自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

PCCW2319 發表於 17-8-8 08:00

係香港打風。亦都試過係國內返香港, 飛機機件問題, delay ...

香港出發?邊間保險呢?

我唔係睇得好明佢d 條款

水晶宮

youhello507 發表於 17-8-8 10:17
香港出發?邊間保險呢?

我唔係睇得好明佢d 條款

我試過claim 2次。 1次香港出發, 遇打風取消航班。最後改搭2日後機。 另1次, 係杭州回香港。因機件問題, delay到第2朝至起飛。

我係中國銀行買。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

媽媽可人 發表於 17-8-7 08:23
去日本四國
自駕遊
上次有報導講過, 要早點買旅保, 好似你今次咁, 就算你尋晚買,都未必有用。如果佢係因為颱風取消班機, 而個颱風係尋日已經存在, 就算你買佐,都唔會賠架~
所以下次都係早點買。

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

回覆樓主:

我通常早一兩星期買

珍珠宮

PCCW2319 發表於 17-8-8 10:22
我試過claim 2次。 1次香港出發, 遇打風取消航班。最後改搭2日後機。 另1次, 係杭州回香港。因機件問題, d ...

thx

我睇下先

大宅

回覆樓主

我有買旅保,都係hk express cancel 航班,但我agent 話無得claim, 因為airline 全數refund, 同埋airline 有時俾我揀refund or 改航班,就算酒店已book 己俾錢都無得claim wo

公爵府

sl1981 發表於 17-8-23 07:59
我有買旅保,都係hk express cancel 航班,但我agent 話無得claim, 因為airline 全數refund, 同埋airline ...

係咪架? check多幾間睇下點講好d ,睇下邊間條款好d⋯⋯酒店無得claim 咪硬蝕幾千蚊

水晶宮

我有買旅保,都係hk express cancel 航班,但我agent 話無得claim, 因為airline 全數refund, 同埋airline ...

如果你揀取消取航班而唔再搭, 航空公司全數退回係無得向保險公司索償, 因為你無損失。

反而你選擇揀其他班次,就可以宗價航班延誤(當然要根據保單延誤多少小時可索償,有d係6小時, 有d係8小時)。
天空之城, 快樂之地

子爵府

fatchu@home 發表於 17-8-7 08:59
Too bad.....下次confirm晒d嘢夠期就買啦,我次次都係咁,除非未夠期買,因為有次我仔臨出發前發燒,出發前 ...

邊間保險可以連病咗唔去都有得賠?

瑪瑙宮

大廚勳章

Tiffanytobe 發表於 17-8-23 08:55
邊間保險可以連病咗唔去都有得賠?

間間都有呢個term , 但不是你自己釐定是否適合去旅行。。。是需要經過醫生,而且更有些是寫明嚴重疾病先至可以取消。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

陪月勳章

昨晚買也不受保!
颱風已形成

翡翠宮

回覆樓主

如果計埋比咗嘅酒店同租車,一定唔止幾千...

無法啦,你無買旅遊保,只好硬食

大宅

回覆樓主:

其實尋晚買會有用咩

珍珠宮

媽媽可人 發表於 17-8-7 06:56
今早起飛時間9:05
昨晚忘記買旅保
起床時check email知道班機取消先醒起買!!!!!
shit自己

珍珠宮

seaheart88 發表於 17-8-23 09:01
間間都有呢個term , 但不是你自己釐定是否適合去旅行。。。是需要經過醫生,而且更有些是寫明嚴重疾病先至 ...

發燒已經可以,因為唔比入境。

瑪瑙宮

大廚勳章

bik1229 發表於 17-8-23 09:25
發燒已經可以,因為唔比入境。

咁咪睇醫生,由醫生決定寫證明囉,吾係自己話。。。但真係有d條款好pk,寫嚴重疾病。。。我以前有睇過條款。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

你自己因此cancel整個旅程無出發,就好多都唔保無得claim,但若你改行程,重買機票,有d會有得claim delay 或reschedule

大宅

媽媽可人 發表於 17-8-7 07:53
下次買完機票就要買埋保險,我通常都係出發前買,昨晚9點都仲記得,執完行李之後就唔記得左!仲講緊班機可 ...

其實如果已經講緊有機會打風,就算昨晚買到都可以唔賠,所以唔駛自責昨晚忘記買

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

媽媽可人 發表於 17-8-7 07:53
下次買完機票就要買埋保險,我通常都係出發前買,昨晚9點都仲記得,執完行李之後就唔記得左!仲講緊班機可 ...
真心想問如果明知第二日打風,旅遊保險都受保嗎?又例如買咗機票去旅行,但出發前病咗,預計去唔到,再買旅遊保會接受嗎

珍珠宮

simpleAA 發表於 17-8-23 10:45
真心想問如果明知第二日打風,旅遊保險都受保嗎?又例如買咗機票去旅行,但出發前病咗,預計去唔到,再買旅 ...

nature已經變質
你個case,係有事先買
但保險,係有旅行預算,已經要買,去買個可能,買個保障~

首頁

尾頁

跳至