自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yamatang 發表於 17-8-4 19:35
多謝你分享
我都要好好向你學習

乜都睇開D就得ga la! $啫,唔係有欠債、借$請食飯就ok啦!其實好多人都係慳自己,闊佬屋企人ga! 我c6想換自己部手機好耐,但一直唔捨得。但99一想要新機,我c6就立刻去買。又係亞Q,冇病冇痛,賺到錢請到人食飯,真係好有福ga

ferrari2007    發表於 17-8-4 19:53

伯爵府

想知個女仔係你99家住左幾耐, 有冇俾家用, 放假有冇話請99飲茶?

珍珠宮

細佬女友係外人,過門都係客同埋食得幾多丫,如果要計都係細佬有大食大唔識做!
嗰個係佢細佬,可能佢唔介意呢?!正如如果係我細佬同女朋友,我要計都係同細佬計,每餐大家除兩份請父母食,in case,如果C6唔出聲/唔介意比我都無意見~
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

uglyfufu 發表於 17-8-4 19:43
乜都睇開D就得ga la! $啫,唔係有欠債、借$請食飯就ok啦!其實好多人都係慳自己,闊佬屋企人ga! 我c6想換 ...

男爵府

SUMMER581 發表於 17-8-4 19:47
想知個女仔係你99家住左幾耐, 有冇俾家用, 放假有冇話請99飲茶?

以我所知有半年了
家用唔知有冇比
叔仔有比
放假冇一齊飲茶
因為最近幾次係得我c6同两佬去飲
我都冇去

男爵府

ferrari2007 發表於 17-8-4 19:52
細佬女友係外人,過門都係客同埋食得幾多丫,如果要計都係細佬有大食大唔識做!
嗰個係佢細佬,可能佢唔介意呢? ...

明白

大宅

回覆樓主:

男人要面,點可以一家人、包括未入門的細佬女朋友一齊食飯,要細佬夾錢或者比錢?99錢更加唔收得
係個女仔無禮貌,唔講多謝!
做個大方得體家嫂吧!

伯爵府

算啦樓主,我C6同你C6一樣,不過你係細佬,我係妹囉,我個件唔做野,出街食親都唔洗指意佢比(都唔知佢邊度有錢洗),但我都習慣勒,唔洗我錢,C6唔同我講冇錢洗咪由佢囉!

伯爵府

yamatang 發表於 17-8-4 19:56
以我所知有半年了
家用唔知有冇比
叔仔有比

咁個女仔好唔要得喎, 雖然係未過門, 但住係人地屋企咁耐 已經係半個媳婦 , 主動請奶奶飲荼食飯都應該啦, 就算唔一齊住, 一個好女仔 唔駛男友叫 都會主動間唔中請男友媽媽飲荼食飯~ 人地請食飯又一句多謝都冇,真係好冇禮貌, 至於你個叔仔都差唔多一樣衰

明白你好嬲, 不過如果老公俾得起, 屋企冇太大經濟壓力 仲負擔得到 就算啦, 下次食飯唔好唔去啦,唔係你老公會好難做的

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

有能力就唔怕蝕嘅
個女友會食左好大舊錢嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆樓主:

好似我c6個妹同佢老公咁,又係次次出去食飯我或我c6埋單,個男人就坐喺到無反應,個女嘅又老馮咁嘅樣,好彩最近我同佢地反咗面,以後唔洗再見面請人食飯

琥珀宮

yamatang 發表於 17-8-4 19:56
以我所知有半年了
家用唔知有冇比
叔仔有比

若只係你c6同两佬去飲茶,細佬同女友唔去,就盡量只去飲茶唔出去食晚飯!
久不久一家人全部去食飯,就一兩個月先一次,請埋細佬同女友兩位都係多咗三四百蚊一次,咁唔算大負擔,當係多謝佢地同6299同住。無佢地,老人家對你一家情感上會依賴好多,你只怕更不開心,而家少少錢比得抵。

我外家(兩個細佬每人一家四口),其中一家同我爸同住,每次出街食飯都係我出晒,老公毫無怨言。

翡翠宮

回覆樓主:

佢兩個應該吾食得好多野

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

karen508hk 發表於 17-8-4 17:02
冇錯,我同樓主情況都差唔多,呀媽話搵得到俾啲人食先好,所以而家我都放開左
...

你媽媽咁樣講解都好好

珍珠宮

回覆樓主:

C6俾得開心,我又唔會因為咁搞到無飯食,有咩好計較呢?多兩個人係咪真係駛多好多呢?好多家庭都係習慣有大食大,我係大女,家庭聚會好多時都係我俾,細佬妹們一家大細出席,大家開心,老人家又開心,何必為計較令大家都唔開心呢?

男爵府

只要家用冇比少,佢自己唔呻窮,我係唔會理佢係咪成日做比錢嗰個,所以,睇開d,無謂自己激心。

男爵府

waynewon 發表於 17-8-4 22:01
只要家用冇比少,佢自己唔呻窮,我係唔會理佢係咪成日做比錢嗰個,所以,睇開d,無謂自己激心。 ...

ok

首頁

尾頁

跳至