親子旅遊

跳至
[韓國] 退稅問題

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如果買既嘢係免稅或已在市區退稅,機場還要唔要辦手續?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都想知

公爵府

回覆樓主:

唔洗

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家去機場退稅,入到去收錢個位有間公司幫你搞。。。真心唔明咁裝啲退稅機喺度做乜,我鍾意自動機多啲

伯爵府

如果你已在巿區退稅,用了自己信用咭作紀錄,好似要去機場蓋印,放番張單入去某個收集箱,呢種最煩,有 jm 話明明做咗,回到香港係信用咭扣番退稅款話佢冇帶貨出境

如果你買時直接免咗稅,咩都唔洗攪

wcpcelia    發表於 17-7-26 15:17

大宅

回覆樓主

請問係唔係有 d shops 用 passport 已經可以即時扣税?咁去到機場行李係唔係就可以直接寄倉,仲有冇其他手續㗎?

大宅

回覆樓主

Want to know too

大宅

好媽媽勳章

好似好復雜,如係市區買已扣稅和無碌番CREDIT CARD 比稅,就不用係機場再攪手續? 如碌左CREDIT CARD 比稅,就要機場蓋章CANCEL番張 比稅的CREDIT CARD單,啱唔啱?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

KMY 發表於 17-7-26 10:59
好似好復雜,如係市區買已扣稅和無碌番CREDIT CARD 比稅,就不用係機場再攪手續? 如碌左CREDIT CARD 比稅, ...

我剛回來,我嘅經驗係,有啲鋪頭係即時退, 有啲就要去到機場先至退, 如果係要去機場退稅的話,你要先去check-in,同時話俾航空公司聽有貨物要退稅,然後佢就會叫你拎埋要退稅嘅貨物去D counter附近, 有幾部機同職員響度幫你搞,之後再拎返件貨去返航空公司度寄艙,然後過咗關之後,拎住Passport去28號登機閘口附近,同樣會有嗰啲退稅機同職員幫你處理,可以選擇退現金或退落支付寶
請不要點評我,謝謝!

別墅

KMY 發表於 17-7-25 17:45
如果買既嘢係免稅或已在市區退稅,機場還要唔要辦手續?

好多化妝品品牌,時裝品牌(8)夠三萬都可即時退,波鞋如ABC MART,Folder要到機場退

別墅

gilkathy 發表於 17-7-26 15:35
我剛回來,我嘅經驗係,有啲鋪頭係即時退, 有啲就要去到機場先至退, 如果係要去機場退稅的話,你要先去c ...

我check in前去去退稅counter做手續,不用帶行李,做完後到,check in到gate27即時攞錢

別墅

回覆樓主:

如果穩陣d ,最好係帶埋d退稅物件去机場退稅柜位, 海關隨時要求拎出來檢查,才会蓋章的。 無蓋章拎唔到錢架。

首頁

尾頁

跳至