家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我從今日開始,我每日入$80人仔,一直持續入約1年,因為我見人仔正在跌,但唔知幾時見底,所以想用平均成本法入貨,一儲到到2萬就做定期

我本身有約45萬港幣定期,剛定左一年
另有零存整付,每月供$3000,仲要供多3萬就供完
恆生供五年儲蓄保,已供2年,每月供$1500

現有3萬5仟現金(全是儲蓄,老公負責屋企突發事件儲蓄)

因係兼職補習老師,收入有季節性,暑假會少好多,考試期間嘅收入係暑期嘅一倍,儲蓄由$4000至$12000不等

大家認為我嘅理財方案有咩要改善嘅地方?我同老公財政獨立,呢個係我自己嘅理財方案,不定整個家庭

ps老公公司有門診+住院保險,老公有買1份純人壽,保額2百萬

大宅

回覆樓主:

月供股票暫不考慮,因為個價太高,而且我收入唔穩定,月供股票要供多年先有平均成本法的好處,所以唔適合

45萬係準備個市下滑時,用黎買股票或車位,所以只做港幣定期

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

fungmarket 發表於 17-8-7 21:35
月供股票暫不考慮,因為個價太高,而且我收入唔穩定,月供股票要供多年先有平均成本法的好處,所以唔適合

...

港幣定期做一年
中間市跌你係點入貨?

收入唔穩定做零整囉
45萬有冇Morgate link?

大宅

jksd 發表於 17-8-8 08:42
港幣定期做一年
中間市跌你係點入貨?

45萬,我分開約3分做一年定期,到期日都唔同,零存整付都係分開3份做,每份月供1仟,期滿月份都唔同

零存要固定月供金額,有困難,因收入唔穩定

男爵府

fungmarket 發表於 17-8-8 10:54
45萬,我分開約3分做一年定期,到期日都唔同,零存整付都係分開3份做,每份月供1仟,期滿月份都唔同

零存 ...

先問你幾個問題
1)45萬港幣定存 年息幾多
2)零存整付 供多長時間 最後有幾多息和本
3)份5年儲蓄保幾時到期,可取回樂多錢

大宅

回覆樓主:

補充:父母留左1/3層樓的業權比我,3姊弟1人1份,另有一智障妹妹,不能擁有業權,所以冇分,一買入已經係我名下,已供完,1/3業權,市值約140萬,父母建在時,租金會一直比返佢地

另補充,我今年33歲,老公42歲,老公月薪4萬,工作非常穩定,冇打算生小朋友

別墅

fungmarket 發表於 17-8-8 18:11
補充:父母留左1/3層樓的業權比我,3姊弟1人1份,另有一智障妹妹,不能擁有業權,所以冇分,一買入已經係我 ...

以你年紀來講投資保守到極

大宅

LapHo 發表於 17-8-8 18:59

我也覺得係

大宅

LapHo 發表於 17-8-8 18:59

請問有什麼可改進?

大宅

葉杏霜mama 發表於 17-8-8 19:26
我也覺得係

請問有什麼可以改進?

大宅

回覆樓主:

因為我投資知識不多,怕會虧,係喺呢板先學到多d野

大宅

回覆樓主:

我係由負債(有D卡數),到月光族,無負債亦冇儲蓄,到而家有嘅八少少身家,整過改變過程太辛苦,所以特別珍惜現有的1分1毫

接下來,我認為自己可以做些小投資,所以想請教各位

大宅

回覆樓主:

可能大家會覺得我投資好保守,但眼見03年沙士至而家,成十幾年,樓市股市一直升,但經濟是有循環的,不會一直升,當一開始跌,係可以跌得好恐佈,樓市/股票一跌,唔見一半,03年沙士剛是我返第一份暑期工,情況仍瀝瀝在目,老公有幾個上司97時高價換樓,近兩年先返家鄉

別墅

fungmarket 發表於 17-8-8 19:36
我係由負債(有D卡數),到月光族,無負債亦冇儲蓄,到而家有嘅八少少身家,整過改變過程太辛苦,所以特別珍 ...

正因為妳係一個好保守而且無投資經驗既人,怕妳承受唔到風險既壓力,唔敢隨便比投資建議妳。你要睇多點投資的書或者文章攞點基本知識先,但千祈唔好聽股評人兩句比個號碼就走去買股票,理財投資係一生既功課,最終都係要靠自己

財經文章我會睇陸羽仁同林一鳴,算係有良心唔會同莊家圍位喂推垃圾股

首頁

尾頁

跳至