論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pylau 發表於 17-8-8 01:44
我有CAM 對住媽,但好難睇到食咩。但上星期有日我放平日,但我扮返工出左去,佢同我媽去中心,我中午返到家 ...

cam 一個好難睇到,就買夠10個,我朋友屋企係O死角

男爵府

pylau 發表於 17-8-8 02:00
因為我這個是所謂的護理員,話是有甚麼急救證書等,專門照顧老人家、病人等。
我媽容易跌倒,又有腦退化, ...

首先,你調節一下你自己想法,一唔啱唔跟就要出聲,再唔做就唯有炒,依家姐姐擺明係蝦你

你態度要強硬D、堅持D,如果唔係你再請幾多個都係一樣

大宅

BaolawBB 發表於 17-8-8 03:32
首先,你調節一下你自己想法,一唔啱唔跟就要出聲,再唔做就唯有炒,依家姐姐擺明係蝦你

你態度要強硬D、 ...
我之前有出聲的,甚至有時會發火,佢有D驚,呢個唯一好處係唔駁咀唔會鬧返我轉頭,表面會答應我,我在家亦唔會玩電話,但我一走就.......
我知我媽係難湊的,我也脾氣唔好,好好講咁多次都唔聽我會忍唔住,怕嚇走佢,你都知佢地,一唔鍾意就唔撈。我亦唔想弄到好似上次那個咁僵,我日日喊好難受,仲精神折磨。

我都唔知點,我今日開始煮定餸,睇佢識唔識做啦。

大宅

pylau 發表於 17-8-8 06:48
我之前有出聲的,甚至有時會發火,佢有D驚,呢個唯一好處係唔駁咀唔會鬧返我轉頭,表面會答應我,我在家亦 ...

加油!

pylau    發表於 17-8-8 08:51

別墅

pylau 發表於 17-8-7 23:13
如果可以都唔會請,個個都一樣,激到你死,無奈我得一個人,唔返工到我老左乞食,唉,好很煩 ...

你媽是否有老人病?

別墅

pylau 發表於 17-8-7 23:16
我家好細,而且請一個我已覺得家不成家,我只要求煮兩餐姐,其他家務都我做晒了..佢人工成五千蚊﹗
我有諗 ...

唔建議出糧高於法定人工,年中獎勵係另一個問題
開頭做壞左

333s    發表於 17-8-8 08:47

象牙宮

fishchow 發表於 17-8-8 01:40
我做得出,用一張紙 清楚列明每天 做咩工作,
例如:煮飯幾多歺,幾小時?洗地幾小時?

主是主,傭是傭,我打工, boss 就是 公司的/我的 CEO。
當我在家, 我就是工人的 CEO

2016. 12月。
老媽工人。正好老媽趺斷腿, 需入院。
工人未2年, 想博炒。每2-3个月來一次發賴。
家中只有工人和媽, complain 自己好忙。動不動, 你不喜歡, 炒我吧。

我說那你把每日工作程序寫下, 我看一下。大發睥氣, 說我不寫, 我為何要寫..... bla bla bla
煮飯幾多歺,幾小時?洗地幾小時?洗衫幾小時?抹枱、洗廁所幾小時?同婆婆冲涼幾小時?
我說, 我地不炒, 你可resign. 而且也可去印領事官告我。

工人就是不知自己身份。 為了雇主能炒她。和雇主作對。
雇主就是不明白自己角色。不懂怎菅理工人, 被工人欺壓....。一> 人情事故, 人際关系。
有工人, 自己都要"菅理" 家。

工人只是協助自己, 把家務做好。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Mars_Mars 發表於 17-8-8 07:45
唔建議出糧高於法定人工,年中獎勵係另一個問題
開頭做壞左
我都唔想架,我媽有dementia,之前請個老seafood普通工人無耐性,話好煩又鬧我地,做左個幾月不歡而散。
所以試請所謂護理員,話有咩護理證書,又在療養院做過,有經驗對呢D病人,AGENT 既合約價最低已係5000,其實如果稱職我覺得都值...
的確佢在我面前好有耐性,明明玩緊電話一見我即收埋,不過同一般姐姐一樣,我一出門口就唔係咁喇,衛生常識亦唔見很好

大宅

333s 發表於 17-8-8 08:46
主是主,傭是傭,我打工, boss 就是 公司的/我的 CEO。
當我在家, 我就是工人的 CEO
無錯,而家都係我管理個家,就算我無得訓又點,都係要做。如果請工人做家務我唔駛請工人了,自己做好過

333s    發表於 17-8-8 09:05

象牙宮

pylau 發表於 17-8-7 23:55
家務我都無咩要求,每日基本掃下地洗廁所,拖地那些大工程我星期六先做,洗衫我日日洗都算啦..我只要求睇住 ...

正好, 多 JM ... 留言, 值得 大家一起交流學習。 可看多几回, .... 必悟不少, 得著也多。
改善自己在菅理工人上問題。

工人多般是....奸惡霸氣, 欺老幼弱。並非常人/正常人.... 的確難于 handle., 較复杂性要對付。
我哥, 姐也是不善于和工人打交道。 令他們若能不用就不用。

家有老幼, 子女父母須忙搵食, 傷殘長者在家, 需要护理, 工人成了必需品。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

一些入未做廚, 從不做家務, 又想請工人。
未請工人, 最好先用家助。 令自己多D了解家務, 煮食。 怎么做法?
最理想.... 可以雇/更換不同家助。 (十多, 卅位) 方法多。自己會input 不少。
一年半載.....

才去請工人。至少你掌握理解家務做法, 煮食。才不易被工人玩。
受痛苦少D。

理性討論交流者。

象牙宮

pylau 發表於 17-8-8 08:46
我都唔想架,我媽有dementia,之前請個老seafood普通工人無耐性,話好煩又鬧我地,做左個幾月不歡而散。
所 ...

你媽有dementia,我明白, 另你要明白, 腦退化不訓練會更差。

我老媽.... 是腦退化。哥姐都不了解, 也不去求助。还說它是人老過程。
2016 我就要求醫院里社工, : 代老媽申請老人中心, 老人院, 及腦評估。
2017 初政府進行評估。然后安排老人中心, 再安排上門物理, 腦 治療師進行訓練。腦退化症。
每星期3次。運動, 寫字, 認字, 思維...
政府有提供老人津貼, 我地要付物理, 職業 治療師費用。 對沖... 打个和。
2017.7 至今有半年了。老媽有進步了。由不能听電話, 現可以听到1.2句。

老人生果金, 夠她用。人 + 生活費而己。** 另需要時, 申請老人生津。你知道吧?

你我老媽有共同病症, 有事可和我交流下。我讀過老人护理, 心理, 家用物理治療呀。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-8-8 09:22
你媽有dementia,我明白, 另你要明白, 腦退化不訓練會更差。
我有給她去日間中心做訓練,另外在家時叫姐姐安排她做運動、寫字、計數等,無奈我媽唔跟,唔做阿姐就算我都無法,我真係好累了

333s    發表於 17-8-8 11:23
333s    發表於 17-8-8 11:23

複式洋房

回覆 pylau 的帖子

請問你住邊區??

侯爵府

對於獨力照顧病人的人,經濟/擔心病人等壓力,真是迫到人都癲。

特別是老人痴呆的,只有變差,越變越差。單是尿片的開支巳很大鑊。

曾經,我也"幻想"過,市面一些專業護理外傭會給我們worry-free 的服務。我本人不用工人照顧。只要好好的照顧患者便ok 了!

現實是,"外傭"是信不過的。炒她們,又花很多錢,真空期又點算?

除了在這兒呻呻,好像沒實質事情可做。

老實說,對著一個時時發脾氣/可能會打人/ 失去自理能力的腦退化病人,我也不想做。請到一個ok 的工人,真的是很大福氣啊。(雖然我對自己工人極之嚴厲,但時時想,她真的不do? 我大鑊。

pylau    發表於 17-8-8 22:05

珊瑚宮

pylau 發表於 17-8-7 23:13
如果可以都唔會請,個個都一樣,激到你死,無奈我得一個人,唔返工到我老左乞食,唉,好很煩 ...
超超..............明白

pylau    發表於 17-8-8 22:06
玩具萬歲!

大宅

會唔會係個菲姐唔鐘意食得咁清淡,自己想食濃味食物又唔敢同你講,俾老人家食午餐肉真係唔理想....可考慮吓分開安排你媽咪食物,你只預先準備媽咪食物,到時侯遙控姐姐蒸熟,如你預先煮熟再叫姐姐翻熱也不太理想吧,魚菜隔夜翻熱都不太好,姐姐就待你放假日俾佢出去買自己嘅食物,不要也不需同佢煮埋。如家有cam更不妨到時到候叫姐姐俾媽咪食生果果汁,要在cam前俾你睇到佢有做,就算你唔介意預先搾果汁,果汁放耐咗營養總會流失。

姐姐嘅衣物就待你放假時叫佢自己洗,就算順便都唔好同佢洗,主僕從屬關係最好要分明,佢知你冇咗佢唔得便更放肆,而你又更覺委屈同唔開心,

也不妨叫AGENT同佢傾吓,當俾佢一個warning等佢醒定啲,佢唔聽指令暪住你俾你媽咪食啲咁唔健康食物,搞到佢肥哂其實真係好過份,唔好就咁算數仲要幫佢煮埋,你怕鬧走佢就叫agent同佢傾

另外,你係呢版都見倒唔係太差嘅姐姐,唔好咁快對所有姐姐绝望。若有宗教信仰就不妨禱告將妈咪交附主或菩薩. 讓祂們減輕你煩惱! 自己經驗往後總有轉機。祝福!

子爵府

回覆樓主

我記得你呀,你請左印定菲?
我又係最近比個菲激死,工都返唔到,我都已對佢地絕對失望。我唔知你住邊區呀,但我見過屋企附近,將軍澳區,有長者有車上午接載去坑口靈實老人中心,下午傍晚載返屋企,我見個婆婆幾開心架,不如你問下屋企附近有冇呢啲服務?

珍珠宮

回覆樓主:

工人太無本心,比成5000元人工都咁過份,不如揾社工安排番老人日間中心,然後再揾過工人,我覺得照顧老人,印尼工人好D,佢哋學廣東話好快!

子爵府

pylau 發表於 17-8-7 22:23
我都知人地都係打份工,唔好咁大期望,而且我呢份工又唔好打,要睇住我唔聽話的媽媽,OK 咁我比多D錢請個所 ...

建議你請印姐。克苦耐勞好多。 如有需要我試介紹你我用的Agent.(她幫我揾個姐姐真係用心揾,好好)

首頁

尾頁

跳至