心聲留言

跳至
Del  

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

del

伯爵府

JayJayMum 發表於 17-11-1 11:26
預左唔要咯,佢老豆有排都未死,為佢份身家等到頭髮白都未等到

咁就生啦!但要教BB叫佢爺爺,千祈唔好鬥氣,否則男友難做人,果個始終係男友老豆,等老人家接受你才補註冊吧!

大宅

回覆樓主

del

大宅

回覆樓主

我同佢未婚生子,對我會不會很無保障?佢第時可以隨時同第二個女人結婚,唔要我同bb? 法律上系咪只要我同佢有夫妻關係我就有權要求佢負責任?

瑪瑙宮

我地唔係佢, 唔知佢有咩打算架喎, 唔同你結婚因為家人反對已經牽強, 有自己親生骨肉都堅持只同你同居唔結婚, 尼个男人好似都唔係好嫁得過喇. 都唔知佢想點, 你又就黎生, 同埋你一定唔會離開佢, 咩都佢渣旗咁, 見步行步囉, 唔係可以點?

複式洋房

JayJayMum 發表於 18-7-1 18:53
我同佢未婚生子,對我會不會很無保障?佢第時可以隨時同第二個女人結婚,唔要我同bb? 法律上系咪只要我同佢 ...

其實一紙婚書真係唔代表啲乜嘢。冇結婚,男人一樣可以對你好好。如果你同佢有BB,等到有BB先至決定係咪要去簽紙啦。去律師事務所辦理結婚登記都好快。既然都唔係第一次結婚,唔使搞咁多大龍鳳。

男爵府

JayJayMum 發表於 17-8-7 23:26
但係我同男友都打算生BB, 佢好鍾意細路, 唔註冊得嗎?好似唔係咁好?

如果男友已經講明會結婚,你唔好多心,男友錫你就得啦,我唔覺得因為其他人的意見要攪到你變同居算,對你同你的小朋友的未來都唔好。。。佢屋企人又唔系要同你地同住,婚後亦都唔方會再見佢的屋企人,各有各啦,講過就算,唔鐘意咪唔好見,理少d煩少d仲好。

男爵府

JayJayMum 發表於 18-7-1 18:53
我同佢未婚生子,對我會不會很無保障?佢第時可以隨時同第二個女人結婚,唔要我同bb? 法律上系咪只要我同佢 ...

法律上無任何責任。。。因為你連一張紙都無。佢有其他女人你連第三者都唔系。就算bb有埋dna,如果出世紙唔系佢名,你男友死咗分家產都唔會有你兩毋子份。平時生活費唔比你亦都無話可說,零保障。到時佢唔要你地,你唔洗煩要攪離婚,分佢一半身家,生活費。。。因為佢只需要踼你出門口就得。

大宅

del

男爵府

JayJayMum 發表於 18-7-3 13:24
非婚生子女出世纸不可以寫父親名?我未大肚,但有呢個打算,但我唔知做未婚媽媽好唔好...
...

唔系唔可以,係佢有權最後唔簽名唔填,你就大鑊

大宅

del

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

JayJayMum 發表於 17-10-9 18:39
男友爸爸自己都離過婚同前妻生左兩個咯,佢就算自己得人地唔得都不能隨便開口咁講人,好無品咯!我同男友 ...

你自己果個幾大?接受到男友未?接受到你們的打算未?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

JayJayMum 發表於 18-7-3 17:56
咁即係除了分手無其他方法⋯⋯

你可以博佢會對你好,但人心難辨

侯爵府

畀面勳章

JayJayMum 發表於 18-7-1 18:49
去年我男友向我求婚,但佢家人激烈反對佢同單親媽媽結婚,加上我一路有強逼症而自己唔知,搞到差点分手... ...

如果係咁我唔會同佢生,大家咪拍下拖算,自己都已經有個小朋友又已經結過婚,現在大家夾咪拍下拖,不過唔會生囉,一陣生左佢拍拍羅友唔負責任,又可能忽然出面識到個真愛結婚,咁你咪自己帶住二個同母異父既小朋友?對小朋友對你自己也冇保障。雖然一紙婚書不代表天長地久,但連婚書也付不起,我就對大家關係有所保留。

大宅

JayJayMum 發表於 17-8-9 15:41
但係我男友係個孝順仔,而且佢老豆話唔分身家比佢黎威脅佢⋯⋯
...

説出個重點來…

大宅

del

大宅

回覆樓主

del

男爵府

JayJayMum 發表於 17-10-9 13:17
佢當然有幫我反駁佢老豆,鬧左場交,係佢之後話返俾我知,我好嬲咯!佢老豆點可以亂講嘢鍾意點話人都得? ...

好仔兩頭瞞,佢唔應該講番俾你聽。
唔結婚,張出世紙都可以落男方個名。

大宅

回覆樓主

我有朋友都籬左婚。再同第二個一齊。佢地大家都係籬過婚的。而家一齊冇結婚生左個女。我我朋友話佢唔會再結婚。佢話結左大家要分開時都係會分開。我朋友係女仔

首頁

尾頁

跳至