論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人2月時來的,有2年台灣經驗,但一到我家説只懂照顧老人家,但我家一家四口沒有老人家給她照顧,又説不懂煮飯。無乜記性,做嘢吾仔細。做了約2個月,買了智能手機便時常what apps, 戴著earphone煮飯...
都有打去agent叫佢話個工人。話那幾天係好d嘅。所以我又忍了下來。六月時工人又叫我幫佢去agent那兒取回passport.我叫佢自己去攞因為不是我要keep的。agent話佢麻煩,通常還完$才取回passport的.我沒有理她取不取回,但只覺佢麻煩
上星期佢話要睇醫生,佢問我知吾知佢之前有typhus,是容易肚痛,頭痛。佢個agent知的,那我打去問agent,佢話工人沒有這種病。agent提議我換工人

男爵府

回覆 Ottomom 的帖子

我幫工人book了醫生,叫佢睇完帶回醫生紙,只寫腸胃炎。這agent我們用了10年以上,通常d工人都乖的,之前的工人也可以的。換又一筆錢,掙扎中

男爵府

我家有2個細路,但我不用工人接送的。我自己身體弱,不能做多家務,我自己又不懂煮飯,多了來也是工人。她說不懂煮飯那星期,我媽教了她成個月。換又徒我媽心機

大宅

可以pm我agent 嗎?

男爵府

Ottomom 發表於 17-8-8 16:42
工人2月時來的,有2年台灣經驗,但一到我家説只懂照顧老人家,但我家一家四口沒有老人家給她照顧,又説不懂 ...

佢似玩野想你炒

子爵府

工人2月時來的,有2年台灣經驗,但一到我家説只懂照顧老人家,但我家一家四口沒有老人家給她照顧,又説不懂 ...
台灣做過的,多是照顧老弱傷殘
我4月請的印,也是在台灣照顧唔識行的中年男人

但我有係電腦interview 她,講清楚要做乜野,我家主要清潔,煮飯我自己煮,因我煮食ok, 唔想教!

我睇我工人暫時ok, 清潔可以,冇博咀,黑面!

男爵府

回覆 BaolawBB 的帖子

都吾明博炒好笨

男爵府

佢剛今個月才還完$,找新工又扣過?真係吾知d工人點想

公爵府

請左新的再換la, 你個工人態度吾好,
台灣做老人都會煮粥la,根本吾想學.
什麼都不做退白養佢.

男爵府

回覆 lilysun123 的帖子

係的,申請新工人都要時間,等得哩差不多,希望可以一個月通知這工人,省d錢

男爵府

剛申請了新工人,怎麼一個月通知現在的工人最好?希望不會玩嘢

公爵府

Ottomom 發表於 17-8-10 20:04

剛申請了新工人,怎麼一個月通知現在的工人最好?希望不會玩嘢 ...

等immd批左visa先通知佢
海外印要大約4個月,菲姐就吾知.

男爵府

謝謝,即批visa就一個月通知現在的工人,希望順利。謝謝你

公爵府

Ottomom 發表於 17-8-10 21:16

謝謝,即批visa就一個月通知現在的工人,希望順利。謝謝你 ...

抄佢時記得簽终止合約通知書,可以問新agent拿.
然後fax去immd.

男爵府

謝謝你,希望順利

子爵府

Agent 實叫你換工人啦
佢又有姐姐可以賣比新雇主了!yeah !

首頁

尾頁

跳至