論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hinhinmummy

佢成日0甘無記性我諗我都要0甘做先得啦
如果個個月出糧都0甘煩,就係令人好煩架
佢吾開心我都吾開心

水晶宮

樓主

你都講得好有道理,相信你同你工人一定相處得好愉快
我工人黎我屋企做o左5年幾. 初時我地都有問題, 工人以為我誤會佢 'tart' 野 (實在我自己記性唔好, 成日問工人d 野放o左去邊, 工人就以為我試探佢), 我就覺得工人成日黑口黑面. 後來同工人坐低傾, 講番我的要求 & 了解佢黑面的原因後, 再加埋時間磨合, 個僱傭關係就 keep 到而家囉.

其實我1月頭同佢講左原來根據法律頭3個月沒有 '有薪' 的勞工假, 你一定要放無薪假,吾係agent 所講0既無得放. 所以我想你儘快安排放假,0甘我會0係下次出糧扣番你兩日錢. 佢話吾使放啦,我吾想無0個兩日錢.我話吾好啦,我吾想違法,大家跟法律做啦. 我仲俾哂佢簽名同意tim.
工人話唔放勞工假, 你咪照比佢唔放, 唔扣錢囉. 好多僱主頭3個月都係咁做, 簽番白紙黑字就ok.

之後過年前一星期佢同我講下星期過年啦,我話係呀.0甘我怕佢又無左3日錢可能會難於安排d 錢銀,所以我年29就出糧俾佢.我同佢講得好清楚仲問佢好多次明吾明,佢話明,我都仲問佢有無問題.佢話無我先叫佢簽收支票0.
一直都以為無咩問題架.佢無啦啦星期日出左去send sms 俾我,我當時仲以為吾通佢係7/10 上班0,點解佢0甘講0.

佢個人就係成日好似發夢0, 同佢講咩,我問佢好多次佢都話明,結果做出lai 0既野就知佢係吾明囉.

我同佢都誤會左, 仲以為聖誕/新曆新年佢無得放. 之後我問左勞工處先知原來吾係00.當晚我即時同佢講左原來我同佢都誤會左, 仲即時安排番lai 緊兩星期,每星期放多一日,補番christmas 同埋 the first day of new year.
其實你呢個安排, 幾麻煩. 首先, 你在唔清楚勞工法例下比工人放 o左聖誕 & 元旦兩日, 之後先發覺唔對路, 比著我, 我會同工人講番佢果兩日假期本應係冇得放, 不過既然唔放都放o左, 我唔會扣佢錢, 但係農曆年的勞工假就會跟番勞工法例處理, 即係唔放假唔洗扣人工 or 放假扣人工.

而家錢你就扣o左工人, 但係又話另外補番兩日假期比工人, 令人 confusing. 放假呢樣野, 唔洗攪到咁複雜. 不過你工人就黎滿3個月, 再冇呢d煩野, 以後照比佢放勞工假就ok.

我同佢講左,當時佢又同我講佢明,之後佢吾記得左,就同我講返轉頭,佢唔開心我都吾開心.昨日我都同佢講,0甘攪到我扼你錢0.
工人有時係咁, 醒目ge時候, 你講1 佢就識得做埋 234 比你. 扮懞ge時候, 你講 ABC 佢就話你講緊do re mi, 當你唱歌. 工人蠢起上黎時, 佢就收唔到你任何訊息, 唯唯諾諾, 你以為佢明, 但係到頭來係激到你火起.

我昨晚同佢講,我吾想有咩麻煩,我事事都按勞工法例處理, 同你講左,你一星期後send sms 同我講我講你吾明,我叫佢簽名,無睇就0甘簽左我吾會扼你錢,尼個小冊子俾你,你慢慢睇,有咩吾明你一定要問. 吾好成日答左明, 到最後一d 都吾明. 都同佢講左以後我要佢理解完我0既意思,自己寫一次再簽名,(最後我吾想用錄音攪到好薑0甘,我昨晚都叫佢自己寫左佢明白我0既講解同埋接受簽番名)因我吾想因你吾記得時又話我無講,我吾想有咩麻煩. 我都驚架.
佢叫我吾使驚,我話我覺得好吾開心因你成日諗我扼你錢0
你覺得工人做得唔o岩, 你都要講番比工人聽, 話晒大家住埋同一屋簷下丫. 你唔緊個工人的話, 就唔會咁 care 佢個 feeling & 自己心情受佢影響啦.

我都明白溝通好重要, 英文同佢講完又好,廣東話同佢講完都好,都會問佢3,4 次你明吾明. 佢次次都話明,0甘即時叫佢講番出lai 已錯哂. 我都吾知係佢個心飛左去菲律賓定係我同我老公d 英文差得0甘得人驚
同工人相處, 要時間 '磨合'.... 磨擦過, 大家摸過相方底細, 先至開始合得黎. Good luck.

男爵府

未過probation 係唔entitle holiday 0既.

原帖由 wakuwaku 於 2009-2-2 10:00 發表
我工人 8 nov 開始上班,我扣左佢初一至初三為無薪假,佢話我吾0岩. 到底我有無錯?

我係0甘計囉...
8 NOV - 7 DEC : 一個月
8 DEC - 7 JAN : 兩個月
8 JAN - 8 FEB : 三個月
0甘佢係放無薪假先0岩架!? ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 11:04 發表
我仲簽得好易睇俾佢
jan salary (1 jan - 31 jan)
less: 26jan 27 jan 28 jan
hkd3580-(@hkd115.5 x 3 days)=hkd3233.5
佢e+ 話我無同佢商量,而佢無read 就0甘簽俾我

妳問番佢有咩唔明oY嘛!
第一,佢一定知頭三個月放o左勞工假就要扣糧
第二,妳係話事佢幾時放假果個,只需要早兩日前通知佢,叫佢唔識就問下其他賓

佢擺到明搵妳笨實

大宅

工人有10年經驗,點會唔明/唔知. 老細無端端比多兩三日假,正常人/有良心的人也會問點解or 點計,老賓唔好扮懵啦 .
原帖由 winnie_sh 於 09-2-4 00:45 發表

妳問番佢有咩唔明oY嘛!
第一,佢一定知頭三個月放o左勞工假就要扣糧
第二,妳係話事佢幾時放假果個,只需要早兩日前通知佢,叫佢唔識就問下其他賓

佢擺到明搵妳笨實 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 birdbird 於 09-2-3 22:01 發表

樓主
工人話唔放勞工假, 你咪照比佢唔放, 唔扣錢囉. 好多僱主頭3個月都係咁做, 簽番白紙黑字就ok.

所有勞工假都要比工人放, 唔放係犯法, 點可以話工人話唔放就唔放呢?! 亦唔可以敎樓主咁做添....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

勞工假係一定要放, 可以調假(好似要60日內?), 唔可以以錢代假, 但休息日就可以唔放, 可以以錢代假, 樓主其實可以用手提録音, 唔一定要攞部機出嚟, 開着録音袋喺身度同佢傾就可以, 所以情況唔會弄僵.

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 09-2-4 10:35 發表

所有勞工假都要比工人放, 唔放係犯法, 點可以話工人話唔放就唔放呢?! 亦唔可以敎樓主咁做添....

我就係問清楚labour dept ,所以佢叫我吾使俾佢放christmas n new year 吾扣錢,我都話我吾做break law 0既野

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-2-4 10:43 發表
勞工假係一定要放, 可以調假(好似要60日內?), 唔可以以錢代假, 但休息日就可以唔放, 可以以錢代假, 樓主其實可以用手提録音, 唔一定要攞部機出嚟, 開着録音袋喺身度同佢傾就可以, 所以情況唔會弄僵. ...

你講得好0岩
係啦,下次如有類似case, 我都會0甘做架啦.

e+ 我同佢講野,次次叫佢講留一次俾我聽,包括家務上0既野... 佢次次都啊,yes,明
講出lai 0既100% 係另一件事

尼星期我再常講0既係
"你講番一次我知我講咩"
"i heat you say yes,understand when you still have doubt"

首頁

尾頁

跳至