家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

baby668 發表於 17-12-9 13:32
大陸磚其實分好多級數,而有D真係便宜度喊, 高貴香港人一定會話cheap嘢我睇唔上,其實如果你有時間踩上佛 ...

樓主,熱烈期待你嘅分享!我嚟緊都要用極有限嘅資源去裝修全屋,相信絕大部份嘢都會係大陸製,甚至淘個師傅落嚟度尺所以好期待你繼續分享!

大宅

虎到金來勳章

baby668 發表於 17-8-1 22:43
啱啱喺深圳返嚟,新鮮滾熱辣,第一時間向大家分享。

窮X就係我,但係又要威又要戴頭盔, 又要Cheap又要好 ...

可唔可以pm 相關資料給我。謝謝
[img align=right]http://www.energy.why3s.us/images/PERHAPSLOVE.gif[/img]

複式洋房

回覆樓主

子爵府

crystaltaiman 發表於 17-8-31 16:44
留毛學野

收到大量pm叫我介紹 做櫃公司

唔好意思

因為我唔係sales

所以絕對不能推介任何公司

我會post相相俾大家做參考

以下呢個地櫃,問曬所有嘅香港傢俬店,低於一萬六千蚊,係絕對做唔到,講緊係用E0靚版

現在6000 多大園連工包料包安裝, 大家一定話好抵 , 唔好開心住, 賴屎賴尿係國內人本色, 見到圖片左上角圓形為小咗條木嗎

寄貨過嚟竟然可以留咗最重要嘅嘢, 仲要插到佢飛起先至補寄返過嚟, 因為大陸做櫃,係要先全數付款才會安排師傅安裝, 所以如果做得唔好 真係追究無門

簡單嚟講俾一萬六千蚊 有唔妥可以有得追究, 俾六千蚊有唔妥追究非常困難

別墅

回覆樓主

留毛學嘢

男爵府

大宅

baby668 發表於 18-1-25 16:11

唔好意思

個櫃真係好貴喎
(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

好靚喎
我有睇另一個論壇話 爛尾
想睇下邊間信得過d
但你隻係咩板 望落都好順眼

男爵府

回覆樓主:

謝分享,留毛學野

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

留毛學野

男爵府

回覆樓主

別墅

回覆樓主:

好勁呀你,自己上去搞 真係平好多

伯爵府

別墅

回覆樓主:

留毛學野

子爵府

唔好意思
而家香港绝大部份柜同傢俬都係大陸做
我揾設計公司,佢都係揾大陸廠做好,相熟多來往嘅廠,再運來香港揾木工師傅安裝,在香港已冇乜木工師傅,一來人工貴,二來在廠房做,有機器,我老公話人手做唔到係廠做咁靚

你這樣自己去揾廠,交接,都好辛苦,疲累,花時間

我過年前又搞装修,買西班牙磚,真係好貴!但諗住自己住,又怕我老公話我cheap!

今次個厕所柜,間廠都甩轆架,我明明係要横纹,柜到係直纹,直纹,横纹,我都OK 嘅,但係點解咁呢?師傅問返廠,先講話塊防火板料闊度唔夠,唔可以做横纹,咁做之前又唔問吓個客,一大陸人做嘢本色!

我老公話好似去酒樓咁,你話食菜心,佢拎碟生菜俾你,都係菜,佢哋唔覺有問題架!

過年後,而家開始搞間出租屋大装修,因好殘要大整一次,,我諗緊去砵蘭街買大陸磚好,定去深圳或淘宝買好,因出租屋好细,只有220 呎,用料又唔多,諗緊值唔值花時間走一轉

電燈,燈位制,我已識得係大陸買,因有親戚在深圳開舖頭賣燈,真係同一樣嘢差3,4倍價錢,旺角一個一個位燈制$65,深圳人仔19,4位制賣$166,就人仔49!

一盞LED 天花燈人仔60,香港$299

我係淘宝買咗D 毛巾架,厕纸架,好靓呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

唔好意思

有相分享嗎?
機緣巧合睇到這篇,很想睇你繼續分享,文筆流麗快狠準。

男爵府

唉......我就係人講大陸訂做厠櫃好平,去年去特別去深圳買,買了幾盞燈和訂做一套厠櫃,真心建議,平都不好去大陸訂做了,真的錯的離晒譜!明明度好尺寸比佢,我仲wechat比佢我畫的一清二楚的圖,仲寫埋比佢一定要留意的去水口位,wechat了一清二楚,仲話比仲聽做好send 相比我睇過先送貨,點知佢就直接送過來,我收佐貨打開拆好,先知,大鑊!去水位的洞完全做錯位,櫃用的鏍絲竟然生鏽,打電話去,佢叫我寄返比佢改,咁麻煩,最後只好自己辛苦用工具開另一個去水洞。減了幾百元比我,但是自己唔識改的話,成件厠櫃等於垃圾,裝不入去。這次又要裝修,訂傢私,我都係留在香港做。

子爵府

vicymama 發表於 17-9-9 22:54
追看,謝

雖然最後佢地都寄條木整好咗,而訂做張床亦無大問題,使用一段時間仍然無問題,但中間過程比較煩

大宅

回覆樓主

請問自己度尺比去問價之後,還有師傅過來度多次嗎?

男爵府

回覆樓主

全部櫃買板人手做

首頁

尾頁

跳至