1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女兩歲, 最近開始有時會講vv poopoo.. 不過死都唔肯坐potty同廁所, 有咩辦法

大宅

試下坐俾佢睇? 我女開頭都唔肯坐, 之後姐姐坐俾佢睇, 佢就肯坐自己 potty.

有無戒片故事書或者歌? youtube 有架, 俾佢睇/聽, 等佢學人地坐 potty

公爵府

fishshum 發表於 17-8-7 11:12
試下坐俾佢睇? 我女開頭都唔肯坐, 之後姐姐坐俾佢睇, 佢就肯坐自己 potty.

有無戒片故事書或者歌? youtu ...

我開始果陣都有做示範俾佢睇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

點解既?其實你可以問下佢架,或者俾玩具之類佢,吸引佢既注意

複式洋房

baby26 發表於 17-8-7 07:44
阿女兩歲, 最近開始有時會講vv poopoo.. 不過死都唔肯坐potty同廁所, 有咩辦法
...

我個女之前都係咁。你坐比佢睇,要帶佢幾日先得,廁所D磚貼D貼紙引下佢和唱吓歌仔,等佢冇咁悶。

佢一坐(就算冇痾)都要讚吓佢,唔好要佢痾左先比佢起身,我之前工人姐姐就係咁嚇親佢。

大宅

回覆 hoganbaby 的帖子

每個小朋友好似都有自己戒片 schedule 咁, 有 d 係你急佢唔急, 有 d 係佢好急, 戒完日就要戒夜, 但係仲未識自己起身去 shu shu...

其實2歲仲好細, keep 住鼓勵佢, 同俾佢覺得坐 potty 好好玩, 佢坐到好叻叻. 未戒到都無問題, 唔駛心急

我個女鐘意唱歌同睇書, 好耐之前已經俾佢睇戒片書, 佢好鐘意入面D公仔同情節. 之後又唱 potty song 俾佢聽同俾 youtube 佢睇. 佢一坐我地就唱果首 potty song, 佢自己都會一齊唱, 之後就戒到. 而家出街著片忍尿, 要坐 potty 先肯去, 我都仲未決定到....

我個朋友個 B 每十分鐘話要坐一坐 potty, 佢阿媽俾佢玩殘 XDDDD

add oil~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我會叫BB試下坐,我陪系佢身邊,同佢講嘢。慢慢養成一個習慣。

珍珠宮

回覆樓主

要示範比佢睇,多鼓勵佢,bb好鐘意人讚!我bb就係在讚揚中戒左片。

首頁

尾頁

跳至