自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又唔係嬲,但係有唔鐘意!呻下

1. 我家工人姐姐嚟咗幾個月之後,有一日我發現佢著咗我對幾百蚊嘅人字拖出露台洗地我有買膠拖鞋比佢,同埋我同佢對腳唔同size,我問佢做咩著我對鞋?佢話聽唔明我講咩,唯有叫佢唔好再著我d鞋

2. 買咗兩把遮比佢用,點知比我發現佢開咗我新買返嚟打算自己用嘅 Moschino 遮, 再發現原來佢袋住我另外兩把貴d嘅遮喺兩個袋度平時用,即係我買比佢果兩把無用

3. 屋企有5-6個環保袋任佢用,上兩星期新買咗兩個靚小小嘅環保袋自己用,點知發覺佢星期日放假拎咗去用,今日我打算買餸點知唔見咗,入佢房發現佢袋住星期日買嘅戰利品

最慘最鐘意同最輕又防水果個,佢話上次拎嘢去我老公公司度放低咗但無通知我地,搞到唔見咗,最慘買唔返

因為佢湊小朋友好同有愛心,所以我都無鬧佢,淨係叫佢下次要問我先用。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

She cannot understand? Liar....can she read English then. Tell her to go to the agent and tell the agent to teach her what she should or should not do. Write a list for the agent first, let the agent give the list of dos and don'ts to her and ask her if there is anything she does not understand. The agent probably has a staff who can translate, or there are other maids there who can. There is also google translate online, so she cannot pretend not to understand.
New comers are easier to change, don't let her become old seafood, then she will never change.Better include she cannot use your cosmetics or other personal products. One of my maids in the past used my face cream!!

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

sytckm 發表於 17-8-1 16:28

1. 我家工人姐姐嚟咗幾個月之後,有一日我發現佢著咗我對幾百蚊 ...

太順手,又不問自取,真系唔得喎,唔係一句唔識聽就了事,E D要捉住佢當面話,警告佢唔系乜嘢都可以亂咁用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢地好鐘意側側博
博你吾出口就過骨
再係咁比d針線叫你綉住自己個名落去佢用既野度
同埋佢有鞋但著你果對
要話佢知下次叫佢比錢買左佢
攪攪下底底都著你果d
小心

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我會重新講明邊d係比佢用,再放係廚房雜物架,自己果d放係自己擺開的地方

wcpcelia    發表於 17-8-2 11:03

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

擺明攞d靚野用啦
再從新同佢講多次, 有咩可用有乜唔得

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. 我家工人姐姐嚟咗幾個月之後,有一日我發現佢著咗我對幾百蚊 ...
有冇搞錯, 冇大冇細, 我姐姐做左4年從來唔敢攞我D嘢黎用, 就算我放喺雪櫃入面的雪糕飲品, 除非我有叫佢食/飲, 否則佢係唔會自己攞, 呢D係尊重, 佢跟本唔尊重你。

男爵府

回覆樓主

點會唔明吖,我覺得係專登,
比咗佢用佢到揀你靚d嘅私伙野,
實唔係順手,個工人都好大膽

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

1. 講明唔著得我/屋企人任何鞋.
2. 比一把傘話佢知只能用呢把.

3. 比兩個袋佢用,再拎要同你講,一係你收埋.

4. 放你老公公司點會唔見左.定佢拎左.好可疑.

呢個工人自把自為,又或者佢真係唔識.1,2我姐姐初黎都係.要講明白.依家已經冇.

但你真係要小心d. 買每樣野唔想佢掂同佢講dont touch. 唔使唔好意思,因為佢都唔會.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

仲有,我覺得佢好大機會會攞埋你d化妝品護膚品黎用。

珍珠宮

開心吸收勳章

YY1101 發表於 17-8-1 16:42
佢地好鐘意側側博
博你吾出口就過骨

上次有個都有係
違規內容

男爵府

回覆樓主

側側博,個工人唔似唔唔明囉!有咩理由買埋遮比佢用,佢唔用?同埋屋內任何物品一定唔可以私下帶出街,一定要問僱主,我認為工人係當地既training 會教,不問自取係唔啱

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

工人姐姐幾識野,唔貴唔攞黎用

子爵府

回覆樓主:

擺明專登啦,揀你啲靚嘢嚟用。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點會唔明呀?佢唔好玩啦,唔係自己嘅嘢攞黎用

男爵府

Baby豬1209 發表於 17-8-1 23:43
側側博,個工人唔似唔唔明囉!有咩理由買埋遮比佢用,佢唔用?同埋屋內任何物品一定唔可以私下帶出街,一定 ...

同意,公主是試妳的底線。所以,妳要行動,要嚴厲對她說明:妳有什麼不滿??不要理工人反應,說完就走,一定不要聽她說廢話,只會浪費時間。如她黑面,妳更加黑面給她看。通常兩三天後,工人會回復正常工作,因她知:誰人出糧。

公爵府

Jasmine-4711 發表於 17-8-1 16:31
She cannot understand? Liar....can she read English then. Tell her to go to the agent and tell the a ...

佢係印印嚟架,所以果陣我講完就算,而家會問佢明唔明

公爵府

霜霜 發表於 17-8-1 16:36
太順手,又不問自取,真系唔得喎,唔係一句唔識聽就了事,E D要捉住佢當面話,警告佢唔系乜嘢都可以亂咁用 ...

有時會諗自己係咪太小氣

公爵府

YY1101 發表於 17-8-1 16:42
佢地好鐘意側側博
博你吾出口就過骨

其實我有懷疑佢著過我d衫,有時件衫會有陣佢地果d味

Wendy1017    發表於 17-8-2 10:04

公爵府

IamDirector 發表於 17-8-1 16:48
我會重新講明邊d係比佢用,再放係廚房雜物架,自己果d放係自己擺開的地方
...

我諗我而家買咗新嘢都會放入房先

首頁

尾頁

跳至