家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lakgarden 發表於 17-8-21 17:21

請問隻基金unit price有冇大上落呢?

睇錯問題sorry

男爵府

cheese_lai 發表於 17-8-21 17:26
多謝你分享,因為我是這間 agent, 同時自己也買了,回報不錯,因為不需要一開始就給手續費用,是離場才計 ...

我識有哥間公司agent自己都有買,所以我先敢買

禁止訪問

大宅

cheese_lai 發表於 17-8-22 10:13
其實是宏x 獨有既派息基金

安聯收益及增長基金?

比多次機會你, 真係獨有?

侯爵府

cheese_lai 發表於 17-8-22 10:13
其實是宏x 獨有既派息基金

不是x利獨有啩,各大投資平台都可買賣,不過佢歸納入投資選擇,但經保險公司變相lock 5年,又着重美市,我仲考慮中

大宅

lakgarden 發表於 17-8-22 10:57
不是x利獨有啩,各大投資平台都可買賣,不過佢歸納入投資選擇,但經保險公司變相lock 5年,又着重美市,我仲考 ...

投資平台管理費相對都平

宏x 另外有一項叫帳戶維持費,每年1.2%
依個唔知係咪真呢? 等agent答

http://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1855428/

http://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1857261/

請agent回應一下細節,風險

侯爵府

Miccchellle 發表於 17-8-22 09:05
Agent有講依家派9%,但息口唔係fixed,佢叫我預7%到時收錢多左會開心d
我自己收緊9%, 當時個朋友同我講係8%, 呢D息口唔會fixed, 正如股息一樣.其實呢類收息基金, 同買股票收息原理差唔多, 只係佢每月派, 股票可能每季, 每半年一次.
而價位, 大家都有上落.

侯爵府

天之驕子 發表於 17-8-22 11:18
投資平台管理費相對都平

宏x 另外有一項叫帳戶維持費,每年1.2%
我唔係agent, 不過都有睇呢段嘢, 其實入面D資料都有少少錯, 其次係個寫個位好似係A公司agent.

大宅

katrinamama 發表於 17-8-22 11:48
我唔係agent, 不過都有睇呢段嘢, 其實入面D資料都有少少錯, 其次係個寫個位好似係A公司agent. ...

唔理佢係a,b,c公司啦
重點係講出細節,同風險所在

另外依個都有講

http://investruly.blogspot.hk/2017/01/vs.html?m=1

可換股債券的評級有54%為沒有評級

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Maybola 發表於 17-8-21 15:24
好似係自己錢派比自己

x 2

好多都係賺息蝕價,因基金每單位價格是會跌的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

天之驕子 發表於 17-8-22 12:21
唔理佢係a,b,c公司啦
重點係講出細節,同風險所在
咁有咩投資係無風險???

大宅

katrinamama 發表於 17-8-22 13:38
咁有咩投資係無風險???

咩都有風險
只係要知清楚風險所在,同產品係d咩黎
只係講安聯依隻高風險,如宏x買,又要綁幾年

不如買恆大,碧桂園,海航果d債券
起碼知自己買緊咩先

你覺得咁既產品值咪繼續買,無人阻你
大家理性分析了解清楚而已,不過睇怕agent 無講清楚比你知,以上我轉post入面講既內容風險

侯爵府

回覆樓主:

多謝資料!

利申,我有買基金,係銀行買入除認購費冇其他費用又冇限年期,咁耐都接受咗基金本身的管理費.
但如果X利又另加1.2%,似乎太不化算,要agent確認吓

侯爵府

天之驕子 發表於 17-8-22 14:00
咩都有風險

我上銀行網睇咗,呢隻歸纳中至高,清楚自已買咩又承受到風險才去馬

侯爵府

天之驕子 發表於 17-8-22 14:00
咩都有風險
1. 我清楚隻基金入面嘅分配, 1/3係股票, 1/3債券, 1/3可換股債券2. 橫點筆錢都係用嚟投資, 5年根本唔係咩綁死, 我可以免費轉換其他基本, 同係銀行買一樣, 不過銀行轉換基金有時差, 有認月購費
3. 有咩事, 我筆錢係以人壽咁俾屋企人, 銀行基金係以遺產方式, 隨時Lock住半年唔用得
4. 轉post入面內容, 同人云亦云有咩分別?
5. 一年收1.2%唔高, 如果係銀行, 一年轉2次基金, 都已經收咗2%
點解講股票賺錢就可以, 講基金賺錢就有問題?? 係因為無足夠投資常識, 定係人云亦云, 投資有好多方法, 無一種係可以完全適合所有人.

侯爵府

lakgarden 發表於 17-8-22 14:44
多謝資料!

利申,我有買基金,係銀行買入除認購費冇其他費用又冇限年期,咁耐都接受咗基金本身的管理費.
因為無認購費收.

侯爵府

katrinamama 發表於 17-8-22 15:52
因為無認購費收.

thx

大宅

katrinamama 發表於 17-8-22 15:51
1. 我清楚隻基金入面嘅分配, 1/3係股票, 1/3債券, 1/3可換股債券2. 橫點筆錢都係用嚟投資, 5年根本唔係咩綁 ...

1:清楚分配係人都容易睇到, 但分配完投資風險類別知道嗎? 有d係投資去bb,ccc級,可換股仲要有5x%無級別

2: 贖回費第1年6%,2年5%......
可轉換其他就唔係綁? 咁拎現金出黎唔洗收費就真係唔係綁

3:有咩投資產品唔可以成為遺產?咁都當係優點

4:邊方面人云亦云?人地邊方面講錯,比人講晒細節就唔滿意? 定係你地人云亦云不斷盲目唱好多d

5: 1.2% 係另外維持費! 睇清楚先答啦, 定係你自己都唔知咩黎, 仲有一樣叫管理費,宏x收緊1.7 %左右, 加埋就係2.9% !!

我無講過基金賺錢有問題, 其他基金有d我會覺得ok,我只係講緊依一隻產品既問題而已, 我無講投資股票係最好,我都有講投資債券,其他產品
睇你咁多點既回覆,真係非常有常識,大開眼界

終於明白咩人買咩產品, 我相信你買得非常適合你,好襯
祝你贏多d

admiral2525    發表於 17-8-24 00:04

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

近日多了很多 agent 入來找水魚......

大家小心,唔好貪心,今日有x厘回報,又冇風險,香港冇窮人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至