論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

5.4 :
:

怎樣計算疾病津貼的款額?僱主須何時支付? 疾病津貼的款額相等於傭工正常資的五分之四。僱主最遲須在正常發薪日
支付疾病津貼給傭工。

侯爵府

原帖由 wakuwaku 於 09-2-3 14:37 發表
5.4 :
答 :

怎樣計算疾病津貼的款額?僱主須何時支付? 疾病津貼的款額相等於傭工正常資的五分之四。僱主最遲須在正常發薪日
支付疾病津貼給傭工。

...

即係話, 平時一日兩日果d sick leave, 係no pay 既, 你公司出人工比你係人情, 正常係sick leave 無人工既

但, 如果經醫生簽發連續超過4日的病假紙呢, 呢4日就要出4/5 人工啦, 呢d 未叫疾病津貼law, 明吾明?

即係話, 如果佢今個月, 拿左一日sick leave, 佢既人工就會係, 3580 - (3580x12/365) = 3462.3

但如果佢拿連續4日的sick leave 呢, 你就要比

3580 - (23.54x4) = 3,485.84

男爵府

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-3 15:34 發表

即係話, 平時一日兩日果d sick leave, 係no pay 既, 你公司出人工比你係人情, 正常係sick leave 無人工既

但, 如果經醫生簽發連續超過4日的病假紙呢, 呢4日就要出4/5 人工啦, 呢d 未叫疾病津貼law, 明吾明?

即係 ...

0甘都好d,我仲以為工人病左吾做野,我又要請假湊仔都仲要出糧俾佢tim.
many thanks

首頁

尾頁

跳至