婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

文有啲長....想jm分享下意見

首先jm唔好混淆肌腺症同生瘤,真係有肌腺症的jm一定明白的,呢個病個個醫生都話只有切除子宮先醫到,唔似一粒粒瘤咁可以百分百切清。而我嘅情況就係子宮後壁左下方肉層增厚(造成比正常的前壁厚幾倍),影響範圍超過5cm, 中度嚴重。至於每月m有幾痛苦真係唔多講喇

今年5月,22周的ivf bb小產左,本身唸住係免疫抗體問題,所以又驗血又睇唔同呢方面醫生。prof Li係其中一個,點知佢認為唔係呢個問題,佢好肯定咁認為我中期流產係肌腺症作怪,因為子宮會成日想縮。(我就係宮縮陣痛,生左健康小b出來)prof認為要先處理呢個病杜,因為冇人再想有第二次咁樣嘅流產。佢提出左兩個方法, 唔知有冇jm試過?...

1. 用hormones 治療肌腺症,製造停經三個月,令佢縮小,之後再立即ivf。副作用就好似更年期,同再ivf時個病又會慢慢嚴重番,但應該會比治療前輕。其實我都有聽過呢類為懷孕而做的治療,台灣人好似common d。香港就冇醫生向我提議過。

大宅

(Con't)

2.手術。呢個方案我一聽到就好surprise,香港我未遇過有醫生認為肌腺症適合用手術治療。prof 話佢以前英國行醫時都有做,香港醫生反而唔多敢做。其實我聽到有醫生咁講我都又興奮但又有啲擔心。如果完全冇打算懷孕,我300%一定做,因為m真係痛到跳樓,仲要痛足十幾日,連肛門都痛嗰隻。但因為我有懷孕打算,呢個手術都幾challenging, 始終同切割瘤唔同,醫生要好有技術,好怕失敗整衰個子宮。所以我15 16。先生覺得我應直接試手術,一來佢見我個個月都好辛苦,二來佢覺得既然肌腺咁影響懷孕,就應整走佢先,以免第時又佗bb時提心吊膽。

我今年35啦,其實今次遇到prod Li都幾幸運, 比我感覺好好。因為我係佢新病人,下次佢叫我m時先番去驗血睇hormones 水平,再詳細傾。我呢刻都係15 16中,jm你地會點選擇?有人有類似經歷嗎?

別墅

我情況同你有D類似,我自從2013年小產後,經痛愈來愈痛,2014年睇婦科檢查,婦科醫生話我有個腺瘤,當時還未清楚什麼叫腺瘤,以為一般子宮肌瘤。醫生見我止痛藥還解決到,觀察住先,叫我最好盡快懷孕。十月懷胎,子宮休息有機會好番。可惜,日子過得很快,我經痛就愈來愈痛,痛起上來真的很折磨人,係會痛到想死果隻,肛門也痛,經血亦多。止痛藥都開始增多才無咁痛。因為我一直都想懷孕的。所以我有定期睇婦科追蹤腺瘤情況。2015年第二次懷孕,可惜最後都係7,8週流產。醫生解釋都可能係染色體問題,機率問題。我情緒再一次跌落谷底。但我沒放棄,努力調理身體,2016年,9月左右再一次發現懷孕,可惜上天再次奪走我的小天使,也被定為習慣性流產,情緒再一次崩潰,幸好老公在身邊扶持否則都唔知怎樣面對。由於經痛已經令我生不如死,我前前後後都睇過4,5個婦科醫生,每個都話腺肌症呢個病好難好似子宮肌瘤般切除,要解決一係等更年期,食荷爾蒙藥,藥性子宮頸環,子宮切除。沒有一個醫生有信心保留子宮,將腺瘤病灶切除。直至搵到范醫生,他好詳細解釋我呢個病,也解釋我知道排除染色體呢方面面令我三次流産外,好可能腺肌症影響了我懷孕失敗亦比一般人懷孕困難的。他幫我照超陰時,睇我內裏情況,子宮後壁比前壁厚,都有4,5cm。保留子宮盡量幫我將腺肌瘤病灶切除,他是唯一一個有信心幫我做的醫生。當然他有解釋我知道腺肌症呢個病係好難完全將病灶切除,因為腺肌病病灶係分散子宮肌肉層,不同一般肌瘤般切除。而且蓬合都較困難的,如果經驗唔夠的都難有信心幫病人做。我在上星期五用微創手術保留子宮,盡量將腺肌症病灶切除,除了減輕經痛外,還我一個懷孕的機會。范醫生還在手術期間發現我除了腺肌症外,子宮黏連大腸都算嚴重,也幫我小心分離。我嚴重經痛都是原因之一。現在手術第7天,微創手術這3個傷口細,已結焦都不怎痛了。但內裡還有小小酸痛感覺,手術都算順利。希望我經驗幫到你。

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-4 21:15
我情況同你有D類似,我自從2013年小產後,經痛愈來愈痛,2014年睇婦科檢查,婦科醫生話我有個腺瘤,當時還 ...

終於有同路人明白我

我希望你早日康復。你之前自己懷孕到真係好幸運,我只有ivf先成功過。你醫生有冇講要休養幾耐再可以試懷孕?

別墅

腺肌症果種痛很折磨人的,我好明白你感受,尤其是想有小朋友的同路人。雖然我可以自然懷孕,可惜一次又一次失敗,都令我很沮喪。又傷心,又傷身。今次我都嘗試埋手術,盼望上天賜我健康的BB喇!醫生話起碼休息3個月才好嘗試。我都希望你搵到最好的方法,祝你早孕!

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-4 21:15
我情況同你有D類似,我自從2013年小產後,經痛愈來愈痛,2014年睇婦科檢查,婦科醫生話我有個腺瘤,當時還 ...

請問可以介紹范醫生給我嗎!

別墅

范徳忠醫生,診所在佐敦,你可以上網search會有好多資料。不過佢唔收新症了,除非你情況嚴重或者有機會睇到佢。我都是上年靠轉介信同send 我病患資料才book到佢。他真是仁心仁術好醫生。

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-5 20:00
腺肌症果種痛很折磨人的,我好明白你感受,尤其是想有小朋友的同路人。雖然我可以自然懷孕,可惜一次又一次 ...

你的微創手術,就係腹腔鏡嗎?我個醫生未好仔細講要點做,所以我都唔知會用微創定傳統。如果傳統手術休養期一定仲長。
不過以我所知,我地呢啲肌腺症,手術後都可番發。你醫生有冇咁講過呢?

別墅

係腹䏔腔鏡手術呀!醫生有同我講過會有機會番發㗎,同埋我地呢D腺肌症病,就算做手術都未必全部病㽵去除的,如果你真係要一了百了去除,只可能切除子宮。由於還想嘗試懷孕,所以我揀保留子宮盡量切除腺肌瘤病㽵。亦希望減輕經痛,手術時醫生發現我子宮後壁厚其一原因子宮沾黏大腸。亦係嚴重經痛之一。

別墅

我都聽過傳統手術,好處可以再睇清楚D子宮內𥚃情況,好似一般子宮肌瘤咁,照超陰的時候,都未必完全睇晒內裡情況。傳統手術就可以睇清楚晒內𥚃大大小小肌瘤,康復期就要再長D時間,護理時更要小心。

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-7 12:10
係腹䏔腔鏡手術呀!醫生有同我講過會有機會番發㗎,同埋我地呢D腺肌症病,就算做手術都未必全部病㽵去除的 ...

我嘅唸法同你一樣呀,雖然兩次流產,又要ivf, 又35歲,都想為左懷孕唔想切子宮。如果唔係想生,真係想切,肌腺症對日常生活真係太困擾!我應該約20歲左右醫生話我有,但又叫我唔好理因勁細。到大個啲,越來越嚴重先知影響可以咁大。我相信我啲黏連都係犀利,因m肛痛到死!

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-7 12:40
我都聽過傳統手術,好處可以再睇清楚D子宮內𥚃情況,好似一般子宮肌瘤咁,照超陰的時候,都未必完全 ...

即係似人開刀生仔

別墅

雖然我未試過真正生仔,但我都感覺腺肌症真係痛過生仔,好似裡面拉扯我D肉咁,沒晒生活品質,有時要攞埋病假或大假返唔到工。我都係33歲時第一次懷孕時照到我子宮有細細粒肌瘤,當時醫生又係叫我唔洗理。點知道是腺肌瘤咁嚴重。有苦自己知。

大宅

fannyqoo 發表於 17-8-7 20:12
雖然我未試過真正生仔,但我都感覺腺肌症真係痛過生仔,好似裡面拉扯我D肉咁,沒晒生活品質,有時要攞埋病 ...

我22周小產時肚痛再痾左bb,陣痛係痛,但坦白講,m痛仲攞命。當然如果生足月bb應該係會好辛苦嘅。
我而家冇做嘢,我唔知有咩工俾我個個月請好多日病假囉

別墅

其實你同我一樣嚴重經痛無晒生活品質,好多都試過晒,或者認真考慮手術吧!最重要你主診醫生能做到保留子宮,至少減少經痛。有沒有小朋友就等天意了,至少已經盡力了。同埋有老公的支持。

別墅

zitali8283 發表於 17-8-4 12:02
(Con't)

2.手術。呢個方案我一聽到就好surprise,香港我未遇過有醫生認為肌腺症適合用手術治療。prof 話佢 ...

突然有一絲絲曙光,我都想去睇下professor li

別墅

zitali8283 發表於 17-8-5 11:29
終於有同路人明白我

我希望你早日康復。你之前自己懷孕到真係好幸運,我只有ivf先成功過。你 ...

Zita, 我想問下你amh 是多少?我都計劃緊做ivf. 聽你講完,唔知係咪應該醫左個肌線症先?之前睇過董醫生,佢只係話唯有儘快懷孕,無手術可做

大宅

superlucy 發表於 17-8-9 15:32
Zita, 我想問下你amh 是多少?我都計劃緊做ivf. 聽你講完,唔知係咪應該醫左個肌線症先?之前睇過董醫生, ...

你都係有肌線症呀?我同你感受一樣,聽完prof li 講覺得有番希望。真係冇喺香港遇過醫生對手術有信心,只會叫人唔係切就懷孕。咁有問題又點咁易懷孕?雞先定蛋先呀?仲要我浪費幾多時間同人工受孕嘅錢呀?

我amh 約1㗎咋,我蛋又少又質素低。要遇粒好卵都要睇彩數

因為prof li 同我睇開嘅ivf 醫生都覺得唔係免疫問題,係我子宮結構問題,所以我唸要認真處理呢個問題先會好啲。就算唔懷孕,可以有番生活品質,都值啦。但上次prof li 冇好仔細介紹個手術係點,所以我下次仲要詳細傾。本來佢係propose先做停經treatment 試ivf懷孕,唔得先手術。但我先生都覺得應徹底啲去用手術解決會好啲。當然大家都知肌腺好難100%去除,亦會翻發。同埋prof li 用3d 超聲波㗎,會睇子宮結構清楚啲。

別墅

zitali8283 發表於 17-8-9 19:02
你都係有肌線症呀?我同你感受一樣,聽完prof li 講覺得有番希望。真係冇喺香港遇過醫生對手術 ...

我amh都系約1.4,呢個肌線症真係好困擾
你大概幾時覆診,我都好想了解多d個手術
李教授難唔難book?thanks!

大宅

唔難呀!我上次星期六去嘅,但等左好耐。
我下次m去抽血應該再見佢,佢想了解我hormones level,好似係會見醫生的,我預計係下星期。

首頁

尾頁

跳至