美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

飯餐問一問:每種蔬菜的進食份量各不同??

未join家營減肥之前,我每日都食2碗菜,自以爲食得夠晒數。點知原來一直食錯份量你又食得啱唔啱呢?
其實,有d菜係要食2碗先為1份,有d食半碗就夠1份,俾D我平時食嘅菜,做例子參考啦...

半碗(熟):西蘭花、紅/黃椒、四季豆、白豆角、紅蘿蔔、蕃茄、洋蔥...
2碗(熟):生菜、菜芯、綠椒、菇類、娃娃菜、椰菜花、冬瓜、青瓜、西芹...

別墅

回覆樓主

我岩岩成為家營一份子,爬緊文睇下點樣準備簡單食材~想問下樓主毛豆係咪即係日本果d支豆?我有興趣~係邊度可以買架?一碗係一蔬菜定二份啊?你會點煮?謝謝

男爵府

ppdada 發表於 17-8-3 22:47
我岩岩成為家營一份子,爬緊文睇下點樣準備簡單食材~想問下樓主毛豆係咪即係日本果d支豆?我有興趣~係邊 ...

歡迎加入多多指教

係呀,毛豆同枝豆一樣㗎,只係叫法唔同。
我係街市買嘅,10蚊已經有3包
我就咁滾水加d鹽白烚咋,2碗為之1份菜

別墅

KakiYanKi 發表於 17-8-3 23:24
歡迎加入多多指教

係呀,毛豆同枝豆一樣㗎,只係叫法唔同。

謝謝分享~
大家繼續努力~繼續追你post

男爵府

ppdada 發表於 17-8-3 23:43
謝謝分享~
大家繼續努力~繼續追你post

唔使客氣,得閒上來交流下

男爵府

回覆樓主

樓主,你提供埋餐單太好了,我剛剛join咗四個月要減廿幾磅,煩緊煮乜食,而家可以參考你既餐單。

男爵府

boise 發表於 17-8-4 00:46
樓主,你提供埋餐單太好了,我剛剛join咗四個月要減廿幾磅,煩緊煮乜食,而家可以參考你既餐單。
...

開頭係會有d無從入手嘅,一個禮拜後會好好多嫁啦隨便參考下,不過我d餐單食來食去都係個幾樣

男爵府

減肥注意事項

趁食緊下午茶~分享下一D減肥注意事項俾大家~

1. 飲食有順序:「食物纖維>蛋白質>碳水化合物」
首先係飲清湯(只限瘦肉湯、海鮮湯、去皮去骨雞湯)>菜>肉>五穀,可以有效抑制血糖,而且每餐細嚼慢吞大約30分鐘,令大腦釋出飽嘅感覺

2. 每日食少過3茶匙油

3. 每日飲最少8杯水(我就dl咗個飲水app提自己飲水,咁就唔怕飲少咗)
4. 唔可以食香腸、午餐肉(呢2樣係我摯愛)、煙肉、罐頭食品及動物內臟

5. 避免飲酒、零食(可以食無糖糖、無糖香口膠)、汽水/飲品(可以飲健怡汽水、走糖凍&熱檸茶/檸水)

男爵府

回覆樓主:

8月4"是日三餐:

早~低脂芝士1片+蟹柳4條+白包2片
午~炒洋蔥半碗+去皮雞翼膇3隻+白飯1碗
Tea~桃1個
晚前~西梅3粒
晚~炒白菜1.5碗+木耳半碗+肉丸2粒+白飯1碗

男爵府

回覆樓主

今日放假,襯仲係屋企,就搵返初初join嘅自家餐單~雖然每個人嘅進食份量都唔同,但都分享下俾大家參考下

我跟餐單食咗3日(9號join,10號開始餐單,13號返去見營養師),由72kg減到70.1kg、Fat由39.6%減到38.4%。

依家見返d數字跌幅,可想而知一直而來,我食錯得幾過份

如果大家有興趣其他日子嘅餐單,話我知再post俾大家啦⋯

別墅

KakiYanKi 發表於 17-8-5 13:50
今日放假,襯仲係屋企,就搵返初初join嘅自家餐單~雖然每個人嘅進食份量都唔同,但都分享下俾大家參考下:f ...

謝謝分享,而家總共減咗幾多磅?

男爵府

Mamikt 發表於 17-8-5 14:07
謝謝分享,而家總共減咗幾多磅?

直到今日為止,減咗16磅。

大宅

你好勁呀!!我都JOIN左家營,但我一個月多小小先減左4磅半炸。
呢期公司好多farewell lunch, welcome lunch, 又有朋友飯局,食多左NG食物同大餐,減得好慢呀

男爵府

wcwchk 發表於 17-8-5 15:35
你好勁呀!!我都JOIN左家營,但我一個月多小小先減左4磅半炸。
呢期公司好多farewell lunch, welcome lunch, ...

我諗我係因為生完BB,頭半年係減肥黃金期,加上咁重磅,又少出街食,所以先減得快啫
妳應該好快都追得返進度嘅,俾d信心。
不過咁多應酬,唯有日日飲宴餐拉上補下先得。
我開始要減個陣,通知全世界減少飯局,或者就我一齊食健康野

別墅

KakiYanKi 發表於 17-8-5 14:16
直到今日為止,減咗16磅。

(emoji)(emoji)好勵志!

男爵府

Mamikt 發表於 17-8-5 19:39
(emoji)(emoji)好勵志!

多謝

男爵府

KakiYanKi 發表於 17-8-4 17:26
趁食緊下午茶~分享下一D減肥注意事項俾大家~

1. 飲食有順序:「食物纖維>蛋白質>碳水化合物」

我開始咗四日,今日睇書仔先留意到第一點呀

我係一啖肉一啖飯一啖菜一啖飯咁食

男爵府

回覆樓主

樓主,你dl 邊個飲水app?

男爵府

boise 發表於 17-8-5 23:07
我開始咗四日,今日睇書仔先留意到第一點呀

我係一啖肉一啖飯一啖菜一啖飯咁食

唔緊要嘅,依家跟返都ok呀不過我就一定堅持食咗菜先嘅。

男爵府

boise 發表於 17-8-5 23:10
樓主,你dl 邊個飲水app?

妳係store度打iDrink就有好多飲水app㗎,我DL個個就綠色版面嘅。

首頁

尾頁

跳至