在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

可以試一段時間, 始終見證細路成長可能係一生人得一次~~
如果想出返黎做野, 咪到時再搵LO~~

大宅

lolojai 發表於 17-8-5 00:47
份工壓力大,夜放工,平均九點先食dinner.....老公support唔做,想多d陪小朋友之餘自己可以輕鬆d。長遠想 ...

有同感
覺得生左小朋友,就無哂自己,乜都以小朋友行先,時間得24小時,永遠唔夠用
成日問自己,係咪要甘過日子

別墅

回覆樓主

樓主,好奇想問吓你現正生活如何,有冇後悔當初決定?我現在情況和你一樣...

大宅

小朋友成長錯過了追吾番,有錢又如何,錢可以再搵,知足常樂

別墅

Yanllam 發表於 18-7-16 15:47
樓主,好奇想問吓你現正生活如何,有冇後悔當初決定?我現在情況和你一樣...
...

都算適應了每日圍繞囝囡家庭嘅生活。忙碌、單調,但輕鬆怏樂。心裡面打算等囡囡下年PN就返出黎做野,所以時時提醒自己要好好享受呢兩年。希望可以盡如人意啦。錢方面雖然無大壓力,但香港地乜都講錢,洗錢方面的確緊慎左好多,反正日日湊仔,衫袋化裝品乜都可以買少d⋯⋯ :p

別墅

Dailocat 發表於 18-7-22 00:17
小朋友成長錯過了追吾番,有錢又如何,錢可以再搵,知足常樂

當然呢點係無錯的,不過,除左錢,工作仲會為職業女性帶來其他的滿足感、成就感。有d媽媽比較能響家庭找到成就感,有d在職場比較得心應手,每人都唔一樣,好難一概而論,所以只有自己先知邊個位置會發揮得最好。

我對夠每日見證小朋友嘅成長係幸運、開心的。不過老實說,覺得自己以前要返工,會比現在更珍惜陪小朋友嘅時間,亦比較有耐性面對小朋友嘅情緒。宜家好多時因為長時間相處,對住阿囝阿囡鬥智鬥力,覺得自己個爆點低左,易左發火

"知足常樂"係大學問,唔係咁易參透,但仍然努力中。

大宅

lolojai 發表於 18-7-23 01:40
當然呢點係無錯的,不過,除左錢,工作仲會為職業女性帶來其他的滿足感、成就感。有d媽媽比較能響家庭找到 ...

你個 subject 講到係六位數字 ftm
明顯就係講到收入呢方面啦
如果你真係覺得工作可以令到比起湊小朋友更有滿足感
咁你都唔使諗啦,繼續返工啦

不過生得佢出嚟,父母就有責任去照顧,唔怪得啲人成日話諗清楚先好生。
你又講到成九點先放工
咁你可以做到家庭同工作平衡就得

大宅

六位數字係好難放棄的, 但如果屋企計過數, 頂得著, 親子, 是無價.
畢竟, 小朋友成長只有一次, 可以看見佢各方面發展得好, 無論係成績定人格. 自己一手培育佢地, 不假手於人, 係唔同的.

我都有不錯的人工, 比你少, 如果唔做, 要先生一個頂, 又怕唔穩陣大壓力...

別墅

lolojai 發表於 18-7-22 18:27
都算適應了每日圍繞囝囡家庭嘅生活。忙碌、單調,但輕鬆怏樂。心裡面打算等囡囡下年PN就返出黎做野,所以 ...

Good to hear from you Jm! 加油,我都希望可以好似你咁下定決心,我麻麻哋中意以家份工,工作時間長,但人工又唔錯,c6可以養我哋但我又唔想完全倚賴佢,怕無咗使錢自由,想多d時間陪小朋友但我本身脾氣耐性又唔係好好,怕做FTM 後反而仲衰,又想試吓其他嘢但人工一定又要sacrifice ,唉都知唔自己想點...anyway, 好開心見到你的分享,希望你一切順利啦 keep 住update 我哋 :)

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

樓主會咁諗即代表你想,因為如果現在work得好你都唔會有此想法。更難得唔做家中經濟都ok,你仲可以考慮埋再出返嚟易唔易揾工,以備真的唔慣要再做野。定係可向公司申請停薪留職一年?

別墅

CTPIG 發表於 18-8-12 22:15
樓主會咁諗即代表你想,因為如果現在work得好你都唔會有此想法。更難得唔做家中經濟都ok,你仲可以考慮埋再 ...

原來已經係一年前嘅post 喇,時間過得真係快。其實過去一年我公司的確offer左我停薪留職,不過我拒絕左喇。過去一年日忙夜忙照顧小朋友,仲達到當初餵一年人奶嘅目標。不過仍然唔習慣FTM呢個角色,只知道自己要好好珍惜呢段時光,陪伴兩個小朋友嘅成長。同老公商量過,返工對我心理會比較平衡一點,但現在未係時候,所以近排又積極返做下part time....希望第時重投社會唔會太過唔適應

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

lolojai 發表於 18-8-12 23:11
原來已經係一年前嘅post 喇,時間過得真係快。其實過去一年我公司的確offer左我停薪留職,不過我拒絕左喇 ...

你的工種可以pt? 還是做唔相關的pt? 其實我都想出返做野,但發覺都難。我湊一件,湊咗幾個月啫,佢快開學,但我未有工。

別墅

回覆樓主:

回應主題,其實收入幾多唔係重點,少左錢洗係事實,但原來自己真係無乜時間地方要洗錢,大部分錢都係洗響囝囡身上。d手袋高踭鞋封曬塵

別墅

CTPIG 發表於 18-8-12 23:16
你的工種可以pt? 還是做唔相關的pt? 其實我都想出返做野,但發覺都難。我湊一件,湊咗幾個月啫,佢快開學 ...

相關但唔exactly係同工種,好少錢架炸,不過想keep住自己唔 outdate

琥珀宮

lolojai 發表於 17-8-5 00:47
份工壓力大,夜放工,平均九點先食dinner.....老公support唔做,想多d陪小朋友之餘自己可以輕鬆d。長遠想 ...

其實自己湊最最最大嘅好處係灌輸正確嘅價值觀比小朋友,唔係話長老唔會咁做,但感覺到佢地真係有心無力。舉個例,我唔比阿仔食咁多零食,佢初初唔明,日日講,每次講,總之就不停講佢知。同埋使錢價值觀都好重要,如教佢想要同需要,咩叫儲錢,呢d真係阿媽先會做。另一樣就係安全感。錢根本搵唔晒,有能力梗係自己湊。

男爵府

回覆樓主

我係FTM. 我產假一年之後,試過出番黎工作三個月。上頭批part time一星期三天。我辭職時有問過升title我會否留低。

我同老公未有bb前都係忙人(屋企長期無人似全新,鄰居成日以為我哋賣咗間屋)
有左BB之後,試過放childcare,真心唔鐘意白人既一套。想請香港人nanny但無(多數大陸)
最後老公希望我做FTM,到以家兩年。

問我,有掛住office架,上頭都有text我問下近況。但我老公好鍾意我係屋企煮飯照顧屋企,個人開朗咗(佢係serious type既人)。咁算啦。睇下將來小朋友返學後點啦!

複式洋房

回覆 lolojai 的帖子

重返職場,工作會大壓力?辛苦?無時間嗎?我又好輕鬆wo

禁止訪問

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至