自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

一次又一次為乜呢

公爵府

回覆樓主:

又係佢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

見工隱瞞案底 盜學生資料冊 上門補習偷竊 女教師孭7罪再囚30月

曾訛稱是名校教師而自抬身價詐騙並因而鋃鐺入獄的「大話女教師」,前年出獄後不足半年便重施故技,向多名家長訛稱是他們子女學校的教師,「自薦」可上門補習而索取高昂補習費,更順手牽羊偷走對方家中財物;她亦隱瞞案底應徵補習社,並在面試時偷走補習社載有學生資料的登記冊。涉案女教師承認盜竊及詐騙等共七罪,昨在區域法院被判囚三十個月。法官直指其重複犯案行為近乎病態騙徒,且已用盡了法庭的同情心。

被告劉靜兒,卅三歲。辯方昨求情指,被告是個勤奮、顧家,為家庭付出一切的人,但她在家中連一張床也沒有。被告中五畢業後轉讀夜校,終取得教院學位,於一○年獲聘任小學教師,生活原步入光明,卻因弟弟嗜賭欠債,被告需替他還債,故當兼職補習老師,卻因影響到正職而被要求辭職。

官斥被告用盡法庭同情心 被告其後從事超市工作等,工時往往達十七小時,工作壓力加上不懂處理家人債務問題,以致精神病發;被告曾因企圖跳樓而兩度入住精神病院,後又出現幻聽。辯方指被告已決定不再為弟弟還債,明白為此已斷送前途。

法官判刑時指,被告訛稱是老師而成功進入學生家中,不但濫用家長學童對其信任,犯事亦涉及一定的計劃及鋪排,行為近乎入屋犯法。再者,被告犯下前六案而被捕,但她不知收斂再度犯案,一犯再犯。法官指被告早年亦已因相類罪行而被判囚,重複的犯案已用盡法庭的同情心。

精神及家庭困擾 難作求情 對於被告壓力管理不善致犯案,法庭雖同情其處境,但指社會上大部分人亦有各自的壓力,他人會以合法途徑處理,被告的個人困擾不能作為罔顧他人感受和權利的藉口,精神報告也沒指她是因病犯案,故其精神及家庭困難並非有效求情理由。

被告承認四項盜竊及三項以欺騙手段取得財產罪名,案情指她由前年十二月起,先後向多名家長自稱補習老師或訛稱是對方子女學校的老師,強行要替學童補習,再索取高昂補習費,有時更由傍晚一直補習至午夜;她又在上門補習期間盜取屋內的手袋等財物。此外,被告向補習社應徵導師時訛稱自己無案底,又偷取其中一間補習社的學生資料冊,從而取得本案中一名學童的資料。

案件編號:DCCC 690/2016
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實,佢精神係唔係有問題呢?咁就做得出?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

麻煩貓 發表於 17-8-9 08:48
又係佢
早幾年 BK & EK 畀佢搞到雞犬不靈, 一有會員搵導師就向我查證係咪呢位呃人老師.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

my005 發表於 17-8-9 08:49
其實,佢精神係唔係有問題呢?咁就做得出?
之前既報導話佢係有情緒病

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

miriam 發表於 17-8-9 08:50
之前既報導話佢係有情緒病

咁我諗佢惡化左喇,而家進一步成為左精神病,仲有發錢寒徵兆添﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

開心吸收勳章

好得人驚

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

係病態騙徒搵人上門補習真係要好小心

王國長老

my005 發表於 17-8-9 08:53
咁我諗佢惡化左喇,而家進一步成為左精神病,仲有發錢寒徵兆添﹗
亦都體諒做教師真係壓力大, 減唔到壓時鑄成大錯.

珍珠宮

搵上門補習老師,真係要好小心

珊瑚宮

miriam 發表於 17-8-9 08:57
亦都體諒做教師真係壓力大, 減唔到壓時鑄成大錯.

我無留意佢背景,佢真係好過教師?

唔係只係做過補習老師咩?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

麻煩貓 發表於 17-8-9 08:48
又係佢

好似都係EK之前一直講果個,果個老好多,有五十歲,呢個33歲

王國長老

my005 發表於 17-8-9 08:58
我無留意佢背景,佢真係好過教師?

唔係只係做過補習老師咩?
佢真係前教師, 幾年前有會員講過

王國長老

McDonna 發表於 17-8-9 09:01
好似都係EK之前一直講果個,果個老好多,有五十歲,呢個33歲
同一個人

珊瑚宮

miriam 發表於 17-8-9 09:03
佢真係前教師, 幾年前有會員講過

咁教師都有心術不正同變態既,又未必關壓力事既。(响教師圈,聽得太多)

王國長老

my005 發表於 17-8-9 09:06
咁教師都有心術不正同變態既,又未必關壓力事既。(响教師圈,聽得太多)
...
我有親人同朋友都係教師, 完全唔可以抹殺佢地壓力真係好大.

珊瑚宮

miriam 發表於 17-8-9 09:08
我有親人同朋友都係教師, 完全唔可以抹殺佢地壓力真係好大.

我都知壓力好大,但佢做到咁,就唔可以再用壓力大黎做藉口喇。

呢個年頭,邊個唔承受好大壓力?

王國長老

my005 發表於 17-8-9 09:12
我都知壓力好大,但佢做到咁,就唔可以再用壓力大黎做藉口喇。

呢個年頭,邊個唔承受好大壓力?
佢唔去面對問題重複犯錯真係無野講, 依家自食其果無得怨, 會唔會改過自身真係睇佢咋.

my005    發表於 17-8-9 09:28

琥珀宮

首頁

尾頁

跳至