母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

之前因為怕babe唔知夠唔夠飽, 加上想佢定時食, 所以一直都係泵出黎俾佢食, so far呢2星期都冇問題
今日開始想埋身餵 (想babe盡可能全人奶, 夜晚可以用樽俾佢食)不過問題黎喇~
下午一點半佢食左10min就訓到5點先叫食, 5點食到7點半先停, 其間尿片有濕, 不過冇平時咁多咁重, 而且重要冇便便, 8點又叫食20min, 之後等到11點先食30min, 因為佢今日食左好多次又好耐,冇泵奶, 夜晚老公餵奶奶俾佢, 佢好似好餓咁搶食, 好擔心之前埋身餵佢係唔係唔夠食, 不過幾次餵完佢我test過自己重有奶, 有冇MAMI可以分享下?
宜家重諗緊聽日埋唔埋身餵多日試下~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

試一日半日唔夠架, 一俾就俾耐d, 至少係一頭半個月, 俾慣左你可能會唔想去泵奶添, 因為又要洗野烚野, 好麻煩. 另外d 網頁話埋身餵係對bb 個咀好d, 對語言發展好d 喎.

埋身餵係要出力去啜, 又要去學啜, 比用樽難啜到奶, BB 會快d 攰, 咁就會訓著, 因為咁食少左都唔奇, 所以你要俾佢食密d. 如果係埋身餵, 要餵多d, 到佢大少少時個咀仔好力d, 咁就會啜得多d, 好多媽媽話bb 埋身食係飲得多過用奶樽.

你個身體係會不停造奶, 所以就算bb 清晒你d奶, 你再去擠的話都會有奶出.

公爵府

Bosch,
多謝哂你既解答

因為我好奇怪bb點可以係咁啜成個幾2個鐘, 唔通唔夠飽?

而且食完又少左尿尿同冇便便, 我同老公都好怕佢食唔飽, 好心痛見到佢夜晚果餐係咁搶奶樽既奶食 (一樣都係人奶, 應該唔係唔鐘意食既問題)

如果我埋身餵佢20min, 再用奶樽俾人奶佢, 之後自己再pump咁又好唔好呢? 等佢習慣之後再埋身餵耐d, 咁有冇問題 ?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 幸福黃太太 於 09-1-31 13:08 發表
Bosch,
多謝哂你既解答

因為我好奇怪bb點可以係咁啜成個幾2個鐘, 唔通唔夠飽?

而且食完又少左尿尿同冇便便, 我同老公都好怕佢食唔飽, 好心痛見到佢夜晚果餐係咁搶奶樽既奶食 (一樣都係人奶, 應該唔係唔鐘意食既問 ...

bb 有時真係食緊奶, 有時只係"梅梅下"唔係食, 佢鍾意黏住你, 咁至有安全感. 佢真係食緊時, 你摸下佢背脊係有dd 震同埋你會聽到佢好細聲既吞野聲. 我係bb食到訓著又巢唔醒至算一餐, 有時真係攪成粒鐘, 有時佢訓左又唔願起身, 咁要巢醒佢食. 好多媽媽話bb 要真係食 20-30分鐘至夠, 你留意下你個bb 會唔會食到咁耐.

我覺得你索性埋身俾佢食, 食完你去爭取時間休息仲好. 你餵完佢之後又用樽又去泵奶, 你可能會好倦, 咁反而會少左奶. 如果bb 唔夠飽, 佢自然會早d 喊肚餓, 佢唔喊的話, 你要約談2-3個鐘叫聲bb 餵佢.

奶樽容易啜到奶飲, bb當然會鍾意啜. 你地唔駛太擔心. 注意要有至少 6 塊濕片, 咁就ok.

公爵府

我就係覺得日頭食人奶, 好似少左尿濕片片, 夜晚我俾奶粉就便便同尿尿都有, 唔知係唔係人奶唔夠呢?

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

公爵府

多謝你哋既解答
我重有既問題係 bb有時只係食 30min就停, 有時又食個幾鐘, 我今日見佢只係食左20min左右, 就只有啜而冇吞呢個動作, 所以我停左冇再餵佢, 佢又好似冇問題, 照訓左成2個鐘先再搵食。
不過佢真係好似少左濕片, 咁我重試唔試埋呢個星期好呢?

公爵府

唔記得講埋, 佢平時用樽食人奶, 都隔餐有大便, 埋身就成個日頭都冇便便, 係唔係食唔飽?

複式洋房

我阿B現在10日大...我都同樣有餵人奶的問題!!

之前係醫院時聽了很多唔同version的餵人奶的方法...

有個姑娘教我如果上奶後,每餐可以單餵一邊乳房,每次約30-40min...因頭10min出的奶係唔飽肚的,之後出的才飽肚...

但另一個姑娘卻教我每邊15min交替地餵...

昨天和阿B去醫生那裡檢查...醫生又有另一板本...先擠奶再每邊餵5min(因如阿B是努力啜的話,有80%係乳暈的奶會已在初頭的5min給阿B啜了!)...再俾阿B食返之前擠出來的奶...

太多板本了...好混淆...

我早幾天係跟第一個姑娘教的方法...給阿B啜一邊乳房40min! 起初都ok,試過食完後可瞓4小時...但之後發覺單一邊乳房食40min唔夠食,要另一邊啜多15min才夠食!!

昨天見完醫生後,我就改跟第二個姑娘的方法...每餐都會餵兩邊乳房...但我發覺阿B好似每餐都好似唔夠飽..雖然她沒有哭要食奶,但就好似瞓得唔好...剛剛那餐就要再餵多15min才肯瞓! 好擔心自己唔夠奶餵阿B食!!

是不是餐餐都要餵咁長時間呢? 如果每餐餵完再pump清d奶會唔會有幫助呢? 醫生就話我乳線唔通,所以建議我每餐都要熱fu和按摩,之後再擠奶去通乳腺(係擠奶唔係pump奶)...但我就一邊餵一邊擠奶,enjoy埋身餵多d!

除了飲多d湯,奶,休息多d外...還有什麼方法增加乳量?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊