自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同小朋友的家長完全唔熟,早幾日係室內遊樂場撞到阿仔個同學仔,因阿仔日日返來都會提個位小朋友,又話好鐘意同佢玩,所以我有印象。今日見到佢同佢媽咪,同佢地打完招呼我就一心唸到大家好朋友不如一齊玩啦。於是我咪問佢想玩咩呀,不如一齊去排隊玩啦,個阿媽話行我地行個圏先,咁於是我地各自各走開。我對仔女又好堅持排個最多人排的玩,咁好啦照排,我地一路排,間唔中就會見佢同學仔同媽咪行過,又無特別再傾計,我離遠望見佢地玩過D無咁多人排的遊戲。排左九個字,中途其實真係好攰,差不多輪到我地個陣,我突然唔知點解見到個同學仔zip 左係我對仔女中間,之後我見佢阿媽係隊出面對住我笑。

大宅

回覆樓主

太長分開兩段,咁我個刻意識到佢想痴我地玩,我就問個同學仔:「咦!做乜呀?」個同學仔好怕醜唔出聲,望住佢媽咪,佢媽咪係咁離遠同佢打眼色,個小朋友似唔明,走出去搵返媽媽,個媽咪竟夾硬推返過女入來,今次仲自己一齊zip埋來,企左係一齊。我個刻真係嬲嬲地,但又費事黑面,笑笑口問佢仲乜呀,個阿媽超厚面皮笑笑口答佢個女掛住我個仔,想睇下我地玩乜同埋想搵我仔影相,未講完,已經輪到我地,個阿媽繼續厚面皮當左自己排我後面,攞飛俾職員自己兩母女入去玩

大宅

anpanman_baby 發表於 17-8-9 00:44
太長分開兩段,咁我個刻意識到佢想痴我地玩,我就問個同學仔:「咦!做乜呀?」個同學仔好怕醜唔出聲,望住 ...

其實令我最唔開心係,呢樣野令到排我後面的父母好不滿,佢以為我俾佢地打尖,對父母玩的時侯坐我後面,不停同佢小朋友大聲講唔好學似D人唔排隊呀。其實事出突然,當下我真係唔知俾咩反應個同學仔阿媽,而且大家又同校。之後玩完,個同學仔阿媽視我不見,連bye bye 都無講拖左個囡走,所以個日全日好唔開心,無啦啦俾人插隊仲要被人話

SiuBBee    發表於 17-8-9 12:01

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

唔使嬲,一次室內遊樂場就暴露晒呢D家長嘅人格,以後同佢可以少交往,小朋友大家friend就夠。

不過我幾担心平時佢點教自己嘅仔女,小朋友學埋佢阿媽嗰套就死。

珍珠宮

回覆樓主

雖然係「癡」你哋玩,但如果我小朋友同佢玩得埋,我唔會介意。如果你介意,下次唔好再同呢個家長有任何接觸,同埋我覺得你唔好喺呢度講得咁揚,始終大家仲係同學仔,仲會碰面,如果咁啱個家長睇到呢個post,以後大家只會尷尬。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

anpanman_baby 發表於 17-8-9 00:51

其實令我最唔開心係,呢樣野令到排我後面的父母好不滿 ...

明顯呢D人修養有問題啦

蛋皇哥0127    發表於 17-8-9 08:58

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你明知佢係打尖但唔出聲 , 俾後面人話你係應該既 。

大宅

AACheungCheung 發表於 17-8-9 00:57
你明知佢係打尖但唔出聲 , 俾後面人話你係應該既 。

唉,第一次只有個小朋友zip入來,第二次個阿媽一齊zip入來都冇出聲,只一味對住我地笑,而且我問完佢做乜呀已經到我地,個埸面好尷尬

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

咁真係好尷尬 話佢又唔係
唔話佢自己條氣又唔順
為有下次見到佢即走

利申:我一向做獨家村

大宅

cudy119 發表於 17-8-9 01:03
咁真係好尷尬 話佢又唔係
唔話佢自己條氣又唔順
為有下次見到佢即走

就係囉,我老公都係咁教我

禁止發言

回覆樓主:

大宅

angellate 發表於 17-8-9 01:18
係囉。。d父母仍然覺得冇問題個下好野吖麻。。話說前幾日我又係遇到呢d扮熟打尖既人。。我正正排係佢地後面 ...

真心唔明點解有人會咁厚面皮,仲要同個仔女一齊,我個仔玩完之後仲問我個同學仔去左邊,未影相呀

琥珀宮

anpanman_baby 發表於 17-8-9 00:51

其實令我最唔開心係,呢樣野令到排我後面的父母好不滿 ...

「佢以為我俾佢地打尖 .......無啦啦俾人插隊仲要被人話」

唔係以為,事實係你俾佢地打尖 。

你無被人插隊,被人插隊的受害者係排你後面的人。

你唔係無啦啦被人話

大宅

木土土 發表於 17-8-9 01:24

「佢以為我俾佢地打尖 .......無啦啦俾人插隊仲要被人話」

你有道理,因為佢係我之後玩,但我個心意係唔想,其實個刻咁短時間又咁的關係,應該點應對?真心想請教

子爵府

回覆樓主:

事出突然真係好難推,而且佢厚面皮到咁, 最後一刻先入, 宛轉啲都唔夠時間, 直接又怕, 最慘係玩就扮熟, 玩完說話都無走人。

大宅

anpanman_baby 發表於 17-8-9 01:28
你有道理,因為佢係我之後玩,但我個心意係唔想,其實個刻咁短時間又咁的關係,應該點應對?真心想請教
...

算啦!已經過了去,明白你既難處!

琥珀宮

anpanman_baby 發表於 17-8-9 01:28
...

問佢小朋友係咪想玩,想玩就要排隊,唔可以打尖。

若怕唔好意思唔想講,就唯有接受自己有錯比人話係應得。

男爵府

回覆樓主:

真心請教
如果有人扮熟咁插入黎想打尖,其實應該點做好呢?
我都試過幾次咁嘅情況,有排排下隊有同學家長同我寒喧幾句就唔走排響我前面。
又經常排隊時小朋友d同學又排埋黎。
有無d方法唔得失人,但又可以對其他排隊人士公平呢?

男爵府

木土土 發表於 17-8-9 01:40

問佢小朋友係咪想玩,想玩就要排隊,唔可以打尖。

同意你講法。
所以我都試過比人話啞忍。
雖然我知我係幫兇,但為左日後大家見到面唔好咁尷尬,我好無奈地接受。

大宅

回覆樓主

咁,如果幾個家庭一齊去,分開排隊比小朋友玩,又有無問題?

首頁

尾頁

跳至