自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

蛋皇哥0127 發表於 17-8-8 10:18
算喇~

嘈來嘈去,我地咪要繼續努力工作,交稅 etc.. etc...

出面仲有低過5千的出租屋?籠屋/湯房?
那裡有?

珍珠宮

回覆 月見草 的帖子

攞幾年渡過難關無人會怪佢, 但2個女都甘大, 有個重要學幾種樂器, 咩都系要人資助, 大女同亞媽出來做野, 吾信自已供養吾到自己

公爵府

loklok286 發表於 17-8-7 19:40
佢地只關心綜援問題,唔會關心音樂治療對自閉症患者有咩幫助。

我相信音樂會會對患者有幫助,不過唔通學一樣幫唔到,一定要學幾樣?養動物都對患者有幫助的,但養家貓唔得一定要養名種?養一隻又唔得要養三隻先得?

珍珠宮

開心吸收勳章

HL7646 發表於 17-8-8 14:05
出面仲有低過5千的出租屋?籠屋/湯房?
那裡有?
村屋。。。。吧。。。。

社工批吾係我批。。。

我知道係有的。。。但事不關己。。。。

違規內容

男爵府

根本唔係鬧晒所有拎綜援既人.而係鬧緊養幾隻貓,又話學樂器又旅行既佢.
而依個呀媽已經進化到覺得係應份比佢.好似欠左佢咁!
如果真係好淒良,好有問題既基層,無人會鬧佢拎綜援.以香港人既善心捐錢都捐唔切!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

HL7646 發表於 17-8-8 14:03
小弟其實一出世都有少少亞氏保加 (輕微), 但當年已經有其他大病要醫,所以呢個病當年父母/學校老師/醫生都 ...

你講成咁,個女仔應該去做義工,多d 學習社交,與人相處,而唔係同隻貓玩,唔通佢將來成世玩貓咩,重有音樂唔使多講,學一樣咪夠囉! 最重要,我女都亞氏,唔好以為我唔識!
總有離別的時候

公爵府

自閉症能力可以差距好遠
亞氏保加個類高功能,智能正常,番主流講野有文有路
差個類表達差,理解差,講野不停重複,加埋行為問題主流生存唔到番特校
我大仔係後者

男爵府

小弟其實一出世都有少少亞氏保加 (輕微), 但當年已經有其他大病要醫,所以呢個病當年父母/學校老師/醫生都 ...

要人地比錢佢儲起佢...依個邏輯有小小怪....

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但多數都講到甩甩咳咳,有d仲會9588

公爵府

oceandeepsea 發表於 17-8-8 14:53
但多數都講到甩甩咳咳,有d仲會9588

有d不停重複問你同一條問題要你不停重複答
你講其他野佢會唔鐘意
要你不停答佢問題
其實佢識講野只係不停重複講自己野,人地溝通唔到95搭8
節目中女仔講野正常有文有路
好輕微

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

以下係今期東周,終於明白,2個女對答流利,1家咁正常,點解呢個新香港人可以得到咁多津貼,又會咁啱2個女都係亞氏保加。。。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你咪玩啦。邊個話阿氏保加症既人好慘?
我同個仔都有,但我地從來無覺得好辛苦…重點係照顧你既人,教一套咩野既人生觀念俾你。
大學生搵唔到工,就唔好拎自己有阿氏做理由。唔通我個仔考試默書唔合格,我又同學校講要另外加分俾佢?
阿氏保加症,有就有,無就無,何來輕微…唔係傷風感冒。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

我識的幾個人有亞氏都可工作有個在郵局分信,有個揸車,
什至有個開了間報紙檔
亞氏可以做的工作也很多吧
如要自怨自艾,賴呢樣果樣
冇人幫到你
大學畢業一定要做返大學畢業生的工作?
唔可以做住其他工作再搵工?
領綜援包儲蓄?
本未倒置
你唔好又賴你有亞氏係咁
無賴先會咁

水晶宮

mongng 發表於 17-8-8 15:06
以下係今期東周,終於明白,2個女對答流利,1家咁正常,點解呢個新香港人可以得到咁多津貼,又會咁啱2個女 ...

阿氏唔會雙計,只有adhd先可以。仲要醫生証明,排期紙唔可以。不過不排除有房處既人,其求做野。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

chowqv 發表於 17-8-8 15:09
你咪玩啦。邊個話阿氏保加症既人好慘?
我同個仔都有,但我地從來無覺得好辛苦…重點係照顧你既人,教一套 ...
我大仔中左當年我曾經望大仔係亞氏保加可惜唔係.....
拿政府殘津,當初都好難接受,呢d錢完全唔想要

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

mongng 發表於 17-8-8 15:06
以下係今期東周,終於明白,2個女對答流利,1家咁正常,點解呢個新香港人可以得到咁多津貼,又會咁啱2個女 ...
呃 jetso 嘅野, 佢地直頭世界級, 如果政府有免費棺材山地派, 佢地可能死俾你睇.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

apple~y 發表於 17-8-8 15:17
我大仔中左當年我曾經望大仔係亞氏保加可惜唔係.....
拿政府殘津,當初都好難接受,呢d錢完全唔想要

阿仔既傷殘津貼,係醫生主動簽;同時我都知,有d聲稱有同一病症既,醫生係唔肯簽。
拎咗就拎咗,不必傷心。都係用返係小朋友身上。

蛋皇哥0127    發表於 17-8-8 15:26
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

Chowying 發表於 17-8-8 14:42
你講成咁,個女仔應該去做義工,多d 學習社交,與人相處,而唔係同隻貓玩,唔通佢將來成世玩貓咩,重有音 ...

男爵府

sasatt 發表於 17-8-8 15:12
我識的幾個人有亞氏都可工作有個在郵局分信,有個揸車,
什至有個開了間報紙檔
亞氏可以做的工作也很多吧

拎綜援包儲蓄《————好句
大把人有工返既都未必儲到錢.拎綜援如果儲到錢咁返工黎做咩

蛋皇哥0127    發表於 17-8-8 15:29

伯爵府

apple~y 發表於 17-8-8 14:44
自閉症能力可以差距好遠
亞氏保加個類高功能,智能正常,番主流講野有文有路
差個類表達差,理解差,講野不停重 ...

我大仔係後者,佢識得講說話,不過講到9588同一個問題問足你幾日,答完又答都仲要繼續問,最中意同空氣講故事,仲會自編自導自演,但全部都唔係講不人聽,只係對住空氣講比自己聽
細仔就係前者,講野有文有路,但情緒極度波動,癲起上來擸棍打人,但high起上來又好當眾跳舞唱歌

首頁

尾頁

跳至