自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

留毛

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友咁細點會明白,其實家長要感恩,孩子大咗不會跟家長去玩,講到囗水乾,才勉強去日本廉航。。。

男爵府

我仔5歲,又係出親街就lue買呢樣個樣。但無論佢點lue,我都不為所動,絕不屈服。

我同佢講,你想得到想要的玩具,一係做家務自己賺錢買:一係儲貼紙(之前定下奬勵貼紙規則)。總之,玩具要自己努力付出先可以得到。

至於食野,平時我吾會主動供應零食。如果真係好想食某樣零食,一定要食完正餐先有得食。

以上種種,我係嚴格執行。阿仔漸漸明白,只能遵守,lue都冇用。

公爵府

我仔之前又係咁唔買就碌地!我由佢碌行埋一邊由佢碌.碌完又跑來我度又抱腿又推我係要買(我一巴星過佢好大力塊面有手印)!已+唔夠膽咁做啦!唉!平時6299縱慣!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 17-8-10 14:28
小朋友咁細點會明白,其實家長要感恩,孩子大咗不會跟家長去玩,講到囗水乾,才勉強去日本廉航。。。
...

7歲仲細?唔係呀
好多事佢地都明架啦,妳覺得佢細佢反而掉番轉話妳傻先至咁念佢咋,其實好多生活體驗都係需要有細教起,同佢地出街唔代表就係要買野/食好野,父母唔得閒/累唔去街就要自己係屋企乖乖地玩,同佢講自己父母唔係
廚師,煮出黎好唔好食都要食
要感恩父母既付出,唔好奉旨
咁教小朋友先至岩囉

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

去YMCA 户外活動,多小孩,可以互動,有些比較基層,去做義工,要他去察覺自己幸福,我估……講,他仲叻過我地
[img align=right][/img]

男爵府

chulalala 發表於 17-8-9 12:25
仔仔七歲,覺得好難教,問題覺得怎樣同佢講道理都係冇乜用,例如成日浪費,包括食物,玩具。
餐餐都語唔好 ...

有無試下一齊煮下野食?食剩時無下餐之餘要佢自己清理食剩既食物?我個仔試過自己倒左食剩飯餸覺得好有罪惡感。而家盡量食,如果無胃口會早講,裝少d飯。
另外,小朋友有無金錢概念?當佢知咩係貴咩係平,父母工作搵錢辛苦,會學會珍惜。
暑期定左時間表,佢自然會有野做,同佢一齊編個非常繁忙時間表比佢,自然唔會無聊。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

chulalala 發表於 17-8-9 12:25
仔仔七歲,覺得好難教,問題覺得怎樣同佢講道理都係冇乜用,例如成日浪費,包括食物,玩具。
餐餐都語唔好 ...

我仔都係7歲,同你個一樣

對佢好少少就覺得應分要俾佢,唔順佢意就話你唔錫佢

我最近實行一樣野,獎勵計劃

每完成一個特定要求就有一個貼紙
每做一件曳事就扣一個貼紙
(以上的事要一早訂明是甚麼)

每月結算一次

xx個貼紙 $xx

除生日、聖誕外,自己想要嘅自己去賺返來

咁樣希望佢會知道任何事都唔係必然,要靠自己努力得返來

另外,每睇5分鐘電視/玩電腦,就做一個練習(我買的暑期作業),其他唔洗睇mon的就不限

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我囡今年十歲,佢都有啲公主病,自細都係我同c6照顧佢,無工人,零食我好少買,晚飯佢點都食大半碗飯加菜同魚,去街有時會扭計,我唔理佢就會自己收檔玩具一向少買,佢生日我啲朋友會送禮物,我提議買書仲好,電子遊戲等規定返學唔可以玩,星期六日每日最多一個鐘,去旅行全部自己行,酒店平貴佢都無所謂,我規矩好多,但佢都
會遵守,因為佢明白到,所有嘢未唔係必然
I 大蚊豬   

珍珠宮

回覆樓主:

比佢去學運動,要操練嗰種,等佢放電比教練丙下。藍球,羽毛球,足球都幾好,要搏老命專注咁打波,打得好入精英班加操,做得唔好比教練鬧,唔好錫住佢,尤佢比教練教。我小朋友都學緊,對住教練好服從,見隔離班大個少少學員,想㩒支可樂飲,佢媽話唔好冇益,細路唔聽話照去想㩒,剛好教練行過見到佢,講句可樂好冇益唔好飲,個細路即刻㩒支水出嚟

珍珠宮

回覆樓主:

講真
當年自己細個都未識感恩
慢慢黎啦

大宅

回覆樓主

我細個都會成日同媽咪投訴話「好悶」,但其實唔需要咁認真去看待,有時細路仔講下架咋,講咗又冇付出嘅,咪成日講囉。

下次你要佢學識no pain no gain 做家務或者溫書換去街玩,咁佢就會明白講咗係會有付出。長遠佢先會嘗試發掘其他係屋企都有得玩嘅遊戲同玩意。

子爵府

回覆樓主:

今日我先罵完細女,佢食親飯都好煩,已經限佢唔食完唔可以離座,但呀公無啦啦攞粒花生糖出嚟,我已經餵到閔,仲加埋咁樣,佢食左糖仲要喎,跟住我罵佢,咁當然都有話埋呀公,飯都未食完,食咩糖。 咁細女當然喊,佢想去呀公,但又唔敢落地(因為我會罵得好勁), 咁呀公話“過嚟啦” ,我立刻講“你試下落地,我連呀公都罵埋” ,跟住由佢坐係到喊,喊完咪又係乖乖地食埋飯,落地玩。 有時候真係要同佢玩耐性,樓主個仔已經7歲,真係要加強教育,否則就教唔到

珍珠宮

lingwu 發表於 17-8-10 14:36
7歲仲細?唔係呀
好多事佢地都明架啦,妳覺得佢細佢反而掉番轉話妳傻先至咁念佢咋,其實好多生活體驗都係需 ...

子爵府

我個仔都就黎七歲.
我地都冇工人~

我又冇行獎勵. 做家務就有錢呢樣.

我覺得做好自己本份係必要既. 唔係有錢就要去做. 係你一定要做,呢個係本份黎,個屋企你有份,我有份.!

正如書包都係,由幼稚園到而家,我從來唔會同亞仔拎書包,
呢個係佢本份!!

玩具講明, 睇就得. 你睇下個價錢!! 我成日都帶佢地去玩具X斗城度睇玩具.XDD!

如果買就係深水埗買多, 2,3個月去一次, 100蚊一大袋. ~

食就仲簡單! 你可以選擇, 唔食!

食就食, 唔食就唔好食坐埋一邊.~

飯就梗左咁大碗架啦, 唔該食..!! 唔好晒野.唔好浪費!

麥記間唔中, 2,3個星期都食一餐. 唔過份都接受到~

同我2個仔都有學空手道都2年幾, 師父操得好甘.
同佢地師兄弟咁上下年紀, 食飯個時好熱, 師父講明每人最少一碗飯, 可以無限添飯.
一定要食晒,同佢所以佢個都好硬淨下~! 唔會扭來扭去.

子爵府

chulalala 發表於 17-8-9 13:16
Lur 都唔會買,但佢明知我企得好硬都要lur, 好似「lur左先,冇蝕底」的心態咁
...

我女細個時,我同佢行街,睇完玩具就同d玩具講byebye, 我話吾係每件玩具都要買,有時只係泥睇下

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

brother4 發表於 17-8-10 16:56

留主,親仔仲細要堅持,我仔同你仔100巴仙一樣,而家升p5, 簡直羅我地條命,樣樣不滿足,甚至用死來赫我地,我好後悔沒有嚴厲教他-,現在教不了,樣樣都要話事,不得就發脾氣,,唉…
火龍果

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得似係寵壞左..

首頁

尾頁

跳至