自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

今星期尾會出發去首爾,多謝JM個POST 提醒
下次記得預早D

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

thomaswop 發表於 17-7-25 15:47
其實原本係够時間,寄左行李去左食野,冇唸過過關排咁耐

你餐飯都食得貴。

不過你都算好,知道自己唔啱,冇鬧航空公司,亦提醒其他人唔好犯同一錯誤,呢樣真係抵讚。

水晶宮

去外地機場點都要預起碼2小時, 美加澳最好預3小時
呢個教訓9千幾, 起碼你都confirmed 到返香港
有啲case 係每日一班機仲要無機位迫住留多幾日損失仲大

子爵府

thomaswop 發表於 17-7-25 15:32
身在仁川機場,過關安檢好多人排隊,搞左好耐,飛奔過去登機閘口寫住final call,但我c6仲係後面跑緊過黎, ...
可以同航空公司講數架喎, 之後航班後補位大把架喎. 三個人比九千幾. 平均三千一位, 已經係正价.

男爵府

H_A 發表於 17-7-25 15:40
我諗我們太習慣香港的高效率,去其他機場真係要預多D時間。

呢樣真,香港既工作效率真是可以講最快

男爵府

上次係HEATHROW T4 過關又係勁耐...又熱..
佢D排隊線又排得 左彎右轉..好亂
不過我預左3個鐘..

外地機場真係會預多D時間..一般3小時..
香港果個算快..去程預少D都得

珊瑚宮

BK Milk勳章

點解唔過左關先食,我上次過哂海關去到T2果邊先食

子爵府

身在仁川機場,過關安檢好多人排隊,搞左好耐,飛奔過去登機閘口寫住final call,但我c6仲係後面跑緊過黎, ...
遲到機場情況, 我唔敢講試得多, 但十隻手指唔夠數. 我以前經常飛中日台, 遲到趕唔切多的是, 最貴都係日本返香港嗰次, 補一千二百幾. (班班機都會有後補位) 除非係旺季嗰幾日. 唔排除真係冇位.
我每次遲到去到航空公司櫃位, 通常佢地報正價比我, 我就拎晒頭,叫佢安排後補位攝比我, 通常佢地攪一輪電腦(最多攪5-10分鐘) 就話叫我等下一班, 但亦試過我應該搭2點嗰班機, 跟住4點幾,5點幾都有機的, 但佢要我等到傍晚7點嗰班飛囉.

*這是我經驗*

侯爵府

回覆樓主

我上次係韓國走又係,過關勁慢,本來留咗好多時間行街都行唔到,所以大家去韓國走嘅時候真係要預多好多個鐘
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

你老公跑得慢過你成2分幾鐘咁耐?

珊瑚宮

BK Milk勳章

DonnieBB 發表於 17-7-25 15:43
過關,退稅排長龍, 仲有去lotte dfs攞野,仁川都要預早d走, 之前朋友又預著遊行, 搞到塞車好鬼趕...
...

我上次叫c6陪住阿媽慢慢行(叫佢地行到一個位就企係度等我地),我同阿妹兩個急步行去攪其他嘢,跟住滙合去T2食嘢,安頓左佢地買好哂嘢食,我同妹又出動去樂天拎免稅品,拎完返去食嘢,跟住排隊上機,真係好鬼趕

子爵府

thomaswop 發表於 17-7-25 15:58
呢樣真,香港既工作效率真是可以講最快
喺香港, 其實外國人過關一樣咁耐, 只係我地係本地人唔覺耐. 錯覺.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

預早2.5小時到達同過關,

9千元下次早些到

禁止訪問

男爵府

多謝分享, 真係要預好多時間.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

下次要預多d時間入閘啦

珍珠宮

我上次都一路排一路驚呀。。。我撘韓亞佢又唔特別開一條比D就來要上機既人喎。。我一路睇住時間諗住唔對路就要求佢開另一COUNTER比我check-in。。最後排到去時原來班機delay咗。

珍珠宮

點解晤過左關先食,過關緊要過食野,過完就返時間食嘛,呢餐真係貴

首頁
12345...16

尾頁

跳至