親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無JM試過passport未夠6個月(只有5個月)而成功入境日本架?

失策之作!

子爵府

981228 發表於 17-8-9 10:11
請問有無JM試過passport未夠6個月(只有5個月)而成功入境日本架?

失策之作!

聽說日本是看你護照有效期,理論上是可入境日本,但實際上當然入境官員會按你的情况而决定(就算你護照有效期超過六個月,如對你有懷疑,怕你會逾期居留也-樣可不给你入境旅遊),我見你寫護照剛少於6個月,你咪出發前盡早去申請新護照,並把這申请收據帶身上過關,如有爭議也可给日本入境官员看求情求通融!

我估你從香港上飛机前航空公司柜台checkin,如你護照期問題入不到境,他們會提醒你!

再穩陣些,你咪去日本领事馆問下這情况是否可入境日本!有日本官方答覆你自已也放心?

禁止訪問

大宅

fatboyL2 發表於 17-8-9 10:31

聽說日本是看你護照有效期,理論上是可入境日本,但實際上 ...

唔該晒你

大宅

clubman1800 發表於 17-8-9 10:38
試過的人唔算多, 對上幾年, 應該有 999個左右

因為護照有

有你出場解答我,我就放心晒啦

真心多謝你

水晶宮

其實哩D咩咩PASSPORT唔夠6個月嘅問題...上網就已經SEARCH到邊個國家會嚴格處理, 邊D國家冇相關規定架喇 !!

禁止訪問

男爵府

應該可以入境的, 如怕
快d去申請passport 趕得切就帶埋叫取passport張紙在身安全D

出境可能比人話一話, "到期換passport",

我帶小朋友出境,passport就到期(我申請了, 只是未取)
比入境處哦一哦 "換passport"

wcpcelia    發表於 17-8-9 11:07

大宅

subb 發表於 17-8-9 10:56
應該可以入境的, 如怕
快d去申請passport 趕得切就帶埋叫取passport張紙在身安全D

明白!唔該晒

子爵府

981228 發表於 17-8-9 10:11

失策之作!

我和仔都試過不足6個月入境日本,兩次不同時間出發。

子爵府

981228 發表於 17-8-9 10:40
有你出場解答我,我就放心晒啦

真心多謝你

並非每位JM都似你咁厚道,懂得欣賞别人的好。

大宅

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

咁就好啦! 唔該晒

大宅

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

哈哈~~
我一直都好欣賞clubman1800架!

有時佢答人嘅STYLE係比較另類D, 但睇得出佢係好有心幫人......

你睇我問咗一句, 佢可以打一大篇嚟回覆我, 仲要知道我仲會擔心D咩問題 (例如航空公司會唔會唔比上機), 其實佢真係好細心

我知我出呢個POST都隨時會比人串係月經POST, 但鬼叫自己咁失策咩, 如果比人串吓但得個安心都抵啦

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

日本無要求護照有效期6個月,但航空公司有!
我試過HKE ok, 但聽過好多人講CX 會唔出boarding pass 俾你!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

回覆 981228 的帖子

我直問過CX地勤或打電話問CX,她們答我去日本,SAR passport少過6個月到期日也可以。

男爵府

減齡達人勳章

clubman1800 發表於 17-8-9 14:56
又係 "聽返來" ? 無意思了.

我都好想 "好多人" 出來講下唔出 Boarding Pass 的親身經驗 ( 記住係去日本, ...

可能係呢篇新聞誤導左我咁多年!
http://dailynews.sina.com/bg/ent/hktwstar/phoenixtv/20131222/19505294813.html

大宅

mcheung 發表於 17-8-9 14:57
回覆 981228 的帖子

我直問過CX地勤或打電話問CX,她們答我去日本,SAR passport少過6個月到期日也可以。 ...

感謝你的回覆!

雖然我唔係坐CX, 但好多回覆都話無問題,我都定好多

男爵府

我朋友真係試過飛前二天才發現個女PASSPORT過期

即去灣仔入境處申請, 雖然未有新PASSPORT但都可以在SG入到境 !

所以我每次買完機票, 一定CHECK下一家PASSPORT 先

大宅

kekawai 發表於 17-8-9 15:21
可能係呢篇新聞誤導左我咁多年!
http://dailynews.sina.com/bg/ent/hktwstar/phoenixtv/20131222/1950529 ...

唔緊要!呢個題目的確係好多人嘅迷思

首頁

尾頁

跳至