論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓主你一直都用同一間Agent請工人?

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-8 17:03
會唔會係個菲姐唔鐘意食得咁清淡,自己想食濃味食物又唔敢同你講,俾老人家食午餐肉真係唔理想....可考慮吓 ...
謝謝你呀﹗我明白佢地鍾意重口味的,所以我叫佢鍾意食咩自己買黎煮,但估唔到係罐頭囉...
我知道餸菜隔日不好呀,所以我一早起身煮完先返工囉,我今日煮左兩款魚,叫佢食時煮碟菜,但兩餐都無,只係拿返我煮的出來吃...即係我想唔煮菜都唔得。生果如果我無切定佢又懶得切,除非我買D唔駛切,佢先會拿出來..如果唔係等我回到家我媽又差不多訓,我又要整給她...

我唔介意我做多D家務,只求我媽有得食新鮮野姐,請個人係度都無得食,真係只係等我可以返工既話,我真係放心唔到呀

大宅

chichiho 發表於 17-8-8 17:12
我記得你呀,你請左印定菲?
我又係最近比個菲激死,工都返唔到,我都已對佢地絕對失望。我唔知你住邊區呀 ...
我請左個菲"護理員"呀...你個點激你呀?係照顧BB?我住葵涌區,我有安排媽一星期返兩次專門做認知障礙症的日間中心,我跟佢返過一排佢係果度都好開心的,不過一回家就亂亂地

大宅

karshing 發表於 17-8-8 20:42
工人太無本心,比成5000元人工都咁過份,不如揾社工安排番老人日間中心,然後再揾過工人,我覺得照顧老人, ...
我之前那個是印呀,在香港做左十年,做左個幾月話唔撈,對老人家無耐性,日日黑我面,由早到晚躲廚房玩電話,話佢就鬧我,又話佢以前照顧的老人家唔係咁好聽話。其實佢以前係去老人院睇個婆婆,乜都唔駛做咁滯。我比佢玩殘,日日都喊爆想死咁滯 :(

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-8 21:04
建議你請印姐。克苦耐勞好多。 如有需要我試介紹你我用的Agent.(她幫我揾個姐姐真係用心揾,好好)
...
唉,真係講彩數,之前個印姐唔係咁,大爺咁動也不想動

大宅

jyjy1684825 發表於 17-8-8 21:28
樓主你一直都用同一間Agent請工人?
唔係,三個都唔同,AGENT 費都花唔少

wcpcelia    發表於 17-8-9 11:03

大宅

回覆 pylau 的帖子

你個姐姐真係懶得交關,煮碟菜都懶,可否規定佢地幾時食飯食生果,係個cam度睇吓佢有冇近足,冇就打電話問佢,叫agent話吓佢吧,任何一個脾氣好啲同肯洗衫炒碟菜嘅印姐都好過佢,佢只係倍坐玩電話,連俾你媽咪食得好少少都做唔到又點符合護理員嘅職責, 不妨開始搵吓其他姐姐做後備,你肯出5000應該會較易搵人,有時搵姐姐都係講彩數但點都要試吓搵唔係驚你遲早頂唔順,其實hsbc會release兩個姐姐,會唔會有一個比較好啲....

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-8 22:36

你個姐姐真係懶得交關,煮碟菜都懶,可否規定佢地幾時食飯食生果,係個cam度睇吓佢有冇 ...
我都有諗過問下HSBC 師姐,但佢爸的情況又同我媽唔同,我媽再麻煩D。經歷上次個印姐我對印姐有心理陰影,好似印姐菲姐都係24小時電話不離手。
我這個唯一好處係我話佢唔會駁咀和黑面(不過聽完就算),對我媽都算好耐性,當然我唔係家就唔知喇 :(
唉,我都唔知點算,可能佢唔撈我又無得返工了

大宅

做咗10年嘅老seafood又真係難駕馭,我嗰個請佢時只在港幾個月,因僱主亡故轉咗過嚟,之前係台灣兩年,所以識煮簡單料理,而且有國語底學廣東話好快上手。

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-8 22:51
做咗10年嘅老seafood又真係難駕馭,我嗰個請佢時只在港幾個月,因僱主亡故轉咗過嚟,之前係台灣兩年,所以 ...
你那個都唔錯喎,其實好睇個人有無心,無心打好份工真係乜都假,可惜有心的真是萬中無一

男爵府

可唔可以叫姐姐每日煮埋你餐飯或帶飯,咁咪可以mon住佢煮過乜嘢

子爵府

pylau 發表於 17-8-8 22:15
我請左個菲"護理員"呀...你個點激你呀?係照顧BB?我住葵涌區,我有安排媽一星期返兩次專門做認知障礙症的 ...

菲護理員同工人,我認為冇分別,都係呃飯食

你應該係時候請定下一個,我睇佢應該唔會有咩改善,你無謂同佢勞氣,我三年六個工人,比呢班人激到最近大病一場,所以以後,冇需要一定唔請,一係佢態度良好嘅就降低自己要求,一係就炒費事勞氣

大宅

我個姐姐剛續咗第3個约,係媽咪第1次跌親行唔到倉促請既,係唯一同第一個見嘅姐姐,我地算好好彩,雖然佢都越做越hea,但算纯品脾氣好亦關心媽咪同算聽話,所以其他我都唔理佢,而佢亦越做越舒服所以都唔會咁易走,我都淨係俾最低工資係最近上呢版先識間中俾啲津貼佢。
先排我妈咪突然胃口唔好唔肯食嘢令我好擔心,我向菩薩禱告 (媽咪信佛)將媽咪交付俾佢,媽咪胃口好轉剛剛還嗌肚餓要食消夜

侯爵府

我們這些獨力照顧腦退化家人的一群,每當我們越忙,工人就把握機會享受人生。真的夠膽死什麼也不做/亂煮,反正,老人家不能回應/ 報串。

心痛死我們!

我那個雖然久不久黑面(現在很少很少黑面發脾氣了)。但吩咐的order 一定做足!浸腳/ 煮的菜式等等,一定能交貨。要她跟我爸交流?難了。但at least, 不會餓親我爸爸。

心滿意足了!(我那個好講心情的,她心情好,對我爸爸像自己父親一樣; 心情不好便不出聲; 但一定交足貨)。

請到個"無良心"的,除了心痛,我們可以怎樣做呢?手停口停。可能請100個,90個也當老人家是一件傢具而不是一個人。

人老了,真的很慘。

心痛她們的家人,更慘!

所以,有什麼心事,盡情呻吧!

大宅

hker 發表於 17-8-9 00:55
我們這些獨力照顧腦退化家人的一群,每當我們越忙,工人就把握機會享受人生。真的夠膽死什麼也 ...

你講中晒﹗我問我媽吃了甚麼,她亂說一些,根本不是那回事,所以問她是多餘的,工人看中這點,我回去她們又已吃完就是但煮吧。你姐姐很好了,你又管教得好,起碼交足貨,老人家最緊要食好清潔好,其他野可以隻眼開隻眼閉。
請著個唔好話無良心,只是得過且過日日等出糧的,除了自己做返仲可以點?換一個嗎?可能激到我死左都未有個啱...,尤其是我家大部分時間得工人和她兩人,唉

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-8 23:56

我個姐姐剛續咗第3個约,係媽咪第1次跌親行唔到倉促請既,係唯一同第一個見嘅姐姐,我 ...
你地真係好好彩啊,一擊即中搵到個好的,唔駛轉來轉去又浪費錢又費神。
最緊要對你媽媽好,其他野都可以算了....

我都傾向信佛,等我都向菩薩禱告先 =)

大宅

chichiho 發表於 17-8-8 23:42
菲護理員同工人,我認為冇分別,都係呃飯食

你應該係時候請定下一個,我睇佢應該唔會有咩改善,你無謂同 ...
真係一樣,仲有多D藉口可以做少D,呃多D錢添。
嘩你三年六個工人,我相信好費神,激都激死,真係唔係必要都唔想請,咁你而家辭工自己湊返?
咁攪法我諗我再轉黎都無用,個個都一擔擔,我既要求已經越降越低了,唉

大宅

cometingliu 發表於 17-8-8 23:30
可唔可以叫姐姐每日煮埋你餐飯或帶飯,咁咪可以mon住佢煮過乜嘢
我體諒佢辛苦,所以叫佢唔駛煮埋我,我自己回去煮麵食算。點知我唔係度就亂黎

大宅

開始揾吓新姐姐都冇乜問題,就好似揾工咁都唔一定resign咗先搵,只係keep an eye個market有乜option 係available, 亦可預防你嘅姐姐隨時玩嘢,佢做唔啱都冇乜consequences仲可以越做越少,佢只會越嚟越差,由緊入鬆易,一開始鬆就好難返轉頭,怎樣都要你媽咪得到良好照顧為優先, 揾到啱嘅會免卻你日後好多煩惱,你亦會更有心機與佢磨合,建立長久關係。
印姐服從性較強,亦好少食罐頭,因佢地好驚食咗有豬成份嘅嘢。可考慮揾啲係台灣或新加波照顧開老人家嘅,當地顧主較嚴謹佢地嘅訓練服從性會好啲。如要搵印僱就要快手,過多幾年印尼政府會對輸出印姐有更多管制,可能係要已做緊嘅先可再續約...

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-9 12:21

開始揾吓新姐姐都冇乜問題,就好似揾工咁都唔一定resign咗先搵,只係keep an eye個mark ...
我那個最愛吃沙甸魚(我及爸爸最憎)。當然,沙甸魚是很有益的食物。
幾服從的工人也好,一知屋企"無王管",懶性盡露。

可能,老人真的不得人心呢。又老/ 又耍脾氣/ 失禁換片。

如果,對像是小朋友/ 貓狗,有些工人真的會"自發地"打好份工的。

我不敢想像,我返全職我爸會變成怎樣。很多時,一連幾天外出爸爸巳急速轉差(差到說話也不能,只有呆坐)。

獨力照顧老人的家人,真的很慘。我們唯有互相支持/安慰啦。

首頁

尾頁

跳至