自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

子爵府

畀面勳章

tommuchshe 發表於 17-7-31 13:08
請睇#21,點講都是我比2父子更有需要!

而且門口已寫明帶住異性小童優先,

樓主唔洗咁嬲 我支持你
但大開眼界呢度咁多人覺得冇問題
講黎都哂氣

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

ChuChu0808 發表於 17-7-31 13:06
我同意樓主,父子應該去男更衣室。我一直以為家庭更衣室係比 母+年幼兒子 / 父+年幼女兒用。
...
我理都係母+年幼兒子 / 父+年幼女兒用但記得以前8歲已經可以歸去男更...
唔知樓主想照顧8歲仔到幾歲...(我知有活躍唔使提醒)
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

琥珀宮

tommuchshe 發表於 17-7-31 12:33
泳池制服嬸嬸亦話唔可以用,點解咁多人覺得2父子冇問題?

門外寫明,獨自帶異性兒童優先使用,我想問男/女 ...

有sense都知家庭更衣室,應該優先比不能一齊或各自入男/女更衣室既家庭使用。

d人捉字虱話父子也是家庭就有權用,真係好無聊!咁講即係淨兩公婆都係家庭都可以用啦!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我去開個泳池塊牌寫住8歲以下異性小朋友或者年幼子女都用得…當然我覺得佢地同性可以去番普通更衣室…不過正如你個case…人地可能都有啲特殊需要要用…同埋更衣室沖涼位細如果個細路要人幫沖都好論盡逼都逼唔入…
最好就普通更衣室造番闊少少啲間格…我都唔想成日帶住個女去家庭更衣室…等又耐又成日俾人撞門…要提早離場先有房用…但望住女更個沖身格一個入去都窄我自問唔識同個女沖

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

家庭更衣室不是排得更耐嗎? 唔明點解唔去男更衣室

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

明白樓主嘅意思~
單人一個嗰個當然係自私,而一對父子我都覺得應該入男更衣室比較好,佢哋可能係貪就腳方便。
不過我有個疑問,其實佢哋沖身洗頭換衫都即係已經入過更衣室攞野架啦,點解仲特登行返出嚟用家庭室咁離奇
如果個個家庭更衣室使用者都係父女或母子固然係最好,咁大家就可以慳番好多時間鳥
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

水晶宮

sg51244 發表於 17-7-31 12:27
我諗樓主意思係,父子可以一齊入男更衣室,但樓主呢啲冇得一齊入男/女更衣室嘅,先係最有需要用

香港人嘅 ...

問得出 “点解阿爸帶住個仔唔可以用 家庭更衣室” 的人可能不太明白家庭更衣室原本設立的原意, 係方便家長照顧異性子女, 而不是比家長跟同性別子女多一個更衣室選擇。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

兩父子用有咩問題?
個女人一個人用先有問題喎, 樓主識唔識分是非??

公爵府

caca0921 發表於 17-7-31 13:02
樓主說明原因我就明喇,我大仔有自閉症,自理有問題都係需要用家庭更衣室或殘廁,試過見到後生一男一女,又 ...
我朋友10歲仔有自閉去泳池母子都去家庭更衣室
真係有須要用無問題

琥珀宮

ChloeMa 發表於 17-7-31 13:18
家庭更衣室不是排得更耐嗎? 唔明點解唔去男更衣室

因為已經搶咗入去唔洗排

大宅

回覆樓主

一眼睇就覺得父子應該直接用男更衣室啦,點解咁多jm覺得佢地無問題???????

公爵府

birdbird 發表於 17-7-31 13:21
問得出 “点解阿爸帶住個仔唔可以用 家庭更衣室” 的人可能不太明白家庭更衣室原本設立的原意, 係方便家長 ...
同意
如果唔係樓主出post真係唔知甘多人覺得無問題

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

tommuchshe 發表於 17-7-31 13:18
就假設4,5歲仔同樣過度活躍,佢可以睇住個仔,我唔可以入男更衣室,入女更衣室又唔得! ...
你呢件事上面我覺得父子係唔夠你優先既同埋依你話佢咁強行入真係有點兒唔要面
我只係唔覺得父子唔可以用家庭更
尤其是4,5歲細路

我諗家庭更就係方便家長同細路ga啦
(上面有jm話夫妻入又係玩野)

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

tommuchshe 發表於 17-7-31 13:08
請睇#21,點講都是我比2父子更有需要!

而且門口已寫明帶住異性小童優先,

其實你有需要,但都要留意,有父或母既智力有問題家庭,佢地智力唔達標,外表係與常人沒分別,照顧小朋友方面會比普通人困難,佢地可能都一樣有需要,同性別用家庭更衣室,或兩個成人照顧一個小朋友。

至於你講同性別用家庭更衣室問題,每年夏季總有人講,我唔係話佢地無問題,只係有時佢地有身心需要係睇唔到,如正常人咁樣,職員見到佢地亦會態度照舊,咁嬲留翻啖氣好過。

男爵府

lingfu 發表於 17-7-31 13:14
其實係咪又係鬥優先既問題...
同優先座原理一樣?
2父子個子4,5歲,肯定冇樓主個仔既問題 ...
問題係2父子可以用男更衣室, 唔明同一性別點解要用家庭室

子爵府

tommuchshe 發表於 17-7-31 13:00
同意!
門口已寫明成年人獨自帶異性小童《優先》使用,難道呢個父親唔識字?
...

唔好嬲,向康文署投訴,要佢哋加強管理就得。你同職員都出咗聲,佢都係咁,仲可以做D乜呢?

禁止訪問

珍珠宮

天道總司 發表於 17-7-31 13:29

其實你有需要,但都要留意,有父或母既智力有問題家庭,佢 ...

但問題係對方係父子, 樓主係母子, 呢個已經係最大分別, 同兩個小朋友本身有冇病無關

男爵府

唔係樓主出POST, 都唔知原來咁多人覺得無問題
D 人永遠諗住方便自己, 唔會去體諒其他人, 覺得有權用就去享受, 唔諗下根本霸佔左人地既需要
冷親, 跌親幾咁閒, 講到尾, 最怕就係遇到變態佬, 咁就一世...
利申: 我有一仔一女

首頁
23456...22

尾頁

跳至