時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

編按:基本法委員會副主任、前律政司司長梁愛詩今早在港台節目稱,在高鐵西九總站內地口岸區實施內地法律,沒有違反基本法第18條規定全國性法律不在香港實施,因為內地口岸區在法律上被視為境外地方。

梁愛詩又指,要求中央承諾高鐵實行的一地兩檢做法只此一次是不合理,因為新情況新問題是不可預見,而香港作為地方政府亦不能約束中央政府如何行使權利。

我一方面同意梁愛詩所指,政府的安排是租賃而非割地,但正因為「內地口岸區」仍屬香港,所割的卻是《基本法》適用於整個香港的保障及香港法院的管轄權。

梁愛詩否定湯家驊「下不為例」的建議,是符合邏輯及道理,但是卻正正印證我早前提出的憂慮,就是【創先例濫用20條,基本法保障連根拔 】。今天我們因為經濟理由懇求中央政府開先例,引用《基本法》第20條的特別授權繞過《基本法》其他相關條文的保障,協助我們做一些本身違反《基本法》的行為,我們又有什麼道理要求中央「下不為例」呢?

希望香港市民能夠盡快明白,現在爭論的焦點並非是否贊成「一地兩檢」,而是是否接受政府用一種嚴重破壞《基本法》及一國兩制的手段以達到「一地兩檢」。我及一些論者已經提出了切實可行而不違反《基本法》的方法達至「一地兩檢」,但為何特區政府卻置若罔聞, 不願意對話,而要堅持引用《基本法》第20條的特別授權繞過《基本法》?

以下是我早前提出的切實可行而不違反《基本法》的替代建議:

「已有不少論者指出,可以參考英、法或美、加等地的合作模式,在「內地口岸區」執行入境、海關和農業違禁品檢查(CIQ)。落實這安排的法律措施,只需要賦予內地執法人員執行CIQ的權力,而並非全面的執法權和司法權,內地法律亦不須整體上適用,反而內地執法人員仍須根據《基本法》第22(3)條遵守香港法律;無需尋求《基本法》第20條的特別授權;若認為有需要,可以參考回歸前由人大常委會特別制定的《中華人民共和國香港特別行政區駐軍法》,根據附件三,特別制定《中華人民共和國香港特別行政區「一地兩檢」國家邊檢法》,將一些必須的入境、海關和農業違禁品檢查的國內法律列入。

若要針對保安局局長近日提出的所謂保安漏洞,即是若有人在內地犯法被通緝,只要登上赴港的高鐵,到達西九總站時,內地執法人員無權拘捕或將他遣返內地。 要堵塞這類執法漏洞,最簡單的做法是讓高鐵在深圳站短暫停泊,邊檢人員登車檢查乘客證件,所費時間不多,對旅客行程影響極微。假如真的無法在深圳登車查證或有漏網之魚,亦可以參考《公安條例》第39條,賦予內地執法人員有限度的逮捕權,在「內地口岸區」及高鐵車廂使用所需的武力逮捕內地通緝犯及押解他們原車遣返內地,針對性地解決這所謂的保安漏洞,根本沒有需要在「內地口岸區」全面實施內地法律或剔除香港的司法管轄權

律政司長日前被問到有關「一地兩檢」的安排有否修改空間時指出,若現時社會有好的觀點,令港府反思協議有改善空間,「無理由不去看」。 希望司長能夠坐言起行,與我(及其他法律界人士)盡快展開對話,尋求真正符合《基本法》及為香港人和社會接受的方案。」

https://goo.gl/HLcF9y

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

90% 市民贊成一地兩檢~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

最新投票結果 30924人 90% 贊成~~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

牛子 發表於 17-8-7 21:05
幾時都話樓主呢份工最舒服, 又唔駛做傻仔出去衝被判囚, 又唔駛大熱天時去遊行, 郁下手指copy and paste又賺 ...

但無前途 ,無晉升機會.....

不過去咁蠢,做呢份抄寫嘢,適合佢㗎喇~

買基金真係好傷

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用《基本法》第20條的特別授權繞過《基本法》??
咁係咪即係可以用基本法20條去行使呢個權利?
如果係, 有咩問題?
政府已經諗好引用呢個方案, 可以避免班垃圾覆核, 我信政府方案多個D垃圾提出嘅意見, 相信佢地嘅意見會留下灰色地帶, 留返同政府打官司 , 到時又唔知要拖幾多年

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Zenia 發表於 17-8-7 20:36
編按:基本法委員會副主任、前律政司司長梁愛詩今早在港台節目稱,在高鐵西九總站內地口岸區實施內地法 ...

你班奸狗賣國賊, 如果返大陸死梗嘅,

咁坐邊條線都死架啦,

終此生都唔會返去, 高鐵關鬼你事咩, 死開啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我支持一地兩檢。

珍珠宮

2024年龍年勳章

ian723 發表於 17-8-7 22:15
你班奸狗賣國賊, 如果返大陸死梗嘅,

根本政府點做,班香港反派都會搵d嘢嚟反對㗎啦,同佢地傾都嘥氣,睬佢都有味。

子爵府

真係好, 腦殘又比機會我地去令D道理墫越辯越明

1. 希望腦殘能夠盡快明白, 方案係中港雙方傾出來, 即係個結果係要大家都能接受, 而又不越過雙方底線. 並唔係黃C腦殘心目中一向既"大香港主義", 自己覺得係咁, 人地就要應承. 你去提出一個自己著數晒, 人地蝕底晒既提議, 憑乜人地會同意? 呢樣野黃C腦殘永遠都唔會明.

已經有講過, 中方希望在西九內地口岸權力並不只限ICQ, 原因是在深圳灣口岸, 港方同樣擁有全面執法權, 因此在"倒轉版"中應力求對等.

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... C%E7%AE%A1%E7%90%86

"消息指,內地當局所持的理據是,現時香港執法人員在深圳灣口岸擁有「全面執法」權,內地執法人員在西九站應享有相同的權力,「不應差別對待」,結果內地方面在這場協商拉鋸戰中「勝出」,而與深圳灣口岸最大不同之處,西九站聯檢大樓的管理權歸港府所有。現時的深圳灣口岸聯檢大樓分為港方口岸區及內地口岸區,港方口岸區佔地逾41公頃,港府一次過支付17.2億元土地開發費,約25億元過境設施建造成本,另每年繳交約780萬元租金,以換取港方管理自主權。"

2. 真係唔好再講咩車上檢啦, 由成班成世都無上過大陸, 去過口岸既人係度紙上談兵, 20分鐘做晒? 是但一個有問題, 搞幾個鍾閒閒地, 你睇河童係泰國關口搞左幾耐? 成車人點等? 況且車上如有需要增援, 同樣大大增加困難, 黃C腦殘以為得你地諗到, 其他人諗唔到咩.

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0725_00822_001.html

一地兩檢相關基本法6條文 棄車上檢等6方案

港府在文件附件上並指,中港兩地曾構思過其他6個方案,包括修改《基本法》、將內地通關程序相關法律列入基本法附件三、另立全國性法律、「北南行分站一地兩檢」、「車上檢」及兩地兩檢,但文件亦列出各方案的限制及法律事宜,因此最終決定以「三步走」方式實施一地兩檢。

男爵府

樓主真係識搵食,
如果樓主去鄉土發呢啲帖,恐怕樓主家慈會受不了猛烈轟擊

男爵府

開心吸收勳章

警察執法又唔見班人渣話要參考英美

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

csdenis 發表於 17-8-7 23:53
真係好, 腦殘又比機會我地去令D道理墫越辯越明
星期日唔記得係龍門陣定咩節目已經有人解釋過

當年深圳灣一地兩檢個陣
已經有人提過淨係做出入境, 而唔係全面執法
當年已經研究過係發現唔可行

例如一個香港通輯犯去深圳灣過境
如香港海關只係有出入境方面既法律係無權拉人
但中國公安又因為個通輯犯係內地無犯法又係無權拉人
結果只可以同佢做出入境手續俾佢走

所以今次調返轉亦一樣
主要係因為唔work, 而唔係差別對待問題
天朗氣清

禁止訪問

子爵府

tinlong22 發表於 17-8-8 09:35
星期日唔記得係龍門陣定咩節目已經有人解釋過

當年深圳灣一地兩檢個陣

用下個腦都知大把原因行唔通, 係班廢人自己畀啲廢提議出嚟又話人哋置若罔聞。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

樓主又有工開

伯爵府

回覆樓主:

支持一地兩檢

侯爵府

littlesister 發表於 17-8-8 23:44
樓主又有工開

仲好不遺餘力添

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

主流意願都係一地兩檢,樓主似乎係置若罔聞果個

男爵府

咁驚比公安捉,就唔好返內地啦
咁驚返內地,就唔好阻住高鐵開通啦
咁驚割地,回歸後就好移民啦
咁驚違基本法,就唔好推真普選啦

首頁

尾頁

跳至