自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ian723 發表於 17-7-30 15:11
你仔係咪小學生 ?

小學生參加咗牙科保健就免費同佢處理.

係呀,小學...上次就係睇牙科保健,幫手排期去醫院做。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

may(14) 發表於 17-7-30 15:12
係呀,小學...上次就係睇牙科保健,幫手排期去醫院做。

佢地有冇同你講(當時都有同我地講)可以喺佢地診所做 ?

仔仔係第一個, 冇經驗實會因為擔心揀入院, 所以當初我都係.

後來女女情況緊急, 自家又唔係有錢, 盡地一保唔排醫院,

排期牙科保健果度做, 因為女女太細個, 叫埋老公請假陪我地去.

過程中我地捉著女女雙手陪著佢, 全程佢都好乖好勇敢冇喊冇叫.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ian723 發表於 17-7-30 15:24
佢地有冇同你講(當時都有同我地講)可以喺佢地診所做 ?

冇呀,冇講可以為牙科保健做。
我仔照完360度全牙,牙醫就話即係排期。
唔知係咪我仔case 麻煩d...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

may(14) 發表於 17-7-30 15:28
冇呀,冇講可以為牙科保健做。
我仔照完360度全牙,牙醫就話即係排期。
唔知係咪我仔case 麻煩d...:naught ...
咁你聽日打電話問吓佢地啦

陪仔仔一齊勇敢面對 !

大宅

回覆 ian723 的帖子

你仔仔女女都好勇敢好叻啊!我仔果日係牙保度拔隻多生齒已經驚到係咁喊,個醫生批死我仔無勇氣係果度做開刀手術,仲同我講成個過程要個半鐘,叫我都係排期做全身麻醉
其實我都唔係好想個仔做全麻,怕有副作用,依家係咁由說我仔勇敢d,希望佢可以接受到

大宅

回覆 dleelm 的帖子

你好,請問收費貴嗎?我囡囡8歲都有一隻多生齒。

大宅

ian723 發表於 17-7-30 14:58
我仔仔女女都有多生齒, 兩個都有兩隻.

我小朋友下排甩左2隻,只生左一隻牙咋,原來遲幾個月冇牙出反唔正常 ?想問下係咪小學d牙科保健幫佢照先發現?

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主

我就係細個學童牙齒保健無睇到,大個先知有2隻多生齒,現在d牙斜哂唔齊,我都覺得小朋友剝咗會好d

侯爵府

畀面勳章

takyanw 發表於 17-7-28 17:06
仔仔八歲啱睇完牙科保健發現有隻多生齒倒生左係門牙入面近齒骨位,搞到依家隻恆齒門牙斜曬,醫生話要開刀拿 ...

我仔當年大概9歲 決定器牙科保健做全免費 真的大概 45分鐘 最痛是打針其他都冇問題

如果喺私家做其實唔一定要全身麻醉. 私家牙醫 可以有多幾個方法做麻醉 ,唔一定要全身, 不像香港政府牙科,一係就診所做,一係就全身麻醉,沒有中間路線。 如果是四萬元全身麻醉都是偏貴,你可以問多幾間。

伯爵府

takyanw 發表於 17-8-2 19:47
回覆 ian723 的帖子

你仔仔女女都好勇敢好叻啊!我仔果日係牙保度拔隻多生齒已經驚到係咁喊,個醫生批死我 ...

驚就係驚, 好難話敢就可敢.
我今年第二轉剝智慧牙時, 唔知係咪因太驚, 攪到牙骹受傷
如果不是錢因素, 靜脈注射醫院做也不錯

男爵府

畀面勳章

仔仔八歲啱睇完牙科保健發現有隻多生齒倒生左係門牙入面近齒骨位,搞到依家隻恆齒門牙斜曬,醫生話要開刀拿 ...

我仔 K3 時發現上顎門牙對入少少有一隻多生齒(未出,但X-ray 照到),當時牙醫話可以做手術(麻醉一小時)(emoji)開上顎脫咗佢,但我和老公都擔心咁細個要麻醉,唔知影響有幾大,所以諗住再觀察先。

仔上小一時參加牙科保健,每年都 check 住隻多生齒,到出上門牙時,因隻多生齒阻住,所以左上門牙生歪了, 兩隻上門牙呈八字,中間有空隙。

直到小四牙科保健時發現多生齒出到夠位落夾, 咁就係牙科保健脫咗隻多生齒。脫的過程好快,唔駛5 mins 就搞掂(費用全免)。一兩星期後,左上門牙就自動移返正位了。

大宅

ruby 發表於 17-7-30 14:21
我仔5年前,當時10歳,在QE全身麻醉做了,我記得當時排期好快,兩三個月就見政府醫生,好快就排到暑假頭做 ...

請教妳仔仔做完脱牙,痛了幾多日,脱完有冇手尾跟?

我阿仔10歲牙科保健發見門口上面,倒樹冲有隻多生齒,轉介排了EQ一年多。
上星期見Dr.,Dr.說脱不脱家長決定,風險不大,但要全麻。
Dr.再排一次覆診期(一年後),最遲一年後家長诀定脱不脱,决定脱就再排期脱,下年不脱便close file,自己去私家定期照X光。

可能PM妳嗎?

子爵府

lamlam1109 發表於 18-7-28 20:32
回覆 dleelm 的帖子

你好,請問收費貴嗎?我囡囡8歲都有一隻多生齒。

deleted

子爵府

EmilyFun 發表於 18-7-29 00:32

請教妳仔仔做完脱牙,痛了幾多日,脱完有冇手尾跟?

係門牙上面簡單好多,未必要全麻。

大宅

missparent 發表於 18-7-29 00:37
係門牙上面簡單好多,未必要全麻。

EQ做,Dr.說12歲也一定要全麻

大宅

我阿仔EQ排一年幾,又係倒樹冲感,在門牙中間,上星期見Dr.(而家11歲),Dr.說要全麻,再排多一年家長決定脱不脱。

子爵府

EmilyFun 發表於 18-7-29 00:45
EQ做,Dr.說12歲也一定要全麻

政府要全麻,私家可以揀静脈注射。

如果小朋友有保險,就算話唔包dental, 可以睇清楚D terms,有D保險公司多生齒係屬於 exception, 會賠嘅。

大宅

missparent 發表於 18-7-29 00:54
政府要全麻,私家可以揀静脈注射。

如果小朋友有保險,就算話唔包dental, 可以睇清楚D terms,有D保險公 ...

我問過阿仔買份保險,唔包脱多生齒。

子爵府

EmilyFun 發表於 18-7-29 00:58

我初頭打電話去保險問都係答唔包,跟住我自己睇份 policy, 發現多生齒係 exception, 再打去叫佢 check 返個 term, 最終確認係包。

子爵府

EmilyFun 發表於 18-7-29 00:58

我份保險嘅 terms,之前問保險公司 CS 都唔知係包,多生齒係屬於 impacted tooth。

首頁

尾頁

跳至