自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

尋晚係餐廳食飯,隔離枱坐左個後生亞媽餵緊個一丶兩歲既小朋友食飯,為左分散佢注意力,係手機播卡通片比佢睇,係較至最大聲。兩張枱真係分開兩CM咋,我一餐飯後真係右耳都聾聾地。其實你地有BB既出街點餵飯?我個女細個時都係在家放在highchair,播住卡通片黎餵,出街食就半放棄狀態,佢肯食就當bonus,唔食就算,你地有無更好方法?

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

回覆樓主:

電子奶咀
睇時好難介啊!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我只想講 "播住卡通片黎餵" 係最壞嘅習慣!

男爵府

我仔而家10個月...
一直以黎食粥仔, 食奶都熄電視
真係唔可以俾小朋友慣左電視送飯呀

子爵府

回覆樓主

我相信有頭髮無人想做喇哩,有好多小朋友唔係餓幾餐就會肯食飯,瘦到飢民咁真係只要佢肯食就得

Winyi    發表於 17-8-1 09:40

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔會咁餵,唔食把就。

侯爵府

回覆樓主:

冇特別玩具去吸引佢,衹叫佢喜歡食嘅餸。

珍珠宮

回覆樓主:

我餵飯唔會開住電視餵,做唔出。

水晶宮

回覆樓主

我囡食得唔叻,坐唔定,但從來唔會開ipad/iphone 比佢睇住食。係餵得辛苦,行左條辛苦路,但我堅持。

公爵府

好討厭!我遇過好多次,佢哋開個ipad嘅聲浪係好大,好騷擾,有d小孩大d,都係一路食一路睇(應該係由細到大習慣了),但開到好大聲,佢父母又唔會教導佢哋,細聲d唔好騷擾人,所以呢種父母都有責任。

象牙宮

2024年龍年勳章

VMKS 發表於 17-7-31 17:42
我只想講 "播住卡通片黎餵" 係最壞嘅習慣!

仲要公衆地方咁大聲,自私。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

真係睇情況,有時佢唔係唔食,係喺餐廳扭計,點講都唔聽,我先會俾電子奶咀,其餘時候我由得佢,佢食就食,唔食罷就

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定唔會電子撈飯

象牙宮

回覆樓主:

奶奶湊,食就食,吞就吞,唔食就算!關電視,電話放開,公仔玩具通通放低

侯爵府

回覆樓主:

阿女自己食,從來無餵,出街都係佢有佢食我有我食,唔會帶ipad出街咁重

子爵府

Nbs 發表於 17-7-31 17:50
我囡食得唔叻,坐唔定,但從來唔會開ipad/iphone 比佢睇住食。係餵得辛苦,行左條辛苦路,但我堅持。
...

由bb開始已經唔會野食撈電視,開左個頭就收唔返,唔好諗住大個可以收緊返,只會愈大愈扭計。bb係張白紙、無試過第一次佢地唔會知食野可以睇電視ipad電話。bb坐唔定最多比玩具佢渣住,再大啲食飯,夠鐘就收,唔食無野食。我仔都偏瘦,瘦底細路點質都瘦,唔會追佢餵飯驚佢餓親。

做唔做到真係好在乎大人夠唔夠恨心
佢始終都會餓到乖乖地食,如果話驚佢餓親又或者話佢真係好口硬唔食就唔食無哂辦法,係大人自己寵壞。

根本細路就睇人恰,你唔夠硬就將你條底線愈壓愈低,最後就係你聽哂佢話比佢牽住鼻走。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

abinayams 發表於 17-7-31 17:38
尋晚係餐廳食飯,隔離枱坐左個後生亞媽餵緊個一丶兩歲既小朋友食飯,為左分散佢注意力,係手機播卡通片比佢 ...

餵粥唔會睇手機、睇卡通。 咁同“槽肥豬” 咪一様? 通常抱住或放high chair, 一路同佢傾計。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

maggie196 發表於 17-7-31 17:45
我相信有頭髮無人想做喇哩,有好多小朋友唔係餓幾餐就會肯食飯,瘦到飢民咁真係只要佢肯食就得
...

我親戚,以前見我餵女,會用電子奶咀,有意無意咁話:宜家d小朋友睇太多ipad,其實對眼部、智力發展都唔好~~真係好唔好~我明,其實我真係明。我都盡量唔用就唔用,但有時為左mission completed,最後都要比少少。而自己做錯左,人地話,都冇計啦。

到佢現在做左父母,佢仔一開餐飯,己開ipad。我一句聲都唔會出,因為我明白。我唸佢應該都有少少明,做父母的難。大家做父母既,就自會了解大家的難了。

珍珠宮

回覆樓主:

出街佢好肯食,咩都要食,未識自己食個陣係餵得煩d會分心,識自己食就唔使點理佢啦,當然都見好多ipad送飯,唔評論啦,可能小朋友真係要甘先食,但我信食係本能,唔會有人餓死自己(有病除外)

首頁

尾頁

跳至