論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前幫家人請印照顧老人家, 現已進入入境處申請visa, 但老人家最近發生意外, 隨時去世, 如何處理個印工人好呢??? agent話先不要通知印, 等她先來港後再處理, 但這個印係直接自己指定的, 不是agent 轉介, 煩惱中, 又唔知可否盡信agent 說話。

大宅

KEKELAMLAM 發表於 17-8-7 15:01
早前幫家人請印照顧老人家, 現已進入入境處申請visa, 但老人家最近發生意外, 隨時去世, 如何處理個印工人好 ...

打去勞工處,入境處問下

子爵府

可以fax 去入境處取消申請

子爵府

回覆 KEKELAMLAM 的帖子

出左reference number未?如果出左,封信寫上ref no./僱主名/Id no./僱主簽署/工人名,fax去取消visa申請。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你agent竟然叫工人來港後再處理?工人來港後,你要炒佢可要補一個月人工或者叫工人做一個月當通知期,現階段你如決定唔要工人,可即時通知入境處取消申請,工人唔駛嚟到香港先搞,嚟到先搞,你一定要俾一個月人工佢,無論係通知期定當代通知金,另加一張機票回國,到時真係揾嚟搞,我覺得你agent老點你。

大宅

如果通知入境處取消申請, 即係我要通知印有關取消原因吧...

大宅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

所以我聽完後再諗吓又好似唔係咁好, 要再收集多D資料, 不能只聽佢咁講, 多謝你意見

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KEKELAMLAM 發表於 17-8-7 16:09
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

所以我聽完後再諗吓又好似唔係咁好, 要再收集多D資料, 不能只聽佢咁講, 多謝你意 ...
如果你真係唔需要再請印姐,一方面你可以用你渠道去通知佢(既係你指定的,即是經人介紹吧? 就通知介紹人吧,哩個係人情上的做法),另一方面,正式書面通知入境處,quote上你的申請資料,通知入境處取消申請,哩方面最好你自己搞,免得agent有咩古惑。

wcpcelia    發表於 17-8-10 08:54

男爵府

回覆樓主

定係visa照出,但叫工人唔好黎住?
萬一老人家無事可以即時叫佢黎照顧唔使再等幾個月?

不過我唔知出visa後要幾日內一定要黎香港

象牙宮

jumug 發表於 17-8-10 07:39
定係visa照出,但叫工人唔好黎住?
萬一老人家無事可以即時叫佢黎照顧唔使再等幾個月?
除非樓主可以揸住visa喺手,唔係喺agent手,問題係agent妄顧僱主利益,點可能叫工人到咗香港再算?如果工人到咗香港,僱主就要開始承擔責任,仲有保險呢?因為工人一到港僱主就要上身,我只怕agent諗住借樓主visa叫咗工人到,真係唔要佢可以再賣俾其他客,賺取佣金,但樓主到時唔要工人,就要賠代通知金機票錢。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 17-8-10 11:44
除非樓主可以揸住visa喺手,唔係喺agent手,問題係agent妄顧僱主利益,點可能叫工人到咗香港再算?如果工人 ...

你講中哂我諗嘅嘢,依家我等緊個ref no. , 一有我自已fax 信去入境處取消,唔會同agent 講我呢個行為,至於工人方面,係咪等入境處批咗取消先同工人講好d 呢??怕早講咗會俾兩邊agent 知

象牙宮

KEKELAMLAM 發表於 17-8-10 17:23
你講中哂我諗嘅嘢,依家我等緊個ref no. , 一有我自已fax 信去入境處取消,唔會同agent 講我呢個行為,至 ...
你自己一手一腳跟返最穩陣

工人方面,你可以fax信後等2星期仲未收到入境處acknowledgenment就打電話去問,入境處cfm cxl就通知工人。

大宅

faxed 了信去入境處(有ref #), 但話要加埋工人封取消信喎, 因為話尊重合約, 工人屋企又無電腦, printer, 而且indo agent 已keep 住工人文件護照, 工人一心想來香港打工, 佢唔簽封信我咪取消唔成???

公爵府

KEKELAMLAM 發表於 17-8-10 17:23
你講中哂我諗嘅嘢,依家我等緊個ref no. , 一有我自已fax 信去入境處取消,唔會同agent 講我呢個行為,至 ...

有d agent 工人visa批左先取消要比多2500元比姐姐,
未出visa就吾洗,agency fee當然無得拿反.

公爵府

KEKELAMLAM 發表於 17-8-14 15:41
faxed 了信去入境處(有ref #), 但話要加埋工人封取消信喎, 因為話尊重合約, 工人屋企又無電腦, printer, 而 ...

傭主吾要當然得la,叫agent通知姐姐吾洗來.
咁姐姐都可以突然吾來la.

男爵府

回覆 KEKELAMLAM 的帖子

當然可以取消...
AGENT 當然想佢嚟左先...因為工人用你機票錢嚟左香港..你又要補水...AGENT 又可以响工人14日留港期內再SELL 俾第二個傭主..佢又賺一筆....正

首頁

尾頁

跳至