自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

西醫咩都話無得醫架

朋友話浸會中醫針灸治療好掂,不過好爆。你試下打去問下~

侯爵府

2018復活節勳章

Germine 發表於 17-8-9 01:12
見到爸爸成日膝頭痛,行路都辛苦,我個心好痛。除左食止痛藥,唔知有冇特效藥食左會好d呢? ...

JM 我爸爸以前都有呢個問題

骨科醫生有建議每日暖水浸腳10-15分鐘 (如果有高血壓, 5分鐘或見頭暈就要停 / 飯前飯後都唔好浸, 係食飯後1.5-2小時浸會比較好)

做下按摩 (輕按, 唔好太大力, 按完用熱毛巾敷下)

食葡萄糖鞍

酸嘢, 太甜嘅嘢 (因我爸有糖尿) 唔好食太多。

針灸,超work, 我爸話針完後真係無咁痛架, 配合中醫治療。

侯爵府

醒目開學勳章

見到爸爸成日膝頭痛,行路都辛苦,我個心好痛。除左食止痛藥,唔知有冇特效藥食左會好d呢? ...

骨刺可以舒緩

珍珠宮

o係無得醫, 我媽都係咁, 佢只能減重同食止痛藥. 因為換菠蘿蓋都無用.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

骨刺即係軟骨增生, 所以食葡萄糖胺係冇用架....葡萄糖胺係FOR軟骨退化.....
我老公都有骨刺, 係腳板, 因為踢波受傷冇好好治療, 受傷性軟骨增生, 骨刺西醫會開刀割, 但好快又會生返出黎. 跌打醫法係將條骨刺按平, 等佢冇突出黎吉住, 咁就唔會痛, 復發時間比較慢, 果時我老公係日日去比醫師按, 按左一個半月....都有十年前, 而家雖然間中都有D痛, 但冇影響到佢去踢波....

伯爵府

回覆樓主

我媽肩頸又係有,中西醫都話冇得醫只能舒援……佢就keep住去中醫推拿同針灸先冇咁痛……

水晶宮

回覆樓主:

游水

男爵府

回覆樓主:

我阿媽膝頭有骨刺,用白醋淋落煲飯度,用布包住有醋熱飯 look 有骨刺位置,就好了。因為醋可以溶到骨刺,希望幫到你。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

嚴重可以考慮換關節

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

家父膝頭早7-8年開始有退化問題,痛,但佢本人唔想靠止痛藥

之後,佢去d高頻電療嘅舖頭 (佢地話好多公公婆婆排隊去電,唔駛錢),試過幾好,但要日日做,好煩,佢叫我幫佢搵,格價,我發現呢d日本機香港買要約4萬,然後响BK呢度二手市場search,遇到一位師兄,佢試過買二手日本機,响日本ship嚟香港,只係幾千,於是我同家父商量後,托呢位師兄揾日本朋友幫我搵,二手機唔係成日有,之後佢搵到,報咗個價俾我OK,就幫我買,仲好到無叫我先俾錢!

家父一路有用,每日電,先叫舒緩到,中間我有俾過精油佢試,效果唔明顯,有日有朋友問我關節問題,我先醒起MSM可能幫到,我俾兩老食MSM+vit C (有位自然療法醫師話,無vit C,MSM吸收差d,所以要連500mg Vit C一齊食

家父食咗兩個星期之後,佢話好多年未試過咁少痛喇!
之後佢一路有keep住食,我亦叫家母食,因為佢好鍾意行山,損耗大

MSM可幫助軟骨生長

我係响iherb 買,平過HK買同類產品好多!
Doctor's Best, Glucosamine Chondroitin MSM with OptiMSM, 240 Veggie Caps

希望幫到手!

i_jdg    發表於 17-8-9 11:54

男爵府

回覆 avril19 的帖子

是否網購, 因我頸有骨次, 媽膝頭又係行路痛, 想買來試下.
請POST LINK, TKS

民房

回覆 KUENKUEN1970 的帖子

以下兩種產品, 都可否幫助及舒緩, 如有需要, 可pm查詢~

***骨頭缺鈣:***
腰酸背痛關節痛骨頭痛,骨刺,怕風,關節響聲,變矮。孩子個矮,X型腿,O型腿。

👍強鈣(與147種疾病有關)
鈣的功能是組成骨骼、傳導神經、幫助血液凝結與維持正常心跳,控制血壓以及預防結腸癌~
鈣與147種疾病有關。
單獨鈣是不利人體吸收的。
強鈣配方含有五種天然鈣(乳酸鈣、檸檬酸鈣、碳酸鈣、磷酸鈣、流酸鈣),再配上鎂、維他命D-3和B-2,幫助鈣在體內的吸收及流通。

***菠蘿酵素***

~ 適用於:抗過敏、發炎、舒緩關節疼痛

一、抗發炎。
二、舒緩肌肉及關節傷害。
三、促進手術後傷口的復原。
四、去除傷口的壞死組織-具有清瘡作用。
五、改善關節炎的腫痛症狀。
六、改善呼吸道功能。
七、重建消化道機能。
八、減低心血管疾病與中風的發生率。
九、提升免疫功能。
十、抑制某些癌細胞的生長。

男爵府

熱血勳章

KUENKUEN1970 發表於 17-8-9 11:38
回覆 avril19 的帖子

是否網購, 因我頸有骨次, 媽膝頭又係行路痛, 想買來試下.

直銷產品,如想試,可代買,試岩先入會,長遠計自己入會飲係最抵的。

大宅

2024年龍年勳章

我媽媽大約係二十年前都曾經係尾龍骨第四五六七節生骨刺,當時医生又係話冇得医,跟住有人同佢講,用白醋煮熱敷係患處,媽媽用左二十支白醋就好返,而家都冇復發,希望幫到你。

伯爵府

我老公膝蓋,手腕長期痛,我係iherb訂萄葡糖鞍比佢食。早晚各-粒,2個月到全無痛,行動自如返晒。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

好多謝各位jm提供資料,非常有用

大宅

睛靈勳章

我妹之前膝頭生骨刺,佢自己用拍打方式治療好,你可以GOOGLE一下相關資料~

首頁

尾頁

跳至