9月滿左5歲零8個月未, 爭一日都唔會俾你報, so~~~~~

不過如果o個日係直資小學, 會唔會個別處理, 就唔知道了.

原帖由 FlorashleyTim 於 09-2-10 09:48 發表

首頁

尾頁

跳至