自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得香港人好鍾意買嘢,有啲人買完又唔會用,又或者好多野用完之後仲係好新淨,都唔知點處置。當然有人會選擇捐贈,但係都係少數,好多野都係去咗堆填區。

香港唔同其他西方國家,會成日有garage sale,即係「 賣二手物品 」,香港就有「親子王國」可以買賣二手物品。

我自己試過幾個途徑買賣二手物品:

1. 親子王國嘅二手市場
2. 科技大學嘅garage sale
3. 二手買賣Apps

我發覺最有效嘅買賣方式,係garage sale,即係將你要賣嘅二手物品擺出嚟俾人睇,成個場都係賣二手嘢既,個場人頭湧湧,雖然唔可以確保所有野賣晒,但係都會好快賣咗一部份。

親子王國嘅二手市場,賣得好慢,但總比apps好。

我地每個家庭都有好多野唔需要,但係對於另一個家庭來講,係寶物,好多嘢可以重新再用。

各位媽咪,可唔可以幫忙回答下面嘅問題:

1. 其實你哋既介唔介意用二手野?

2. 如果有一個二手市場專係買二手野嘅,你哋會唔會去?

3. 如果你哋係會去嘅,你想個二手市場係邊個地方搞?

4. 你會唔會參加賣二手物品?

唔該曬!

珍珠宮

回覆樓主:

1. 其實你哋既介唔介意用二手野?(介意)

2. 如果有一個二手市場專係買二手野嘅,你哋會唔會去?(不會去)

3. 如果你哋係會去嘅,你想個二手市場係邊個地方搞?(旺角近鐵路出口)

4. 你會唔會參加賣二手物品?(不會)

唔該曬!

大宅

小紅梅 發表於 17-8-7 01:50
1. 其實你哋既介唔介意用二手野?(介意)

2. 如果有一個二手市場專係買二手野嘅,你哋會唔會去?(不會去 ...

Thanks !

大宅

回覆樓主

大宅

newmama0724 發表於 17-8-7 00:54
我覺得香港人好鍾意買嘢,有啲人買完又唔會用,又或者好多野用完之後仲係好新淨,都唔知點處置。當然有人會 ...

1. 其實你哋既介唔介意用二手野?陌生人介意,唔知上手用成點,親人,就算衫都ok

2. 如果有一個二手市場專係買二手野嘅,你哋會唔會去?應該唔會

3. 如果你哋係會去嘅,你想個二手市場係邊個地方搞?

大宅

4. 你會唔會參加賣二手物品?送就會,賣就不會

首頁

尾頁

跳至