懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個post都係想呻下,因為bb週數都仲係好細,每次預到一d覺得較涼既食物時都會停一停諗一諗,自己媽咪會提點我某一d食物依家唔好食,因為涼!但99就會話:邊到涼呀!唉,夾係中間,我自己有時對住99都怕怕,佢又要迫你食!好似有次佢煲左青紅蘿白湯叫我飲,我媽咪知道左之後叫我之後都唔好飲,因為有青蘿蔔,我99就成日話:飲少少唔怕,有時真係嬲嬲地,萬一出左事我會嬲佢一世,但又唔想因爲咁攪到d關係變差!唉!

第二件事,其實我都唔算係迷信既人,但我99就佢自己鐘意既事就迷信!例如:唔好食蟹,因為生出來個bb會多手多腳(我只信蟹係好毒)。唔好食羊,因為食左羊會發羊吊(咁食雞係唔係發雞溫┑( ̄Д  ̄)┍)又話唔好係張床上面做任何野,只可以用來睡覺。有時覺得咁多規矩人都癲!

大宅

回覆樓主:

D奶奶都好鍾意「少少吾怕」架喎。
你地同住?

始終吾係佢個女。
通常有緊要事,佢又會叫你兩公婆自己商量,吾想上身。

你照同佢説話係涼果事實,別理她

別墅

回覆樓主:

如果唔係同佢地同住,我就聽完就算。始終年代唔同嘛。佢地個套好根深蒂固,你好難一下子要佢接受新嘢。

你可以試下咩都話係醫生話。呢樣醫生話食得,呢樣佢話唔食得。由得佢地講,你唔食可以點迫你。

不過你又可以放鬆點,又唔會因爲你食左一舊仔青蘿蔔就無左個BB。有啲食物真係要避,去睇下書睇下啲學者嘅意見。西醫角度真係唔會叫你特別介口,最重要係保持心境開朗,飲食均衡。

大宅

燉蛋媽媽 發表於 17-8-8 18:50
如果唔係同佢地同住,我就聽完就算。始終年代唔同嘛。佢地個套好根深蒂固,你好難一下子要佢接受新嘢。

你 ...

Agree, 搵專業出來,她博吾到

我99 都興:以前我托阿仔,未又係甘。
救命

男爵府

回覆樓主

其實d所謂涼野,只要係煮熟,如果你問西醫,佢都會答食得,睇你信中定西醫,你揀信你阿媽嘅,就叫老公要識做,99叫你食唔啱食嘅野時幫你口。
迷信嗰d有時好似宗教信仰咁,基本上你改變唔到佢,正如你唔信佢亦感化唔到你,咁咪由佢自言自語下。

大宅

回覆樓主

涼野就堅持唔食,至於羊、蟹呢d唔食又無壞處,就當聽佢話唔食囉(我阿媽同99都叫我唔好食羊),學樓上話齋,叫老公幫口,有時我99話呢樣唔怕既,我姑仔好醒就話:唔肯定就唔好食啦,平息了!

別墅

KILW 發表於 17-8-8 19:06
其實d所謂涼野,只要係煮熟,如果你問西醫,佢都會答食得,睇你信中定西醫,你揀信你阿媽嘅,就叫老公要識 ...

我老公都有幫口,但99就會發左癲咁
┬─┬ ノ( ゜-゜ノ)

別墅

Joscky 發表於 17-8-8 19:23
涼野就堅持唔食,至於羊、蟹呢d唔食又無壞處,就當聽佢話唔食囉(我阿媽同99都叫我唔好食羊),學樓上話齋 ...

我地都想多個人support 我地,但我老公係獨子⋯ಥ_ಥ

大宅

chingsss 發表於 17-8-8 20:15
我老公都有幫口,但99就會發左癲咁
┬─┬ ノ( ゜-゜ノ)

可唔可以扮飽,話晏d 先食/飲,之後不了了之

之後99 會習慣左你成日都話飽,就唔會懷疑

男爵府

回覆樓主

如果吾係婆婆媽媽一起住,聽完未算咯,自己鐘意乜都食少少係對,千其吾好影響心情

複式洋房

點解d post成日都話奶奶既?奶奶無女既咩?好彩我奶奶唔會管我咁多,但佢會隔晚煲湯我飲,佢煲乜我都飲少少,我覺得佢好好喎

別墅

回覆樓主

你奶奶同我奶奶勁似喎
我會反抗
因為佢迫我都無用
我有左之後對佢煮既野完全食唔落
見到就反胃
所以我已經好耐無食佢煮既野
我老公好體諒我喎
佢會買我想食既野返黎坐埋一齊食

別墅

gweni117 發表於 17-8-8 21:26
點解d post成日都話奶奶既?奶奶無女既咩?好彩我奶奶唔會管我咁多,但佢會隔晚煲湯我飲,佢煲乜我都飲少少 ...

我奶奶的確無女

別墅

snoopyshan 發表於 17-8-8 22:02
我奶奶的確無女

我99都係無女!你明我既心情(感動)

複式洋房

我堅持自己有咩食得,有咩唔食得,仔女係自己,上次我老爺奶奶都係咁叫我食,我都唔食。加油

子爵府

回覆樓主:

涼唔涼視乎你體質,如果對嗰樣食物冇敏感咪食少少應酬下,真係唔想食咪直接話飽囉,好少問題啫,有時又唔使咁緊張ge。我孕期冇點戒口,so far bb依家好健康

別墅

pigpiglamlam 發表於 17-8-8 23:03

涼唔涼視乎你體質,如果對嗰樣食物冇敏感咪食少少應酬下, ...

嗯,我明都要睇自己體質,但我奶奶成日將佢自己既體質套用哂全家人身上,有時我都當聽唔到,因為我奶奶一開口同佢講涼或者醫生講唔食得佢都係聽唔入耳o(︶︿︶)o
有時嬲嬲地會心諗:你咁叻不如做埋婦產科醫生啦

子爵府

chingsss 發表於 17-8-8 23:07
嗯,我明都要睇自己體質,但我奶奶成日將佢自己既體質套用哂全家人身上,有時我都當聽唔到,因為我奶奶一 ...

老人家係咁,佢始終唔係出生喺我哋ge年代,你咪選擇性聽囉

大宅

chingsss 發表於 17-8-8 17:39
呢個post都係想呻下,因為bb週數都仲係好細,每次預到一d覺得較涼既食物時都會停一停諗一諗,自己媽咪會提 ...

我99都會要求我食某d野又唔比我食某d野。佢要我食我唔想食就賴話bb口味似爸爸。如果個樣食物係老公會食,但我唔想食,我會照夾落碗,但隔一陣就掉落老公個碗到等佢食埋佢。我地唔同住,99唔想我食嘅野,我唔會係佢面前食,但我會係自己屋企或返工時食。
的確,懷孕後心情會煩躁d,仲要聽長老們指指點點會好嬲。大家一齊加油啦!

複式洋房

回覆樓主

唉~
D老人永遠只會用舊思想捻嘢!

我99成日話我瘦,驚死我肚入面個B唔夠營養!
根本就冇根據,我人瘦je,肚入面個B識吸收咪得lor!

作為後生都明白佢地係老土!
但係,有時聽到真係又嬲、又委屈!
係唔可以駁佢嘴果下先辛苦!
費事搞到面左左,發生d婆媳糾紛就唔好啦~

首頁

尾頁

跳至