自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fionlei88 發表於 17-8-10 16:11
我囡今年十歲,佢都有啲公主病,自細都係我同c6照顧佢,無工人,零食我好少買,晚飯佢點都食大半碗飯加菜同 ...

我都係好多規矩同好嚴嘅人,我唔介意佢學業,但品德呢方面好重要,我女係我嚴格規矩底下,佢已經習慣,我一黑面我女就知咩事,唔準做就唔準做,我曾經俾人話過於嚴厲,不過佢去公園個啲我係由佢自己玩

子爵府

littleyen 發表於 17-8-10 16:43
我細個都會成日同媽咪投訴話「好悶」,但其實唔需要咁認真去看待,有時細路仔講下架咋,講咗又冇付出嘅,咪 ...

我d仔一嗌悶我會比一堆家務佢,從此就冇再講!

珍珠宮

環保接龍勳章

quincy00 發表於 17-8-10 17:04
我個仔都就黎七歲.
我地都冇工人~我又冇行獎勵. 做家務就有錢呢樣.
我覺得做好自己本份係必要既. 唔係有錢 ...

全部教法同我一樣

暑假仔女輪住做家務, 冇錢架!! 屋企佢地有份住, 要負番部份責任。 合作嘅間中請佢地食下雪糕咁!!

quincy00    發表於 17-8-10 18:39

男爵府

願我能 發表於 17-8-10 14:20
樓主唔肯接受自己縱壞左個仔嘅事實。
點解會出現呢個結果?就係因為又有玩具又有旅行又有零食乜都唔缺。

係囉,去十日旅行咁精彩,我40 歲人先去過2 次十日旅行,父母有條件比個仔,做仔的當然繼續lur la....唔lur 先有問題。

食白方包,如父母一同食,個仔無理由喊,如果剩係自己食,係人都想喊啦。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

quincy00 發表於 17-8-10 17:04
我個仔都就黎七歲.
我地都冇工人~我又冇行獎勵. 做家務就有錢呢樣.
我覺得做好自己本份係必要既. 唔係有錢 ...

同我教法差唔多
男仔就係需要粗養,如果唔係
大左好難做到頂到家既男人哦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chulalala 發表於 17-8-9 13:23
一直都想,佢學校小一冇幼童軍,小二好似有!
有樣嘢我仲嬲的,呢排熱辣辣佢要去離島,好啦山長水遠同佢去 ...

咁熱你都去?佩服!最幣佢又唔珍惜,下次咪理佢嘞!

珍珠宮

回覆樓主:

看咗大家估算十分之*縱*孩子,不用做家務,做功課也不理,有空打遊戲機,看吓漫畫,連補習社都唔收佢其實打機看漫畫有佢好處,學多D生字,成語如老夫孑,漫畫講正義必勝做個好人,有D漫畫好勵志,打機引導佢好勝心。。自己昰良藥,別人是毒藥

公爵府

回覆樓主:

對付呢啲小朋友,第一件事就係唔好對佢咁好。講係冇用既,既然唔珍惜,就縮資源,縮到佢驚,佢想要乜就偏唔好比,由得佢發脾氣,到咁上下等佢軟化,知道要聽話先比返少少佢,等佢知道邊個話事,咁先有得教。
可能要鬥返幾日,唔好心軟,最緊要兩公婆同一陣線,咁先攞得返個主導權。

子爵府

lilicatcat 發表於 17-8-10 17:12
留主,親仔仲細要堅持,我仔同你仔100巴仙一樣,而家升p5, 簡直羅我地條命,樣樣不滿足,甚至用死來赫我地 ...

可唔可以分享多啲?
你覺得當日點樣冇嚴加管教?有咩你諗返轉頭想改善教法?

子爵府

gracelam 發表於 17-8-10 17:51
全部教法同我一樣

我個仔都問過我, 點解人地做家務有錢, 我就冇?
我: 咁我幫你收衫, 幫你晾衫, 幫你洗碗, 係咪要收返錢? 呢D係責任. 唔可能係計錢架.! 屋企. 你有份架.

子爵府

我一同個仔出街,佢就會係街度扭計,扭佢想要嘅嘢,可能係去某D地方佢想去或者想達到某啲目的。

自此之後,我就只係同我先生去街,佢話去,我就話:我唔同扭計嘅小朋友去街!我希望等佢明白,佢去街扭計係唔啱!未知work 唔work?

男爵府

回覆樓主:

我個仔唔可以話窮養,但一定唔係富養。

我仔由細到大都好少玩具,玩爛左就痴返好繼續玩,唔會買新野,我同佢講你唔好好愛惜就爛哂然後無得玩。生日叫所有親朋戚友唔好送玩具。

書都係,一個月拎一本新書出黎,果個月佢就日日重覆睇新書+舊書。

落街只會去屋企附近果幾個公園、科學館(買年票可以任入)。

岩岩PMQ有繪本小島,D書免費任睇,有得畫畫,仲有綠腳丫義工講故事,唔洗錢

迪士尼唔會去,海洋公園我生日/ 佢生日先去,免一個人錢。

食飯問題,我仔之前比人餵慣左,最後連餵都唔食,要追住餵。我曾經餓左佢成個星期,佢先開始坐定定食野。

男爵府

chulalala 發表於 17-8-9 13:23
一直都想,佢學校小一冇幼童軍,小二好似有!
有樣嘢我仲嬲的,呢排熱辣辣佢要去離島,好啦山長水遠同佢去 ...

真係人都顛

大宅

chulalala 發表於 17-8-9 12:25
仔仔七歲,覺得好難教,問題覺得怎樣同佢講道理都係冇乜用,例如成日浪費,包括食物,玩具。
餐餐都語唔好 ...

謝謝樓主分享,我囝都是七歲亦非常難攪,已不停提他教他,都係噤,旁人睇說我地太就佢為什麼不好好教,其實真是有苦自己知

個個星期要有活動,同樣去樓下玩不算,必須要有車搭才O K,有時我太累了,婆婆陪佢搭一日車。

我倆公婆返工,平時小見,都是一出街要 lur 買嘢,遲一天買都發皮氣 最後我每天比$2零用,一星期比一次,叫佢用那些錢買。如出街無帶錢,可先借比佢,但必須要還錢。此方法亦有壞處,佢睇錢比較緊張,怕他日佢女友或老婆話我㸃教。

放暑假有安排暑期班,做玩功課或練習,一星期比工人姐姐帶佢去街玩一或二天。

現在都在學習如何教好佢
佢受軟唔受硬,我有時都會扮弱者,樓主大家一齊加油吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幫佢報summer camp,磨練下佢,唔係成日癡住阿爸阿媽陪玩,要佢多獨立

發脾氣既話,收起哂佢d玩具,表演良好先拎出來,拎出來玩要執,佢唔執就送俾人。食野嫌三嫌四就真係唔好食啦,唔食唔好同我講肚餓,唔好自己去拎野食

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

仔仔七歲,覺得好難教,問題覺得怎樣同佢講道理都係冇乜用,例如成日浪費,包括食物,玩具。
餐餐都語唔好 ...
食野方面, 有冇食零食嘅習慣?食飯前兩個鐘唔好比任何野食!可唔可以每次份量比少啲,食得哂就讚佢大個仔?

會唔會太常買玩具變咗太易得到?有冇比零用錢?有嘅話可以同佢講買玩具要自己儲錢買!玩具之前有冇同小朋友一齊唸同講好新玩具會放屋企邊個位?玩具冇拾好可以例如減佢零用錢…咁可唔可行?

男仔係比較好動,會唔會返學嘅時間抑制咗好耐,放假啦緊係想盡玩!其實可以編定啲節目比佢,比個節目表比佢睇...!嗱,星期一幾點做乜,星期三
幾點就做乜,其餘空咗落黎既時間就比佢自己唸想做乜,可以接受嘅都會准佢去做嘅。

教小朋友學習感恩嘅同時,有冇多比機會小朋友表達?佢講比你知佢嘅價值觀好過你教佢價值觀乜東東!

發脾氣就比佢發!輕輕掃佢背代表你明白佢嘅不滿,但靜咗落黎就要鼓勵佢去面對佢唔鐘意嘅野!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

siumak 發表於 17-8-9 13:09
但每次出街都會lur買...

咁你係咪就買?

x 2

仔女從小已訓練到,可以入反斗城,行完空手出嚟 ,完沒有扭計~

妳問題好明顯 ,就係俾小朋友食住,由他做話事人,而不是父母, 7歲就話難教,17歲怎樣辦 ?

唔食由得佢,佢一日可以唔食,甘兩日甚至三日,佢一定會食, 唔可以畀小朋友,佢贏到父母,否則以後是他主導~

妳自已想下,他整起個樣,妳就驚怕左佢,他試過一次得,以後便用這方法對付妳~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主

浪費方面,我同個仔講,如果我地浪費,個地球就會病,D魚會死曬(之前佢好鐘意睇海洋生物)
玩具方面我地發覺Lego可以玩好耐,佢自己日日裝完又拆,拆完又變其他

琥珀宮

餐餐都語唔好 ...

大部分細路仔都係咁上下,只係你太緊張要去滿足佢令佢happy。

做父母覺得點做係最啱就做,不滿足你仔不合理要求,佢扁咀唔開心就由得佢,只同佢講道理唔夠,係要令佢經歷、感受、再「習慣」無人應份事事順佢意。

翡翠宮

牛年勳章

lilicatcat 發表於 17-8-10 17:12
留主,親仔仲細要堅持,我仔同你仔100巴仙一樣,而家升p5, 簡直羅我地條命,樣樣不滿足,甚至用死來赫我地 ...

小五仔用死來赫你地
咁你點教阿仔?

首頁

尾頁

跳至